Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2026 | 7:26 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Ξεκίνησαν τα ειδικά τεστ στη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Ξεκίνησαν τα ειδικά τεστ στη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

by EnergyUp 24 Ιανουαρίου, 2022
24 Ιανουαρίου, 2022

Σε διαδικασία δοκιμασιών και ελέγχου σφαλμάτων του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού έχουν εισέλθει οι εργασίες κατασκευής της νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Τεχνικοί της αναδόχου εταιρίας ΤΕΡΝΑ, μηχανικοί της Mitsubishi Power από την Ιαπωνία και Γερμανοί μηχανικοί της Mitsubishi Power Europe βρίσκονται στο εργοστάσιο προκειμένου να «τεστάρουν» τα χιλιάδες κομμάτια του μηχανολογικού εξοπλισμού, να ελέγξουν τα δεκάδες χιλιόμετρα καλωδιώσεων και σωληνώσεων υπέρθερμου ατμού και νερού καθώς και την μεμονωμένη λειτουργία εκατοντάδων επιμέρους ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων πριν το εργοστάσιο εισέλθει στην χρονική περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Το ΑΠΕ- ΜΠΕ συνομίλησε με δύο Έλληνες μηχανικούς, τον κ. Δημήτρη Σαγιάνη, επικεφαλής της αναδόχου εταιρίας ΤΕΡΝΑ που επίβλεψε την κατασκευή της μονάδας από την έναρξη του έργου και τον κ. Ανέστη Κεφαλά, που ως εκπρόσωπος της ΔΕΗ μαζί με τους συνεργάτες του παρακολουθεί την κατασκευή της και θα είναι αυτός που θα παραλάβει την μονάδα πριν εισέλθει στο στάδιο της εμπορικής της λειτουργίας.

«Εδώ και τρεις ημέρες με την βοήθεια ειδικών λεβήτων diesel βρισκόμαστε στην διαδικασία της ξήρανσης πλινθοδομών κάθε σημείου της μονάδας προκειμένου να απομακρύνουμε την υγρασία που είναι εγκλωβισμένη στο εσωτερικό τους» ανέφερε ο κ. Κεφαλάς και πρόσθεσε ότι αυτές οι εργασίες είναι σημαντικές και «θα διαρκέσουν περί τις 15 ημέρες». Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας όπως εξήγησε «εμφανίζονται οι υδρατμοί να βγαίνουν από τον πύργο ψύξης της μονάδας ύψους 120 μέτρων».

Σε άλλα σημεία, όπως στον λέβητα της μονάδας, υπάρχουν Γερμανοί μηχανικοί από την Mitsubishi Power Europe που σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο των λειτουργιών του ενώ στον στρόβιλο και την γεννήτρια που αποτελούν την καρδιά του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εργάζονται Ιάπωνες μηχανικοί από την μητρική εταιρία Mitsubishi Power. Εκτός από τους δεκάδες ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μηχανολόγους, ηλεκτρονικούς, μηχανικών υπολογιστών που ο καθένας έχει αναλάβει τον έλεγχο των επιμέρους μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών κατασκευών, υπάρχουν και οι δεκάδες μελετητές που από τις σουίτες κοντρόλ της εταιρίας στην Ιαπωνία και την Ευρώπη, επιβλέπουν την συνολική διαδικασία ελέγχου των λειτουργιών των εξοπλισμού της μονάδας.

Ο κ. Ανέστης Κεφαλάς μας επισημαίνει ότι η στροβιλογεννήτρια, ο λέβητας και τα ηλεκτρονικά στοιχεία της μονάδας στον τομέα τους «αποτελούν την αιχμή του δόρατος της σημερινής τεχνολογίας και βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας βιομηχανίας».

Όπως μας ανέφερε ο επικεφαλής του έργου από πλευράς της εταιρίας ΤΕΡΝΑ Δημήτρης Σαγιάνης, σε αρκετά σημεία του εργοστασίου «συνυπάρχουν μικτά κλιμάκια τεχνικών της εταιρίας με τα στελέχη της ΔΕΗ» ενώ ήδη στο νευραλγικό χώρο του κοντρόλ της μονάδας «οι μισοί τεχνικοί ανήκουν στην ΔΕΗ που στην συνέχεια θα αναλάβουν και την λειτουργία της».

Από την πλευρά της ΔΕΗ τα έργα υποδομών μεταφοράς λιγνίτη (ταινιόδρομοι κλπ.) ολοκληρώνονται τους επόμενους τρείς μήνες και υπολογίζεται ότι αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει να γεμίζει με στερεό καύσιμο η αυλή του εργοστασίου. Επίσης ο αγωγός μεταφοράς θερμού ατμού προς την Τηλεθέρμανση(T/Θ) Πτολεμαΐδας θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το ανανεωμένο χρονοδιάγραμμα ο στόχος της αναδόχου εταιρίας αλλά και της ΔΕΗ είναι αρχές Σεπτεμβρίου η μονάδα να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία αρχικά υπό την ευθύνη του αναδόχου, στην συνέχεια να περάσει σε φάση μικτής λειτουργίας και στις αρχές Δεκεμβρίου 2022 η «Πτολεμαΐδα 5» αφού περάσει στην ευθύνη της ΔΕΗ, να τεθεί σε εμπορική λειτουργία και να διασυνδεθεί στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας ανέρχεται στα 660 MWe μικτά (615 MWe καθαρής ισχύος) με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140MWth για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Νέα σύσκεψη σήμερα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Επόμενο Άρθρο
Σε δημόσια διαβούλευση το σ/ν για το ΓΕΜΗ και τη σύσταση εταιριών μέσω e-ΥΜΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και...

7 Οκτωβρίου, 2026

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

7 Οκτωβρίου, 2026

Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος...

7 Οκτωβρίου, 2026

ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση...

7 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ...

6 Οκτωβρίου, 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για...

6 Οκτωβρίου, 2026

Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα...

6 Οκτωβρίου, 2026

Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

6 Οκτωβρίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ