Κυριακή, 14 Ιουνίου 2026 | 6:27 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM ΥΠΟΙΚ: Ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε 2,3% το 2023

ΥΠΟΙΚ: Ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε 2,3% το 2023

by EnergyUp 26 Μαρτίου, 2023
26 Μαρτίου, 2023

Εν μέσω της διεθνούς τραπεζικής κρίσης, το υπουργείο Οικονομικών αναθεωρεί επί τα βελτίω τον ρυθμό ανάπτυξης εφέτος, σε 2,3% από 1,8% της πρόβλεψης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο περιορίζει αισθητά το ύψος των επιδοτήσεων για την ενέργεια, αυξάνοντας έτσι τη δυναμική της οικονομίας, η οποία, σε απόλυτες τιμές, εκτιμάται ότι εφέτος μπορεί να είναι υψηλότερη κατά 2- 3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, τα εν λόγω στελέχη αναφέρουν ότι εάν δεν υπήρχε η τραπεζική κρίση, η εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν υψηλότερη από το 2,3%. «Η αβεβαιότητα αυτή μας κάνει να είμαστε συντηρητικοί στις προβλέψεις», επισημαίνουν χαρακτηριστικά. Και τούτο, διότι η αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο ωθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν την ανάληψη ρίσκου, τουλάχιστον έως ότου επανέλθει μια σταθερότητα, προκειμένου να προστατεύσουν τους ισολογισμούς τους. Κατά συνέπεια, οι πιστωτικές συνθήκες για την πραγματική οικονομία θα δυσκολέψουν, έστω και προσωρινά, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Θετικές για το τρέχον έτος, σε σχέση με τις έως πρότινος εκτιμήσεις, είναι και οι προβλέψεις για τα πρωτογενή αποτελέσματα. Η πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,7% του ΑΕΠ, έχει πίσω μια «καλή βάση» από το 2022. Καθώς, το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού πέρυσι, λόγω της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ (που ενισχύθηκε από την ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού), περιορίζεται προς το επίπεδο του 1% του ΑΕΠ (ίσως και χαμηλότερα) έναντι της αρχικής εκτίμησης για 1,6% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν ότι τα δύσκολα μπορεί να έρθουν από το 2024, με τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, οι οποίες, σε συνδυασμό με τον «κόφτη» στις πρωτογενείς δαπάνες, ελαχιστοποιεί τα περιθώρια για ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική. Καθώς, πρωτεύον θα είναι η επαναφορά του προϋπολογισμού σε τροχιά μόνιμων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 2% του ΑΕΠ (που δεν θα αποτελούν «βρόγχο» στην πραγματική οικονομία) θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Θα έχει προηγηθεί η υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Προγράμματος Σταθερότητας (στις 30 Απριλίου) και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2024- 2027. Και στα δύο θα περιλαμβάνονται οι πρόσφατες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη από τις πολιτικές που έχουν ήδη ανακοινωθεί και θεσμοθετηθεί.

Σημειώνεται ότι, στο οικονομικό επιτελείο δεν παραγνωρίζουν ότι το μεγάλο «αγκάθι» στην οικονομία παραμένει ο πληθωρισμός και ειδικά αυτός στα τρόφιμα και γενικότερα στα είδη διατροφής. Είναι πλέον χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, πως ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι επίμονος και τον χαρακτήρισε ως το «μεγάλο πρόβλημα για το 2023». Συμπλήρωσε ότι θα είναι λίγο χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις, γύρω στο 4,5%, αλλά επεσήμανε ότι «δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό». Και πρόσθεσε ότι η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Πρωθυπουργός: Οι πολίτες περιμένουν προτάσεις, λύσεις, έργα, όχι τοξικότητα και ανούσιους καυγάδες.
Επόμενο Άρθρο
Κώστας Σκρέκας: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τον Απρίλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης...

8 Ιουνίου, 2026

Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη...

8 Ιουνίου, 2026

Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε...

8 Ιουνίου, 2026

Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα...

8 Ιουνίου, 2026

Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια...

8 Ιουνίου, 2026

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

8 Ιουνίου, 2026

ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

26 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ