Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2026 | 12:28 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Το 26ο Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο -Ενέργεια και Ανάπτυξη

Το 26ο Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο -Ενέργεια και Ανάπτυξη

"Οι δύσκολες ενεργειακές επιλογές της Ευρώπης"

by EnergyUp 5 Νοεμβρίου, 2022
5 Νοεμβρίου, 2022

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, η μείωση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής εξάρτησης και ο έλεγχος των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού αποτελούν επείγουσες προτεραιότητες της ενεργειακής ατζέντας, το ΙΕΝΕ διεξάγει στις 22-23 Νοεμβρίου το 26ο Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη». Θέτοντας στο επίκεντρό του τις ενεργειακές, οικονομικές κοινωνικές αλλά και γεωπολιτικές προεκτάσεις των παραπάνω θεματικών, το συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, που έχει καθιερωθεί ως ένας βασικός θεσμός της ελληνικής ενεργειακής σκηνής, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, και αναμένεται να προσελκύσει, όπως κάθε χρόνο, το ενδιαφέρον εκατοντάδων στελεχών από την χώρα μας και το εξωτερικό, και ιδιαίτερα από αρκετές χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Ήδη πάνω από 40 ομιλητές και panelists έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους 26ο Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ το οποίο, και αυτή χρονιά, υποστηρίζεται από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες και οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη. Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΡΑΕ.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, όπου οι τιμές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί τους τελευταίους 12 μήνες, οι ενεργειακές ελλείψεις που παρατηρούνται ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν αναδείξει την ενεργειακή ασφάλεια και την απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές σε ένα ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρεθεί το φιλόδοξο σχέδιο REPower EU, που στόχο έχει να υλοποιήσει, με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, την στρατηγική της ΕΕ για απεξάρτηση από την Ρωσική Ενέργεια.

Στην «καρδιά» αυτής της συζήτησης βρίσκεται, επίσης, η ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης των εγχώριων ενεργειακών πόρων (πχ. ορυκτά καύσιμα, πυρηνικά και ΑΠΕ), με απώτερο στόχο την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης και παράλληλα την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, όπως αυτή ανακλάται στο Fit for 55, το σχέδιο της Κομισιόν για την πράσινη μετάβαση. Έτσι, θα εξεταστεί λεπτομερώς ο ρόλος των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, ταυτόχρονα με τα εμπόδια τα οποία δυσκολεύουν την μεγαλύτερη διείσδυσή τους στο ενεργειακό μίγμα των διαφόρων χωρών.

Παράλληλα, η εισαγωγή βιώσιμων συστημάτων αποθήκευσης, αποτελούν τεράστιας σημασίας ζητήματα τα οποία αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς κατά τις εργασίες του 26ου «Ενέργεια και Ανάπτυξη». Αλλά και καινοτόμες τεχνολογίες, που αφορούν το υδρογόνο και τα συνθετικά καύσιμα, δεν λείπουν από τη θεματολογία του συνεδρίου, αντανακλώντας τις τάσεις προς το ενεργειακό μέλλον, το οποίο πιθανόν να βρίσκεται πιο κοντά από ό, τι, συχνά, νομίζουμε.

Άλλη μία σημαντική πτυχή της ατζέντας του συνεδρίου αποτελεί η ανάγκη επέκτασης και αναβάθμισης των ηλεκτρικών δικτύων, όπως και ο ρόλος των μεγάλων διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην ενεργειακή ασφάλεια και οικονομία της ΕΕ αλλά και, ειδικότερα, της Ελλάδας. Υπό το φως αυτών των παραγόντων, θα αναλυθούν οι προοπτικές και οι κίνδυνοι που αναδεικνύονται στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών.

Σημαντικός είναι, επίσης, ο ρόλος του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην διαμόρφωση του τρέχοντος ενεργειακού μίγματος, ειδικά από την οπτική του αυξανόμενου ρόλου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, εξέλιξη η οποία έχει επηρεάσει τελευταία τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Παρ’ ότι η Ευρώπη έχει την ανάγκη να αυξήσει την παραγωγή της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπό τις τρέχουσες συνθήκες, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων. Επιπλέον, θα εξεταστεί ο κρίσιμος ρόλος του LNG στην παγκόσμια και περιφερειακή ενεργειακή προμήθεια.

Τέλος, εκτενής συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί αναφορικά με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, ειδικά στο επίπεδο των εφαρμοζόμενων πολιτικών και των εκτεταμένων επιδοτήσεων. Για πόσο χρονικό διάστημα και σε τι επίπεδο πρέπει να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις και ποιες είναι οι επιπτώσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν μαζί με αυτά που αφορούν στην ανάγκη για μείωση της τεράστιας εξάρτισης της χώρας από εισαγωγές ενέργειας.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Η κυβέρνηση μιλάει με τις πράξεις της, η αντιπολίτευση απαντά με αστήρικτους ισχυρισμούς. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν
Επόμενο Άρθρο
Αισιοδοξία για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα...

8 Ιουνίου, 2026

Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια...

8 Ιουνίου, 2026

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

8 Ιουνίου, 2026

ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

26 Μαΐου, 2026

ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του...

15 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

29 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ