Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2026 | 2:16 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Το σχέδιο κανονισμού για μια «βιομηχανία με μηδενικές εκπομπές» αερίων θερμοκηπίου Net-Zero Industry Act

Το σχέδιο κανονισμού για μια «βιομηχανία με μηδενικές εκπομπές» αερίων θερμοκηπίου Net-Zero Industry Act

by EnergyUp 16 Μαρτίου, 2023
16 Μαρτίου, 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα, το σχέδιο κανονισμού για μια «βιομηχανία με μηδενικές εκπομπές» αερίων θερμοκηπίου (Net-Zero Industry Act) – ένα σχέδιο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στην παραγωγή καθαρών τεχνολογιών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το σχέδιο αυτό θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής πράσινων τεχνολογιών και θα καταστήσει το ενεργειακό μας σύστημα πιο ασφαλές και βιώσιμο. Στόχος είναι η συνολική παραγωγική ικανότητα καθαρών τεχνολογιών στην ΕΕ να προσεγγίσει ή να καλύψει τουλάχιστον το 40% των αναγκών της ΕΕ έως το 2030. Αυτό θα επιταχύνει την πρόοδο προς τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της ΕΕ να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε ένα ρυθμιστικό περιβάλλον για μια γρήγορη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Ο νόμος Net-Zero Industry Act θα κάνει ακριβώς αυτό. Θα δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες στους κρίσιμους τομείς για να φτάσουμε σε μηδενικούς ρύπους έως το 2050».

Η προτεινόμενη νομοθεσία θέτει σε προτεραιότητα τεχνολογίες που θα συμβάλουν σημαντικά στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Αυτές περιλαμβάνουν: ηλιακά φωτοβολταϊκά, χερσαία αιολική και υπεράκτια ανανεώσιμη ενέργεια, μπαταρίες και αποθήκευση, αντλίες θερμότητας και γεωθερμική ενέργεια, ηλεκτρολύτες και κυψέλες καυσίμου, βιοαέριο/βιομεθάνιο, δέσμευση άνθρακα, χρήση και αποθήκευση και τεχνολογίες δικτύου, τεχνολογίες βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων και προηγμένες τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικές διεργασίες με ελάχιστα απόβλητα από τον κύκλο του καυσίμου.

«Οι καθαρές τεχνολογίες μηδενικών ρύπων και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Η καθαρή τεχνολογία είναι μια ακμάζουσα αγορά και όσο περισσότερο ενισχύουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, τόσο περισσότερες ποιοτικές θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν στην Ευρώπη. Η Τράπεζα Υδρογόνου θα επιδιώξει να κλείσει το τρέχον επενδυτικό κενό στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα διατηρήσει την παγκόσμια πρωτοπορία της σε αυτήν την κρίσιμη τεχνολογία», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος Net-Zero Industry Act θα βελτιώσει τις συνθήκες για επενδύσεις σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών, απλοποιώντας τις διαδικασίες χορήγησης αδειών. Επίσης, ο νόμος εισάγει νέα μέτρα για να διασφαλίσει ότι υπάρχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που υποστηρίζει την παραγωγή τεχνολογιών net-zero στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ακαδημιών Net-Zero Industry, με την υποστήριξη και την επίβλεψη της πλατφόρμας Net-Zero Europe. Αυτά θα συμβάλουν σε ποιοτικές θέσεις εργασίας σε αυτούς τους βασικούς τομείς.

Ο προτεινόμενος κανονισμός πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ πριν από την έγκρισή του και την έναρξη ισχύος του.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Κίνα: Ετήσια αύξηση 6,7% κατέγραψε η παραγωγή φυσικού αερίου το πρώτο δίμηνο του 2023
Επόμενο Άρθρο
Δύο νέες Στρατηγικές Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 89εκατ. €

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και...

7 Οκτωβρίου, 2026

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

7 Οκτωβρίου, 2026

Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος...

7 Οκτωβρίου, 2026

ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση...

7 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ...

6 Οκτωβρίου, 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για...

6 Οκτωβρίου, 2026

Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους...

6 Οκτωβρίου, 2026

ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου...

6 Οκτωβρίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ