Υπουργικό Συμβούλιο-Άκης Σκέρτσος: Σε πλήρη εξέλιξη το κυβερνητικό έργο

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, o Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ.  Άκης Σκέρτσος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για βασικές πτυχές του Κυβερνητικού Έργου. 

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση προγράμματος εμβολιασμών «Ελευθερία»:

Τα εμβολιαστικά κέντρα αυξήθηκαν σε 1.073 ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα ακόμα MEGA εμβολιαστικό κέντρο (Πάτρα). Εκκίνηση προγραμματισμού ραντεβού και εμβολιασμού πλείστων ηλικιακών ομάδων (έως 50 ετών) και όλων των ευπαθών ομάδων  ενώ από 27/4 δίνεται η δυνατότητα γρήγορου εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών. Από 21/4 οι εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης όλων των ηλικιών στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Σημειώνεται ότι  ο Περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Π.Ο.Υ. απένειμε στη χώρα τα εύσημα για την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος εμβολιασμών, αλλά και γενικότερα για τη διαχείριση της πανδημίας. 

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας τα συνολικά κρούσματα Covid 19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην 26η θέση στην Ε.Ε., ενώ οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα  στην 22η θέση  στη Ε.Ε. των 27.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 μπήκαν σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:  

1.Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. ανά την επικράτεια έχουν αυξηθεί στις 1.542, εκ των οποίων 981 Covid-19 και 561 non-covid.

2.Η Ελλάδα σύμφωνα με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), αναδεικνύεται  εκ των κορυφαίων χωρών στην Ευρώπη όσον αφορά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ με περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

3.Δια ζώσης επαναλειτουργία Λυκείων από 12/4 με υποχρεωτικά 2 self test την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς και υγειονομικά πρωτόκολλα. Έναρξη διάθεσης των self test μέσω φαρμακείων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και λειτουργία πλατφόρμας self-testing.gov.gr για την καταχώρηση αποτελεσμάτων.

4.Τέθηκε σε εφαρμογή το υποχρεωτικό μέτρο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self test) για υπαλλήλους του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα.

5. Τέθηκε σε λειτουργία υπηρεσία εθελοντικής δήλωσης θετικού self-test στον Covid-19, με δυνατότητα πρόσθετου rapid test σε δημόσιες δομές.

6.Λειτούργησαν εκ νέου τα εμπορικά καταστήματα  με τη μέθοδο click-away και click-in-shop με αποζημίωση ειδικού σκοπού (1.000 ευρώ-4.000 ευρώ αναλόγως του αριθμού υπαλλήλων), για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

7.Έγκριση πρόσθετης χρηματοδοτικής συνδρομής ύψους 2,5 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος SURE που θα χρησιμοποιηθούν σε μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

8.Διεύρυνση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ.

9.Παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως 30.06.2021

10.Παράταση συμβάσεων εργασίας σε προνοιακούς φορείς.

11. Μείωση για το 2021 της προκαταβολή φόρου από το 100% στο 70%.

12.Επέκταση της μείωσης κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

13.Αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το 2022.

14.Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων, κατά 30 ημέρες.

15.Παράταση,  μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 της καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, οι οποίες τελούν σε αναστολή είσπραξης μέχρι 30-4-2021 και παράταση της προθεσμίας καταβολής της δόσης Μαρτίου 2021 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

16.Μείωση Φ.Π.Α. σε αντισηπτικά, μάσκες και σαπούνια, από 23% σε 6%, (έως 31-12-2021) και στα μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά σε 13%, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών σε 6%  (έως 31-9-2021).

17.Πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς 269.461 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους 182,5 εκατ. ευρώ, με το οποίο το Κράτος καλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

18.Ανεστάλησαν όλοι οι πλειστηριασμοί έως τις 13 Μαΐου 2021. Για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία συνεχίζουν να αναστέλλονται έως 31.5.2021 όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως πλειστηριασμοί, εξώσεις, κατασχέσεις που αφορούν στην Α΄ κατοικία.

19.Στήριξη της ναυτικής εργασίας και παράταση χρονικού διαστήματος καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Μάρτιο 2021.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις στήριξης της εθνικής οικονομίας, της αγοράς και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος:

1.Από το 2022 μειώνεται μόνιμα ο συντελεστής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 24% σε 22% και η προκαταβολή φόρου από 100% στο 80%.

2.Νόμος για τη συστηματοποίηση του πλαισίου παροχής Κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς στην περίπτωση θεομηνιών.

3.Επέκταση του προγράμματος “Ηρακλής” κατά 18 μήνες.

4.Εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού 2021 :  έως και το Μάρτιο παρουσιάζεται έλλειμμα, μικρότερο του προϋπολογισμένου κατά περίπου 880 εκ. ευρώ.

5.Εισαγωγή ειδικού τρόπου φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

6.Αναρτήθηκε πρόσκληση για υποβολή από τις επιχειρήσεις αιτήσεων υπαγωγής στη Δράση «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.)» για το έτος 2021.

7.Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτωναρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών.

8.Θέση σε ισχύ των φορολογικών κινήτρων για τους Επενδυτικούς Αγγέλους (angel investors).

9.Νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ για τηνπαροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης.

10.Έναρξη υποβολής αιτήσεων για την χορήγηση επιχειρηματικών δανείωνεγγυημένων από το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων.

11.Αυξημένα ποσοστά κρατικών ενισχύσεων στις Κατευθυντήριες Γραμμές Κρατικών Ενισχύσεων Περιφερειακού Χαρακτήρα, ιδίως για τις περιοχές δικαίας μετάβασης,  ως αποτέλεσμα της συγκροτημένης παρέμβασης των συναρμοδίων Υπουργείων.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση:

1.Ψήφιση του Νόμου  για το  Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, και τον Σύμβουλο Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση.

2.Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την άρση των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των απόδημων Ελλήνων.

3.Ρυθμίστηκαν τα απαραίτητα ζητήματα σχετικά με την οργάνωση και το περιεχόμενο των εξετάσεων απόκτησης του πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.), που θα διενεργηθούν για πρώτη φορά στις 16.5.2021 ενώ καθορίστηκαν και τα τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη του αλλοδαπού που αιτείται την ελληνική ιθαγένεια.

4.Ψήφιση ρυθμίσεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών.

5.Ολοκλήρωση της νομοτεχνικής επεξεργασία νομοσχεδίου για την τηλεργασία στον Δημόσιο Τομέα. Ακολουθεί η θέση του σε διαβούλευση.

6.Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής των DRG’s από το ΠΓΝ Ηρακλείου, στο οποίο τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.).

7.Σε πιλοτική λειτουργία τέθηκε ο εξ αποστάσεως έλεγχος σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου το Κτηματολόγιο λειτουργεί (ktimatologio.gov.gr).

8.Οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και μείωση του σχετικού παραβόλου στο μισό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

9.Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της Στρατηγικής των Δημοσίων Συμβάσεων 2021-2025.

10.Με e-δικαιολογητικά πραγματοποιείται η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών των περισσότερων φορέων του Δημοσίου μέσω της νέας εφαρμογής «Ηλεκτρονική Διακίνηση Δικαιολογητικών Δαπανών».

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και την Εκπαίδευση:

1.Ψηφίστηκε  στη Βουλή ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων  ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων κλάδων δικαστικών υπαλλήλων που απαντώνται σε σύγχρονα δικαστικά συστήματα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και του κύρους της Δικαιοσύνης. Πρόκειται α) για τον κλάδο των ΠΕ Τεκμηρίωσης & Επικουρίας Δικαστών και β) τον κλάδο ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας & Διεθνών Σχέσεων.

2.Οι δικαστικοί επιμελητές σε όλη την Επικράτεια έχουν λάβει ψηφιακές υπογραφές και επομένως είναι πλέον ώριμη και αναμένεται η ΚΥΑ για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής επίδοσης δικογράφων.

3.Ο επαναπροσδιορισμός των χρονιζόντων υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς με τη βοήθεια της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.

4.Στον Άρειο Πάγο, προς επικύρωση, έχουν σταλεί οι αλλαγές στους Εσωτερικούς Κανονισμούς των Δικαστηρίων για τη σύσταση Ειδικών Τμημάτων στα δικαστήρια όπου θα εκδικάζονται υποθέσεις έντονου αναπτυξιακού χαρακτήρα (ανταγωνισμού, επενδύσεων, τηλεπικοινωνιών).

5.Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Συγκρότηση και λειτουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ) τα οποία θα εισηγούνται ειδικότητες στα ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΣΚ, ΕΠΑΣ, ειδικά μαθήματα και δραστηριότητες. Έγκριση 20 οδηγών Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ, σύμφωνα με τον πρότυπο Οδηγό Κατάρτισης που εκδόθηκε βάσει του ν. 4763/2020 (αρθ.41) για την ΕΕΚ .

6.Οδηγός στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ για την αναγνώριση και την διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης από τους εκπαιδευτικούς.

7.Νέο Ξενόγλωσσο (Αγγλόγλωσσο) Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών στο τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ.. Το Τμήμα αξιοποίησε τις διατάξεις του Ν. 4692/2020 που προβλέπει απλοποιημένη διαδικασία για την ίδρυση ΞΠΣ, καταργώντας αγκυλώσεις προηγούμενων ετών. 

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις-αποκρατικοποιήσεις:

1.Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Η. ενέκρινε την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων που θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές στη διαγωνιστική διαδικασία, για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ.

2.Δύο δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν για την μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της.

3.Έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου,

4.Επιλογή υποψηφίων επενδυτικών σχημάτων για συμμετοχή στην επόμενη φάση των διαγωνισμων για τη ΛΑΡΚΟ,  τους Λιμένες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας, και Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα.

5.Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), ενέκρινε, την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου «Ανέγερση νέου κτιρίου πολλαπλών χρήσεων με εμπορικό κατάστημα, χώρους συνάθροισης κοινού και συναφείς χρήσεις εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά».

6.Προκήρυξη ανοιχτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών για την εκμίσθωση δύο παραθαλάσσιων εκτάσεων στην παραλία Καλλιθέας Πιερίας και την αξιοποίηση 78 οικοπέδων στη Στυλίδα.

–Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στις υποδομές και την υλοποίηση των μεγάλων έργων: 

1.Κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο της Μόνιμης Υποθαλάσσιας Οδικής Ζεύξης Νήσου Σαλαμίνας».

2.Υπεγράφη η σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες στη γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ.

3.Ολοκληρώθηκε η συγκοινωνιακή μελέτη για την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας της βέλτιστης λύσης για την χάραξη της επέκτασης της γραμμής 2 του μετρό προς Γλυφάδα. «Κλείδωσε τη χωροθεσία για συνολικά τρεις σταθμούς (Πλατεία Μακεδονίας, Άνω Γλυφάδα και Γλυφάδα.)

4.Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η υλοποίηση των έργων κατασκευής του Συγκροτήματος του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο (Ε.Κ.Θ.Π.).

5.Πράσινο φως για νέο έργο αποθήκευσης ενέργειας 200 εκ. ευρώ στην Αλεξανδρούπολη καθώς το συγκεκριμένο έργο έλαβε άδεια παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

6.Ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200MW της Δ.Ε.Η. στη Δ. Μακεδονία.

7.Σημαντικά έργα περιλαμβάνει ο μεγάλος διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τις 37 εργολαβίες σε όλη τη χώρα, ύψους 1,6 δισ. ευρώ.  Μεταξύ αυτών η αντικατάσταση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας ΧΤ με smart meters, η αναβάθμιση του εναέριου δικτύου ΔΕΔΔΗΕ σε δασικές περιοχές, οι αναβαθμίσεις του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος, οι αισθητικές αναβαθμίσεις, οι ενισχύσεις δίκτυο.

8.Τρία μεγάλα έργα της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκαν ήδη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το πρώτο, αφορά στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Προποντίδας στη Χαλκιδική, το δεύτερο, στην ανέγερση του νέου Διοικητηρίου στην Ημαθία και το τρίτο, στην ψηφιακή αναβάθμιση δύο Γενικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

9.Υπεγράφη η χρηματοδότηση της Περιφέρειας  Θεσσαλίας με το ποσό των 5 εκ. ευρώ μέσω του «Προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της Χώρας», για την εκτέλεση των παρακάτω έργων «Κατασκευή Νέας Οδογέφυρας Βλαχογιαννίου Δ.Ε. Ποταμιάς Δ. Ελασσόνας, και «Αποκατάσταση Οδού Μεσοχώρι-Βλαχογιάννι-Βάρκος».

10.Βγήκαν σε κυκλοφορία τα πρώτα λεωφορεία που προμηθεύτηκε το ΥΠΥΜΕ με leasing.

11.Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής για τον προγραμματισμό, το συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης του τέως Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

12.Υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, για την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά και την αποκατάσταση του κάστρου της Μεθώνης.

13.Προκηρύχθηκαν τα έργα «WiFi4GR» (π/ϋ με προαίρεση 14,86 εκ.) και  «Ανάπτυξη Ψηφιακών υπηρεσιών, Ψηφιοποίηση Αρχείου και Ενοποιημένες Υπηρεσίες Διαλειτουργικότητας Μετοχικού Ταμείου Στρατού» (π/ϋ με προαίρεση 4,625 εκ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση κρίσιμων πολιτικών στο κοινωνικό κράτος: 

1.Παρουσιάστηκε το Πενταετές Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

2.«Ψηφιακή μέριμνα» (voucher 200 ευρώ για την αγορά tablet/laptop/desktop): έναρξη λειτουργίας πλατφόρμας για τις αιτήσεις των δικαιούχων. Περισσότερες από 360.000 αιτήσεις, περισσότερα από 77.000 voucher έχουν ήδη εξαργυρωθεί σε καταστήματα.

3.Δημοσίευση πρόσκλησης προγράμματος με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την υποστήριξη του γενικού πληθυσμού́ σε θέματα τηλεργασίας, ψηφιακές εφαρμογές, ψηφιακή υπογραφή και πιστοποιητικά́, ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο, τηλεργασία και τηλεδιάσκεψη.

4.Μνημόνιο συνεργασίας ΟΑΕΔ και Amazon για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας.

5.Ανακοίνωση δημιουργίας του «Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες – #GIL4W»με στόχο την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών σε επιχειρήσεις που θα βασίζονται στην έρευνα και την καινοτομία

6.Παράδοση των πρώτων 40 εργατικών κατοικιών του οικισμού «Ελευσίνα ΙV» του ΟΑΕΔ.

7.Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την υποστήριξη και την υποβολή προτάσεων εντός 6 μηνών για την κοινωνική ένταξη των αστέγων.

8.Χρηματοδότηση 12 Δήμων της Χώρας με συνολικά 5,7 εκ. ευρώ για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες.

9.Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στις οικογένειες θυμάτων των πλημμυρικών φαινομένων του 2020 σε Εύβοια και Καρδίτσα και του σεισμού του 2020 στη Σάμο.

Σε ό,τι αφορά την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω της Ψηφιοποίησης του Κράτους:

1.Τέθηκε σε λειτουργία το my.gov.gr, η πλατφόρμα για την ψηφιακή θυρίδα των πολιτών όπου συγκεντρώνονται τα έγγραφα που εκδίδονται, ενώ ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό email ή SMS.

2.Οι υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης μέσω του gov.gr επεκτείνονται στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου.

3.Δημιουργία πλατφόρμας rantevou.kep.gov.gr, προκειμένου οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού για να επισκεφτούν το ΚΕΠ που τους εξυπηρετεί.

4. Καθιέρωση των Ενιαίων Πιστοποιητικών Δικαστικής Φερεγγυότητας που συντελούν στην ενοποίηση δικαστικών 25 πιστοποιητικών.

5.Ξεκίνησε η νέα διαδικασία ψηφιακής έκδοσης, μέσω του gov.gr, 8πιστοποιητικών αστικής και δημοτικής κατάστασης από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών όλης της χώρας.

6.e-ΕΦΚΑ: Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την απογραφή/μεταβολή/λήξη ασφάλισης για το σύνολο των φυσικών προσώπων, οι οποίες καταργούν την ανάγκη πάνω από 30.000 μηνιαίων αυτοπρόσωπων επισκέψεων, ενώ εκδόθηκε  ΚΥΑ για την διαδικασία ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού ιστορικού.

7.Ενεργοποίηση 13 ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και 8 διοικητικών διαδικασιών του ΟΑΕΔ μέσω Κ.Ε.Π..

8.Ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ: Ολοκλήρωση λογισμικού για απονομή συντάξεων αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών.

9.Το χάρτη με τις 81 ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για την διευκόλυνση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων δημοσίευσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ ενώ εκδόθηκε η απόφαση για την ηλεκτρονική απόδοση Α.Φ.Μ. σε φυσικά πρόσωπα, μέσω της πλατφόρμας myAADEIive.

10. Ολοκληρώθηκε το έργο «Ψηφιοποίηση συνόλου διαδικασιών και αναβάθμιση λιμενικής αστυνομίας με έμφαση στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση διαδικασιών μέσω e-θυρίδας στα λιμεναρχεία».

Σε ότι αφορά την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια, Άμυνα και  Διαχείριση Προσφυγικού – Μεταναστευτικού:

1.Συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Πρόεδρο Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan (Άγκυρα, 15.04.2021) και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu και ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με προτάσεις για θετική ατζέντα με την Τουρκία.

2.Πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Σαουδική Αραβία και σύναψη Συμφωνίας Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών.

3.Ενίσχυση της ομάδας ήπιας αστυνόμευσης ΟΔΟΣ (Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων) και ενίσχυση του στόλου της Ελληνικής Αστυνομίας με 141 νέα οχήματα, μέσω συγχρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ε.Ε..

4.Πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

5.Μεγάλη αποσυμφόρηση  μεταναστευτικού πληθυσμού στα νησιά όπου φιλοξενούνται πλέον 13.495 άτομα από 40.300 την ίδια περίοδο πέρσι.

6.Ολοκλήρωση του προγράμματος εθελούσιας μετεγκατάστασης προς τη Γερμανία με τη μεταφορά συνολικά 2.765 προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

7.Προετοιμασία σχεδίου προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Δήμου Αθηναίων για την μετατροπή της δομής του Ελαιώνα σε Κέντρο Ένταξης προσφύγων και μεταναστών.

8.Ολοκλήρωση της υλοποίησης Εθνικού Μηχανισμού εντοπισμού και παραπομπής ασυνόδευτων ανηλίκων με την έναρξη λειτουργίας τηλεφωνικής γραμμής 24/7 και τον ορισμό Αστυνομικών Τμημάτων Αναφοράς.

9.Αποκλειστικά ψηφιακά κατατίθενται πλέον οι «άδειες διαμονής για εξαιρετικούς λόγους» (νόμιμη μετανάστευση).

10.Ανάληψη από την Ελλάδα για ένα έτος της Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη άλλων σημαντικών πολιτικών:

1.Σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια (συμμετέχουν τα υπουργεία Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.)

2.Μείωση του προστίμου, που επιβαρύνει τη χώρα, για ακόμη 10 από τις παράνομες χωματερές. Συνολικά η Κυβέρνηση έχει επιτύχει μείωση του προστίμου κατά 23%.

3.Συμφωνία για τη λειτουργία του γραφείου του Π.Ο.Υ. για την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών. Το γραφείο θα αποτελέσει Κέντρο Αριστείας και θα ενισχύσει το διεθνή ρόλο της χώρας ως διαμορφώτριας πολιτικών υγείας.

4.Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

5.Ίδρυση με νόμο των Αρχών Οργάνωσης Εποπτείας και Συντονισμού, Εφαρμογής Εποπτείας και Διαχείρισης και το Σύστημα καταγγελιών του ΥπΑΑΤ για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της αδειοδότησης επενδύσεων.

6.Υπογράφτηκαν 3 ακόμη προγραμματικές συμβάσεις για την εκπόνηση ισάριθμων Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, για τις Περιφέρειες Ηπείρου, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου.

7.Ψήφιση Νόμου  για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο, Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού́ Αντιντόπινγκ.

8.Αναμόρφωση της διαδικασίας επιλογής και διορισμού καλλιτεχνικών διευθυντών στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

9.Παρουσίαση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) σε διεθνές webinar των Δ.Ο.Ε.-INTERPOL από τον κ. Μαυρωτά και ανάδειξη της ως καλή πρακτική.

EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Energy Up

Ενεργειακά Νέα

Follow US

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.