To θεσμικό πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Αλεξάνδρα  Σδούκου: Ασφαλές, ξεκάθαρο και σταθερό θεσμικό πλαίσιο για να μην χαθεί το momentum των επενδύσεων στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Τους άξονες της στρατηγικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ με θέμα «Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα».

«Ευθύνη μας είναι η διαμόρφωση ενός δίκαιου, ανταγωνιστικού και διαφανούς πλαισίου, το οποίο παράλληλα θα είναι χρηματοδοτήσιμο, τεχνικά υλοποιήσιμο και κυρίως περιβαλλοντικά στέρεο. Βασικό στοιχείο στον τρόπο που διαμορφώνουμε πολιτική είναι ότι δε νομοθετούμε στο κενό. Ακούμε τους φορείς, την αγορά, τους θεσμικούς, τις εταιρείες τεχνολογίας, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις» ανέφερε η κυρία Σδούκου.

Σε αυτό το πλαίσιο, βασικό ζητούμενο αποτελεί η δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου θεσμικού πλαισίου. «Είναι μια αγορά που για να ανοίξει χρειάζονται τεράστια κεφάλαια, μεγάλες επενδύσεις. Για να αναπτυχθεί, πρέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο να είναι ασφαλές, ξεκάθαρο και σταθερό για τα χρόνια που θα έρθουν» είπε η γενική γραμματέας, σημειώνοντας ότι ο δεύτερος άξονας είναι να πρόκειται για «ένα πλαίσιο που θα καταλήξει σε πραγματικά projects και δεν θα μείνει στο ΦΕΚ ή σε κάποιες άδειες μες το συρτάρι» σημείωσε η γενική γραμματέας.

Όπως τόνισε, «τα υπεράκτια αιολικά πάρκα δεν είναι μια τεχνολογία του «αύριο». Είναι ήδη εδώ. Επομένως, υπάρχει business case για επενδύσεις με ορίζοντα το 2050. Παράλληλα όμως, πρέπει άμεσα να δοθεί ένα σημαντικό σινιάλο στην αγορά, ώστε να μη χαθεί το momentum».

Τα ζητήματα της χωροθέτησης και της αδειοδότησης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, της διασύνδεσης με το Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας και του τρόπου αποζημίωσης των επενδυτών αποτελούν τις βασικές υπό εξέταση παραμέτρους για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου.

Όπως σημείωσε η κυρία Σδούκου, σχετικά με τη χωροθέτηση, «αυτό που χρειάζεται είναι ένα σύστημα που να διασφαλίζει την ελεγχόμενη, μεθοδική και περιβαλλοντικά ελεγχόμενη ανάπτυξη των υπεράκτιωναιολικών, ενώ παράλληλα εξετάζεται ο τρόπος, ώστε να μπορεί να κινητοποιηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία στον εντοπισμό υποσχόμενων project locations».

Όσον αφορά δε το νέο σχήμα στήριξης των ΑΠΕ μέσω της διενέργειας ανταγωνιστικών διαδικασιών, που έχει προκοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό περιλαμβάνει ειδική πρόβλεψη για τη δυνατότητα διαγωνισμών για υπεράκτια αιολικά. «Το πλαίσιο στήριξης θα λαμβάνει υπόψη ότι τα πλωτά αιολικά είναι μια νέα τεχνολογία που πρέπει να στηριχτεί, ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμη και δανειοδοτικά υποστηρίξιμη και θα προβλέπει πολυετείς συμβάσεις που θα παρέχουν προβλεψιμότητα και ασφάλεια στον επενδυτή και το δανειστή του. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός μέσω των διαγωνισμών, αφού δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα ώριμων έργων, θα συμπιέσει τα κόστη για το Σύστημα μακροπρόθεσμα και θα επιτρέψει την διείσδυση της τεχνολογίας αυτής με ολοένα και οικονομικότερους όρους» εξήγησε η κυρία Σδούκου.

Αναφέρθηκε τέλος στη θετική συγκυρία που διαμορφώνεται για τη χώρα μας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το θέμα των υπεράκτιων ΑΠΕ, η οποία εκδόθηκε τον Νοέμβριο από την Επιτροπή, και την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας για την ταχεία εφαρμογή αυτής της Στρατηγικής. Αυτή η θετική συγκυρία επιβεβαιώνεται από το έντονο ενδιαφέρον για θέματα υπεράκτιωναιολικών, αποδέκτης του οποίου είναι και το Υπουργείο στη διαδικασία εκπόνησης του θεσμικού πλαισίου.

EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Energy Up

Ενεργειακά Νέα

Follow US

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.