Κυριακή, 14 Ιουνίου 2026 | 1:59 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΠΕΝ: Ανάβει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στους Φούρνους Ικαρίας

ΥΠΕΝ: Ανάβει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στους Φούρνους Ικαρίας

by EnergyUp 13 Νοεμβρίου, 2024
13 Νοεμβρίου, 2024

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική ΚΥΑ | ΦΕΚ 783Δ’ 12112024

Ανάβει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στους Φούρνους Ικαρίας στην περιοχή «Λεμονόπετρες», μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 783/Δ’ 12/11/2024)

Σύμφωνα με την ΚΥΑ:

  • Χαρακτηρίζεται και οριοθετείται ως Καταδυτικό Πάρκο η θαλάσσια περιοχή έκτασης 163 στρεμμάτων με τον αντίστοιχο πυθμένα- στην περιοχή «Λεμονόπετρες», που βρίσκεται νότια του ακρωτηρίου «Κοντογιάννης» στο νησιωτικό σύμπλεγμα Φούρνων, του Δήμου Φούρνων Κορσεών, στην Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
  • Ορίζεται Φορέας Διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου ο Δήμος Φούρνοι Κορσεών, με την υποχρέωση -μεταξύ άλλων- της οργάνωσης, προστασίας, εκμετάλλευσης, αποτελεσματικής φύλαξης, λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των λουόμενων, τήρησης των μέτρων για την προστασία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα και για την αποφυγή ρύπανσης ή υποβάθμισης των οικοτόπων των ειδών, εφαρμογής των διατάξεων για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και της ευθύνης τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, μέτρων και περιορισμών τόσο κατά τη φάση κατασκευής, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του Καταδυτικού Πάρκου.
  • Η παραχώρηση χρήσης έχει διάρκεια τα είκοσι (20) έτη με τη δυνατότητα ανανέωσης για επιπλέον δέκα (10) έτη μετά από Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες αφορούν στις οργανωμένες καθοδηγούμενες καταδύσεις αναψυχής, ενώ ταυτόχρονα, εντός της οριοθετημένης θαλάσσιας περιοχής προβλέπονται απαγορεύσεις, όπως η αγκυροβολία, η αλιεία σε απόσταση 50 μέτρων και η κάθε είδους ανάπτυξη μόνιμης κατασκευής πάνω ή σε επαφή με τις νησίδες «Λεμονόπετρες».
  • Αντίστοιχα προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της λειτουργίας του Καταδυτικού Πάρκου, όπως η φωτοσήμανση, η εφαρμογή ετήσιου προγράμματος παρακολούθησης του θαλάσσιου οικοσυστήματος, η χρήση υλικών κατασκευής που δεν επηρεάζουν αρνητικά το θαλάσσιο και υδάτινο περιβάλλον κ.α.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στον ακριτικό Δήμο Φούρνοι Κορσεών στην περιοχή “Λεμονόπετρες”.  Εύχομαι το Καταδυτικό Πάρκο να γίνει σημείο αναφοράς και πόλος έλξης επισκεπτών που θα προσδώσουν σε όλη την περιοχή αναπτυξιακό πρόσημο, με σεβασμό στο Περιβάλλον. Ας σημειωθεί ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ισχυρούς περιορισμούς και όρους προστασίας για το θαλάσσιο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά, τους θαλάσσιους πληθυσμούς και την ορνιθοπανίδα. O oρισμός δε, του Δήμου Φούρνων Κορσεών, ως Φορέα Διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι στηρίζουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Τέλος, εύχομαι, σύντομα το ακριτικό μας νησί να “καταδυθεί” με ασφάλεια και επιτυχία σε αυτό το αναπτυξιακό έργο για την περιοχή. Να αποκτήσει ένα Καταδυτικό Πάρκο –“στολίδι”».

Ο Δήμαρχος Φούρνων Κορσεών, κ. Δημήτρης Καρύδης, δήλωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο μας η επίτευξη ενός τόσο δύσκολου και απαιτητικού στόχου που θα συμβάλει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Φούρνων. Οι συντονισμένες και εντατικές ενέργειες του Δήμου Φούρνων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συντέλεσαν στην εκπόνηση και ολοκλήρωση της μελέτης του Καταδυτικού Πάρκου. Η συμβολή των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπήρξε καθοριστική στην επίτευξη του στόχου, ώστε να οδηγηθούμε στη σημαντικότατη στιγμή για το νησί μας, την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ που αποτελεί την έναρξη μετάβασης του νησιού μας στο μέλλον».

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Γιώργος Στάσσης: Η ΔΕΗ σε τροχιά ανάπτυξης και επενδύσεων
Επόμενο Άρθρο
ΗΠΑ: Η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ στο οβάλ γραφείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης...

8 Ιουνίου, 2026

Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη...

8 Ιουνίου, 2026

Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε...

8 Ιουνίου, 2026

ΕΕ: Έγκριση προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για γεωργία,...

29 Απριλίου, 2026

Κυριάκος Πιερρακάκης: Τα πέντε διδάγματα που πρέπει να...

28 Απριλίου, 2026

Γιάννης Στουρνάρας: Θετικές παραμένουν οι προοπτικές της ελληνικής...

28 Απριλίου, 2026

Ενεργειακή μετάβαση, μακροπρόθεσμη στρατηγική και ροές κεφαλαίων

24 Απριλίου, 2026

Πιερρακάκης: Έχουμε «δύναμη πυρός» για νέα μέτρα, εφόσον...

24 Απριλίου, 2026

Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου: Κρίσιμος άξονας ενεργειακής ασφάλειας...

24 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ