Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2026 | 9:27 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Τη Δευτέρα τα νέα τιμολόγια ρεύματος – Σημαντική μείωση των τιμών με την κρατική επιδότηση

Τη Δευτέρα τα νέα τιμολόγια ρεύματος – Σημαντική μείωση των τιμών με την κρατική επιδότηση

by EnergyUp 22 Ιουλίου, 2022
22 Ιουλίου, 2022

Ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να καθοριστούν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του Αυγούστου, που θα ανακοινωθούν την προσεχή Δευτέρα, πραγματοποιούν οι προμηθευτές ενέργειας. Πληροφορίες και εκτιμήσεις από την ενεργειακή αγορά αναφέρουν ότι τα δεδομένα των τιμών του φυσικού αερίου, που είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την τιμή του ηλεκτρικού οδηγούν σε τιμές κοντά στα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας γεγονός που – σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις από την Πολιτεία που αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν άμεσα – επιτρέπει την επίτευξη του στόχου για επιστροφή των τιμών καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας:

-Οι παραγωγοί εισπράττουν διοικητικά οριζόμενη τιμή για το ρεύμα που παράγουν, διαφορετική ανά τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, κλπ.). Η τιμή – πλαφόν για τον Ιούλιο είναι 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα υδροηλεκτρικά, 85 ευρώ για τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές, 208,29 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες, 292 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και 408,47 ευρώ για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου.

-Οι προμηθευτές αγοράζουν το ρεύμα στην τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο που είναι πολύ υψηλότερη από το πλαφόν στους παραγωγούς (π.χ. σήμερα η τιμή Χρηματιστηρίου έκανε ρεκόρ στα 426,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η διαφορά (χρηματιστηριακή τιμή που πληρώνουν οι προμηθευτές μείον το πλαφόν που εισπράττουν οι παραγωγοί) μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές ρεύματος.

-Οι καταναλωτές από τον Αύγουστο και μετά θα πληρώνουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από όλους τους προμηθευτές και θα ισούνται με το τιμολόγιο κάθε εταιρείας μείον την επιδότηση που θα δίνει η Πολιτεία. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές τον Ιούλιο, πριν εφαρμοστεί το νέο σύστημα λειτουργίας της αγοράς και οι πόροι που διέθετε η Πολιτεία ήταν λιγότεροι, ήταν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι καταναλωτές θα έχουν επίσης ευχέρεια άμεσης αλλαγής προμηθευτή, εφόσον το επιλέξουν.

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ορίζεται ότι τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν για όλο τον Αύγουστο θα πρέπει να ανακοινωθούν ως την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιουλίου ενώ στο εξής τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή θα ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε προηγούμενου μήνα (δηλαδή τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου κ.ο.κ.)

Πηγές της ενεργειακής αγοράς ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι τιμές του φυσικού αερίου όπως κυμαίνονται τον Ιούλιο επιτρέπουν τη διαμόρφωση των τιμολογίων ρεύματος κοντά στα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα παρά το γεγονός ότι – όπως οι ίδιοι ανέφεραν – οι προμηθευτές είναι αναγκασμένοι να προσθέτουν στις τιμές ένα «ασφάλιστρο κινδύνου» για να καλυφθούν έναντι ακραίων διακυμάνσεων στις τιμές τον επόμενο μήνα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η έστω και μερική επαναλειτουργία του αγωγού North Stream μπορεί να μην οδήγησε τις τιμές στο επίπεδο που βρίσκονταν τον Ιούνιο (80-100 ευρώ ανά μεγαβατώρα) πριν το κλείσιμο του αγωγού, αλλά εκτόνωσε τις πιέσεις (σήμερα η τιμή κυμαίνεται στα 160 ευρώ ενώ μέσα στον Ιούλιο ξεπέρασε και τα 180) και πάντως επί του παρόντος δεν επιβεβαίωσε τους φόβους για ολική διακοπή της τροφοδοσίας.

Η πλευρά των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών (που έχουν διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης ανάλογα με την κατανάλωση ανά ώρα της ημέρας) αναμένει επίσης την ανακοίνωση των τιμολογίων του ρεύματος προκειμένου να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια που προβλέπουν τώρα οι συμβάσεις τους ή θα πάνε στο νέο πλαίσιο των σταθερών τιμολογίων.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
ΥΠΕΝ: Όλες οι ρυθμίσεις του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου
Επόμενο Άρθρο
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Δυσοίωνες οι προβλέψεις των επιστημόνων για το μέλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και...

7 Οκτωβρίου, 2026

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

7 Οκτωβρίου, 2026

Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος...

7 Οκτωβρίου, 2026

ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση...

7 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ...

6 Οκτωβρίου, 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για...

6 Οκτωβρίου, 2026

Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα...

6 Οκτωβρίου, 2026

ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου...

6 Οκτωβρίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ