Ξεκινά» το Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών στην Καστοριά

 

 

Εγκαίνια από τονγγ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο

 

 

 

Το Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Καστοριάς εγκαινίασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού ΔιαχείρισηςΑποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  ΜανώληςΓραφάκος.

 

Το Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΕΥ) αποτελεί μία νέα εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας που σκοπό έχει την Πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και την Επαναχρησιμοποίησή τους.

Σημειώνεται ότι η Πρόληψη και η Επαναχρησιμοποίηση αποτελούν τις δύο πρώτες αρχές ορθήςδιαχείρισης αποβλήτωνπου προβλέπει το νέο Εθνικό  Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030.

 

 «Δεύτερη ευκαιρία» στη χρήση αντικειμένων

 

Το εν λόγω ΚΕΥ στην Καστοριά  θα αποτελεί έναν χώρο όπου θα υπάρχει προσέλευση και αλληλεπίδραση των πολιτών, προκειμένου μέσα από την ανταλλαγή αντικειμένων να προλαμβάνεται η παραγωγή αποβλήτων και να δίνεται στα αντικείμενα αυτά μία δεύτερη ευκαιρία επαναχρησιμοποίησής τους.

Ειδικότερα, σε έναν κλειστό χώρο 200 τ.μ., οι πολίτες θα μπορούν να δίνουν και να λαμβάνουν βιβλία, οικιακά σκεύη, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, χαλιά, παιχνίδια και παρεμφερή αντικείμενα.Η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί τους Δήμους Άργους Ορεστικού, Καστοριάς και Νεστορίου ενώ μέσα από την χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα είναι διασυνδεδεμένη με τις λοιπές εγκαταστάσεις του ΟΣΔΑ.

 

Σύμφωνα δε με τον σχεδιασμό της Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ), προβλέπεται η κατασκευή 5 Κέντρων  Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, στην Καστοριά, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, την Εορδαία και την Κοζάνη.

 

Ο κ. Γραφάκος, κατά την εκδήλωση των εγκαινίων δήλωσε:

 

«Η διαχείριση των αποβλήτων, πριν την συλλογή, έχει δύο πολύ σημαντικά στάδια. Την Πρόληψη και την Επαναχρησιμοποίηση.

Σήμερα στην Καστοριάεγκαινιάσαμε το πρώτο Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα.

Η λειτουργία του θα μειώσει τα παραγόμενα απορρίμματα στην περιοχή και θα συμβάλλει στη σταδιακή αλλαγή κουλτούρας των πολιτών σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων μας. Στόχος όλων μας είναι να εξαντλούμε τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και να εκτρέπουμε τα Απορρίμματά μας από την ταφή». 

EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Energy Up

Ενεργειακά Νέα

Follow US

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.