Αλεξάνδρα Σδούκου : Το τρένο της ενεργειακής μετάβασης

Η λήψη δράσεων για την αποφυγή της κλιματικής αλλαγής και η κληροδότηση στην επόμενη γενιά ενός περιβάλλοντος στο οποίο θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς οι νέοι άνθρωποι, έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή οικογένεια να υιοθετήσει πολιτικές προς την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα των Κρατών Μελών, την μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων και την μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Στην πρώτη γραμμή αυτών και η Ελλάδα η οποία, παρά την οικονομική κρίση που βίωσε, έχει αποφασίσει να βάλει και αυτή το λιθαράκι της στη διεθνή συλλογική προσπάθεια.

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος προς την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων και προστασίας του περιβάλλοντος αποτελούν η ενίσχυση της διείσδυσης της παραγωγής ΑΠΕ και η παράλληλη παύση της λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι οι λιγνιτικοί σταθμοί.

Στη βάση των ανωτέρω η ελληνική πολιτεία αναμορφώνει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο είχε υποβάλει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και βάζει στόχους περισσότερο φιλόδοξους για την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, 35% κάλυψη της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030, ενώ προκρίνει την πλήρη απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων μέχρι το έτος 2028. Ανάλογες πολιτικές έχει υιοθετήσει το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρώπης. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι το 2030 θα έχει παύσει το σύνολο των ρυπογόνων ανθρακικών και λιγνιτικών σταθμών στην Αυστρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία κ.α. ενώ οι χώρες αυτές υιοθετούν ομοίως φιλόδοξους στόχους ενίσχυσης της διείσδυσης των ΑΠΕ.

Η επίτευξη του παραπάνω φιλόδοξου στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της εγκατάστασης περίπου 9.500 MW νέων σταθμών ΑΠΕ στην ελληνική επικράτεια έως το 2030, της ενίσχυσης των διασυνδέσεων της χώρας με τις γειτονικές χώρες, της ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποθηκεύουν την πλεονάζουσα παραγωγή ΑΠΕ και θα την εγχέουν στις ώρες υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και της λήψης μέτρων για ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Προς επίτευξη του εθνικού στόχου για ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ, η ελληνική πολιτεία προωθεί επίσης την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων μέχρι το έτος του 2028, καθόσον πέραν της έντονης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλεί η λειτουργία τους, έχουν, λόγω της σημαντικής αύξησης της τιμής των ρύπων CO2, υψηλό μεταβλητό κόστος λειτουργίας, το οποίο αναμένεται να βαίνει διαρκώς αυξανόμενο την επόμενη δεκαετία, καθιστώντας την λειτουργία τους οικονομικά ασύμφορη για την εγχώρια αγορά και τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και οδηγώντας σε σημαντική αύξηση του τελικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα με τις ανωτέρω ενέργειες, κύριο μέλημά μας είναι η μέγιστη δυνατή ενίσχυση των περιοχών όπου βρίσκονται σήμερα οι σταθμοί αυτοί, ούτως ώστε να δώσουμε προοπτική στις τοπικές οικονομίες των περιοχών αυτών και να τις βοηθήσουμε να πραγματοποιήσουν με βιώσιμους όρους την μετάβασή τους στη νέα μετα-λιγνιτική εποχή.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα ανέβηκε με καθυστέρηση στο «τρένο» της ενεργειακής μετάβασης. Αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η Ελλάδα να καταστεί από ουραγός, πρωταγωνιστής της στροφής προς την πράσινη ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα πράξουμε ό,τι απαιτείται για να το πετύχουμε.

_Αλεξάνδρα Σδούκου: Γενική γραμματέας Ενέργειας και φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ, άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα», 21/11/2019.

EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Energy Up

Ενεργειακά Νέα

Follow US

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.