Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2026 | 7:59 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΕΠΩΝΥΜΩΣ Θα υπάρξουν περισσότερα επεισόδια έντονων βροχοπτώσεων και παρατεταμένων ξηρασιών

Θα υπάρξουν περισσότερα επεισόδια έντονων βροχοπτώσεων και παρατεταμένων ξηρασιών

by EnergyUp 21 Ιουλίου, 2021
21 Ιουλίου, 2021

του Jean-Pascal van Ypersele (*)

 

Η βιαιότητα των πρόσφατων πλημμυρών στη Γερμανία και το Βέλγιο πρέπει να αποδοθεί πρώτα απ’όλα στις σφοδρές βροχοπτώσεις. Υπάρχουν όμως άλλοι δύο παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο. Ο ένας, για τον οποίο υπάρχει ευρεία επιστημονική συναίνεση, συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Όταν ο αέρας είναι πιο ζεστός, μπορεί να κατακρατά περισσότερους υδρατμούς. Γνωρίζουμε όμως ότι το κλίμα θερμαίνεται εδώ και τουλάχιστον εκατό χρόνια, και ακόμη πιο έντονα από τα μέσα του 20ού αιώνα. Αυτό σημαίνει πως όταν εκπληρώνονται οι συνθήκες για να βρέχει, οι ποσότητες νερού σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι μεγαλύτερες. Όπως προειδοποιούσε ήδη από το 1990 η Διακυβερνητική Ομάδα ειδικών για την εξέλιξη του κλίματος (Giec), «το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα οξύνει τα δύο άκρα του υδρολογικού κύκλου, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν περισσότερα επεισόδια έντονων βροχοπτώσεων και παρατεταμένων ξηρασιών.»

Εδώ και μερικά χρόνια, νέες έρευνες, για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική συναίνεση, αναδεικνύουν έναν νέο παράγοντα: την επίδραση των υπερθέρμανσης της γης στον αεροχείμαρρο (jet-stream). Η δύναμη αυτού του ρεύματος συνδέεται με τη θερμική διαφορά ανάμεσα στις περιοχές του Ισημερινού και της Αρκτικής. Γνωρίζουμε ότι οι τελευταίες θερμαίνονται πιο γρήγορα από τις πρώτες λόγω της ταχείας τήξης των πάγων. Κι έτσι η θερμική διαφορά ανάμεσα στις δύο περιοχές μειώνεται, κάτι που σημαίνει ότι ο αεροχείμαρρος εξασθενεί και γίνεται πιο ελικοειδής. Αυτή η εξέλιξη ενδεχομένως να εξηγεί εν μέρει την ασυνήθιστη διάρκεια που έχουν οι καύσωνες στη Βόρεια Αμερική και οι βροχοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη.

Μολονότι λοιπόν θα πρέπει πάντα να κρατάμε μια επιφύλαξη, πιστεύω ότι οι καταρρακτώδεις αυτές βροχές συνδέονται ευθέως με την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πλέον ένα μετεωρολογικό γεγονός που να μην επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Κι αν ο δεύτερος μηχανισμός, στον οποίο εμπλέκεται ο αεροχείμαρρος, επιβεβαιωθεί, οι ευθύνες της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που προέβλεπε το Giec πριν από τριάντα χρόνια.

Γιατί όμως πλήττονται περισσότερο οι αστικές ζώνες; Επειδή οι υπερχειλίσεις συνδέονται με στεγανοποιημένες ζώνες (δρόμοι, χώροι στάθμευσης) και με συστήματα στραγγίσματος που είχαν μελετηθεί για ροές υδάτων οι οποίες συνέβαιναν πριν από εκατό χρόνια. Οι πλημμύρες ευνοούνται όμως και από τις επεμβάσεις στα ποτάμια, κάτι που συμβαίνει συχνότερα στις αστικές ζώνες παρά στις αγροτικές περιοχές.

Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιδράσει κανείς ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ληφθούν μέτρα προσαρμογής ώστε οι δομές μας, οι κοινωνίες μας και οι οικονομίες μας να καταστούν πιο ανθεκτικές στα κλιματικά σοκ. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, την υιοθέτηση κανόνων κατασκευής που περιορίζουν τη στεγανοποίηση των εδαφών και ευνοούν την αποθήκευση των νερών της βροχής σε δεξαμενές. Ανάλογα μέτρα πρέπει να ληφθούν και για τους καύσωνες.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να μειωθεί το ταχύτερο δυνατό η παρουσία του άνθρακα στην παγκόσμια οικονομία ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο η προσαρμογή να γίνει αδύνατη. Το να αρνούμαστε σήμερα τις αλλαγές του κλίματος απειλεί να καταστήσει ακατοίκητο τον μοναδικό κατοικημένο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

 

(*) Ο Ζαν-Πασκάλ βαν Ιπερσέλ είναι καθηγητής κλιματολογίας στο καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν

 

(Πηγή: συνέντευξη στη Libération)

 

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Συμφωνία ΔΕΗ-MYTILINEOS για Αλουμίνιον της Ελλάδος
Επόμενο Άρθρο
Διαφάνεια και δικαιοσύνη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος...

6 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage»...

30 Ιουλίου, 2026

Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

30 Ιουλίου, 2026

Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις...

22 Ιουλίου, 2026

Νίκος Τσάφος: Πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου...

13 Ιουλίου, 2026

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελούν βασικούς άξονες της...

12 Ιουλίου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι...

29 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ