Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2026 | 7:49 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΔΙΕΘΝΗ Το Πλήρες Φάσμα του Ενεργειακού Δυναμικού της Αλβανίας Ανέδειξε το 3rdTirana Energy Forum του ΙΕΝΕ  

Το Πλήρες Φάσμα του Ενεργειακού Δυναμικού της Αλβανίας Ανέδειξε το 3rdTirana Energy Forum του ΙΕΝΕ  

by EnergyUp 31 Μαΐου, 2024
31 Μαΐου, 2024

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες του 3ου Ενεργειακού Φόρουμ Τιράνων (3rdTirana Energy Forum), που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας για τη ΝΑ Ευρώπη (IENE), σε συνεργασία με την εταιρεία SEA Consulting, την Πέμπτη, 30 Μαΐου, στην αλβανική πρωτεύουσα. Άλλη μία καθιερωμένη εκδήλωση του IENE για την ενεργειακή αγορά μίας από τις αναδυόμενες οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού αλλά και των περισσότερων “παικτών” και επενδυτών στον ενεργειακό τομέα της Αλβανίας, καθώς, χάρη στη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, πέτυχε τη, σε μεγάλο εύρος, ανάδειξη του δυναμικού της σε όλους τους κλάδους της ενέργειας.

 

Στο πλαίσιο του 3rd Tirana Energy Forum πραγματοποιήθηκε μια ευρύτερη ανασκόπηση των ενεργειακών πολιτικών που ασκούνται σήμερα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, με έμφαση στις τελευταίες ενεργειακές εξελίξεις στην Αλβανία. Ταυτόχρονα, διερευνήθηκε το πλήρες φάσμα των ενεργειακών πόρων που αξιοποιεί αυτή τη στιγμή η Αλβανία και οι προοπτικές μετασχηματισμού των υποδομών του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και της αγοράς ηλεκτρισμού της χώρας. Παράλληλα, οι ομιλητές των επιμέρους συνεδριών συνέβαλαν, ο καθένας από την πλευρά του, στη χαρτογράφηση των προκλήσεων αλλά και των ευκαιριών που διανοίγονται στους διάφορους ενεργειακούς τομείς.


Οι εργασίες του 3ου Ενεργειακού Φόρουμ Τιράνων ξεκίνησαν με το καλωσόρισμα, εκ μέρους των διοργανωτών, και τις εισαγωγικές παρατηρήσεις του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή. Ο κ. Σταμπολής υπογράμμισε τη δέσμευση του Ινστιτούτου να επιβεβαιώνει τον περιφερειακό του ρόλο, τονίζοντας ότι η διοργάνωση του Φόρουμ, με την αδιάλειπτη διεξαγωγή του τα τελευταία χρόνια, συμβάλλει στην υλοποίηση αυτού του στόχου. Στη συνέχεια, τα δικά του εισαγωγικά σχόλια διατύπωσε, εκ μέρους της συνδιοργανώτριας SEA-Consulting, ο Διευθυντής της εταιρείας, κ.
Shkelqim Bozgo.  Ακολούθως, ο καθηγητής Stavri Dhima, Independent Energy and Risk Assessment Consultant και Senior Partner του IENE στην Αλβανία, περιέγραψε διεξοδικά τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας της χώρας. Εισαγωγικές παρατηρήσεις, με έμφαση στην ελληνική επιχειρηματική παρουσία συνολικά στην αλβανική οικονομία, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Hellenic Business Association of Albania (Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας), κ. Denald George Tafani.

 

Χαιρετισμό προς το 3rd Tirana Energy Forum απηύθυνε η Α. Ε. Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα, κ. Κωνσταντίνα Καμίτση, η οποία εξήρε τον ρόλο του ΙΕΝΕ στην προώθηση των διακρατικών σχέσεων στη ΝΑ Ευρώπη στον χώρο της ενέργειας.

 

Θέματα σχετικά με τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της 2ης συνεδρίας του Φόρουμ. Στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονταν ο Υπεύθυνος του Τομέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Δικτύων Μεταφοράς της OST Sh.A., του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της Αλβανίας, κ. Fatjon Zekaj, καθώς και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατηγικής & Σχεδιασμού Ανάπτυξης Συστήματος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), κ. Κωνσταντίνος Τσιρέκης. Μεταξύ άλλων, αναλύθηκε ο κρίσιμος ρόλος του φορτίου βάσης (base load) για τη λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, με ειδική αναφορά στο μεγάλο υδροηλεκτρικό δυναμικό της χώρας και την προοπτική εισαγωγής φυσικού αερίου.


Η 3η συνεδρία ήταν αφιερωμένη στη ρύθμιση και λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας, με ομιλητές τον επικεφαλή του Γραφείου Παρακολούθησης Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στον Αλβανικό Ρυθμιστικό Φορέας Ενέργειας (ERE), κ. Lorenc Kost
a, τον CEO του Αλβανικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ALPEX), κ. Sokol Dishnica, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ – PPC Albania Sh.A., κ. Γεώργιο Λάντζα, και τον Principal Consultant της SEA-Consulting, κ. Abaz Aliko.

 

Στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και την εγχώρια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου επικεντρώθηκε η 4η Συνεδρία, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, o Διευθυντής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στον Τομέα των Υδρογονανθράκων, του Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Δρ. Ilia Gjermani, και η Μηχανικός Ταμιευτήρων (Reservoir Engineer) της Bankers Petroleum Albania Ltd., κ. Ledina Shuaipi. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε το σημαντικό δυναμικό έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που διαθέτει η Αλβανία, μία χώρα με την παλαιότερη ιστορία στον τομέα αυτό στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στις προγραμματισμένες επενδύσεις, καθώς και στη σημαντική συμβολή των εξαγωγών αργού στα οικονομικά της χώρας.

 

Από το βήμα της 5ης συνεδρίας του 3rd Tirana Energy Forum, ο κ. Κώστας Θεοφύλακτος, Μέλος ΔΕ και Γενικός Γραμματέας του ΙΕΝΕ, καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Ινστιτούτου, η κ. Claire Schamps, Development Manager της Voltalia Albanie SH.P. K, και η κ. Anita Shushku, Πρόεδρος της Αλβανικής Ένωσης ΑΠΕ (AREA), ανέλυσαν ζητήματα σχετικά με τις ΑΠΕ, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη συμπαραγωγή, τονίζοντας ότι αποκτούν αυξανόμενη σημασία στα κτίρια και τη βιομηχανία και στη βαλκανική αυτή χώρα, στο πλαίσιο των πολιτικών διαχείρισης της ζήτησης.

 

Τέλος, στον αυξανόμενο ρόλο των ΑΠΕ και ιδιαίτερα η αυξανόμενη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, η οποία, όλα αυτά τα χρόνια, κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών μέσω υδροηλεκτρικών ήταν αφιερωμένη η 6η και τελευταία συνεδρία του 3ου Ενεργειακού Φόρουμ Τιράνων. Οι εργασίες της εκδήλωσης ολοκληρώθηκαν με τις συμπερασματικές παρατηρήσεις εκ μέρους των διοργανωτών.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Η ΕΕ ανέβαλε την ανακοίνωση της απόφαση της για τους δασμούς που θα επιβάλει στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα
Επόμενο Άρθρο
Χιλή: Νέος όμιλος θα αναλάβει την εκμετάλλευση των γιγαντιαίων κοιτασμάτων λιθίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Σπλίτ για τη σύνοδο κορυφής MED9 μεταβαίνει...

6 Οκτωβρίου, 2026

Στην Αθήνα θα φτάσει το απόγευμα ο υπουργός...

6 Οκτωβρίου, 2026

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού οργανισμού σε...

6 Οκτωβρίου, 2026

Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου...

23 Ιουλίου, 2026

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο για τέταρτη...

16 Ιουλίου, 2026

Νέο αμερικανορωσικό πλήρωμα έφθασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

15 Ιουλίου, 2026

Νέο κύμα πληγμάτων των ΗΠΑ εναντίον «δεκάδων στόχων»...

15 Ιουλίου, 2026

Ο Τραμπ αντικαθιστά με “επενδυτικές συμφωνίες” τα “τέλη”...

14 Ιουλίου, 2026

Ο Τραμπ ζήτησε από τον Νετανιάχου να αποσύρει...

14 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • METLEN: Συμφωνία για προμήθεια Γαλλίου με κορυφαία ιαπωνική εταιρεία χημικών προϊόντων

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η απόκτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 277,3MW στην Πολωνία

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στο Σπλίτ για τη σύνοδο κορυφής MED9 μεταβαίνει 7/10 ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα θα φτάσει το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού οργανισμού σε διεθνές επίπεδο επιδίδεται σε συναλλαγές με το Ιράν

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Χρηματοδότηση ACHAIA PASS 2026-2027 από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Το 2027 η ανάπτυξη επιταχύνεται στο 2,3%, έναντι 1,2% στην Ευρωζώνη. Οι επενδύσεις αυξάνονται κατά 7,9% και η ανεργία υποχωρεί στο 7,9%

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2027

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Σε υψηλό εξαμήνου οι ρυθμίσεις τον Σεπτέμβριο – 2.237 επιτυχείς ρυθμίσεις ύψους 640 εκατ. ευρώ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Πρόσκληση για ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • METLEN: Συμφωνία για προμήθεια Γαλλίου με κορυφαία ιαπωνική εταιρεία χημικών προϊόντων

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η απόκτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 277,3MW στην Πολωνία

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στο Σπλίτ για τη σύνοδο κορυφής MED9 μεταβαίνει 7/10 ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    6 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ