Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2026 | 8:19 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM CURA και Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Συνεργασία για τη δοκιμήτεχνολογίας τσιμέντου μειωμένου άνθρακα

CURA και Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Συνεργασία για τη δοκιμήτεχνολογίας τσιμέντου μειωμένου άνθρακα

by EnergyUp 20 Απριλίου, 2026
20 Απριλίου, 2026

Η συνεργασία περιλαμβάνει τη δοκιμή της τεχνολογίας ηλεκτροχημικούδιαχωρισμού του ασβεστόλιθου και τη διερεύνηση πιθανής πιλοτικής εφαρμογήςτης σε επιλεγμένες εγκαταστάσεις τσιμέντου του Ομίλου TITAN

Η CURA Climate Inc. (CURA), καναδική εταιρεία κλιματικής τεχνολογίας που αναπτύσσει ηλεκτροχημικές λύσεις για την απανθρακοποίηση της παραγωγής τσιμέντου, και ο Όμιλος TITAN (TITAN), κορυφαίος διεθνής πάροχος δομικών υλικών και κατασκευαστικών λύσεων, ανακοίνωσαν σήμερα την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MOU).

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η CURA και ο Όμιλος TITAN θα συνεργαστούν για την αξιολόγηση της ηλεκτροχημικής τεχνολογίας διαχωρισμού ασβεστόλιθου της CURA για την παραγωγή τσιμέντου χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η συνεργασία θα ξεκινήσει με εργαστηριακές δοκιμές και αξιολόγηση της απόδοσης των υλικών της CURA, ενώ θα ακολουθήσουν τεχνικές και εμπορικές μελέτες με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας για πιλοτική εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας στις δραστηριότητες του Ομίλου TITAN.

Η τεχνολογία της CURA έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές CO₂ κατά 85% σε σύγκριση με τη συμβατική παραγωγή κλίνκερ. Επίσης, η λύση αυτή μπορεί να ενσωματωθεί στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής τσιμέντου, χωρίς να απαιτούνται σημαντικές τροποποιήσεις στον υπάρχοντα εξοπλισμό. Η νέα διαδικασία αξιοποιεί ηλεκτρική ενέργεια και το καινοτόμο οξειδοαναγωγικό χημικό πρόσθετο CURALYTE, για να διασπάσει τον ασβεστόλιθο σε υδροξείδιο του ασβεστίου υψηλής καθαρότητας και ένα συμπυκνωμένο ρεύμα CO₂. Με τον διαχωρισμό του CO₂ από τον ασβεστόλιθο πριν από το στάδιο του κλιβάνου, η τεχνολογία της CURA επανασχεδιάζει τη διαδικασία παραγωγής τσιμέντου, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Η απανθρακοποίηση του τσιμέντου απαιτεί τεχνολογίες που να μπορούν να ενσωματωθούν στις υφιστάμενες υποδομές, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα δραστική μείωση των εκπομπών», δήλωσε η Erin Bobicki, Διευθύνουσα Σύμβουλος της CURA. «Ο Όμιλος TITAN αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στα βιώσιμα δομικά υλικά και η συνεργασία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τηδοκιμή της τεχνολογίας μας από έναν από τους πιο καινοτόμους παραγωγούς τσιμέντου παγκοσμίως».

«Ο Όμιλος TITAN αξιολογεί διαρκώς τεχνολογίες αιχμής που μπορούν να μεταμορφώσουν τον κλάδο μας και να επιταχύνουν την απανθρακοποίηση της παραγωγής τσιμέντου», δήλωσε Έλλη Αργυρού, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρηματικών Συμμετοχών του Ομίλου TITAN. «Είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε την ηλεκτροχημική τεχνολογία της CURA και να διερευνήσουμε πώς μπορεί να ενισχύσει το ήδη ισχυρό μας πλάνο για τσιμέντο με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα».

Η εν λόγω συνεργασία αντικατοπτρίζει την κοινή δέσμευση των δύο εταιρειών στην προώθηση της καινοτομίας και στην ανάπτυξη τεχνολογιών που υποστηρίζουν τις βιώσιμες κατασκευές. Για την CURA, η συνεργασία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική της για τη δοκιμή της τεχνολογίας της σε συνεργασία με κορυφαίους παραγωγούς, καθώς και για την επιτάχυνση της εμπορικής αξιοποίησης της ηλεκτροποιημένης παραγωγής τσιμέντου. Για τον Τιτάνα,ενισχύει τις προσπάθειες του Ομίλου να επιταχύνει και να αναπτύξει σε μεγαλύτερη κλίμακα νέες, πρωτοποριακές τεχνολογίες και να προσφέρει υλικά υψηλών επιδόσεων και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης «TITAN Forward 2029».

 

 

Σχετικά με την CURA

Η CURA είναι μια καναδική εταιρεία κλιματικής τεχνολογίας που αναπτύσσει ηλεκτροχημικές λύσεις για τη μείωση των εκπομπών CO₂ από την παραγωγή τσιμέντου. Η τεχνική ηλεκτρόλυσηςτης εταιρείας, που βασίζεται στην τεχνολογία CURALYTE™, μειώνει τις εκπομπές έως και κατά 85%, ενώ παράλληλα περιορίζει το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας. Σχεδιασμένη για εύκολη ενσωμάτωση (retrofit-ready), η τεχνολογία της CURA λειτουργεί σε συμβατότητα με τις υφιστάμενες πρώτες ύλες, υποδομές και λειτουργίες. Οι ιδρυτές της εταιρείας διαθέτουν εκτεταμένη εμπειρία στην κλιματική τεχνολογία και στην ανάπτυξη λύσεων με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO₂. Η CURA έχει συνάψει συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο για την επιτάχυνση της επίτευξης μιας βιομηχανίας τσιμέντου με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα. Περισσότερες πληροφορίες στο curaclimate.com.

 

Σχετικά με τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ  

Ο Όμιλος TITAN, με έδρα το Βέλγιο, είναι κορυφαία διεθνής εταιρία στον κλάδο των δομικών υλικών για κατασκευές και υποδομές, που προσφέρει καινοτόμες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο. Με το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς του στις αναπτυγμένες αγορές, ο Όμιλος απασχολεί περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους παγκοσμίως και εξυπηρετεί πελάτες σε περισσότερες από 25 αγορές, σε τέσσερις ηπείρους. Κατέχει ηγετική θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη – περιλαμβανομένης της Ελλάδας, των Βαλκανίων, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Γαλλίας – καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Όμιλος έχει επίσης κοινοπραξίες στη Βραζιλία και την Ινδία. Με ιστορία άνω των 120 ετών, ο Όμιλος διατηρεί μια οικογενειακή κουλτούρα που προάγει το επιχειρηματικό πνεύμα, ενώ εργάζεται μεθοδικά με τους πελάτες του για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, προωθώντας παράλληλα τη βιώσιμη ανάπτυξη με υπευθυνότητα και ακεραιότητα. Η προσήλωση του Ομίλου στην υπεύθυνη ανάπτυξη αποτυπώνεται στη δέσμευσή του να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, στους στόχους του για μείωση του CO2 που έχουν επικυρωθεί επιστημονικά από την πρωτοβουλία Science BasedTargets (SBTi), καθώς και στη συνεχή ένταξή του στη σειρά δεικτών FTSE4Good. Ο Όμιλος είναι εισηγμένος στα χρηματιστήρια Euronext Βρυξελλών και Παρισίου, καθώς και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ η θυγατρική του στις ΗΠΑ είναι εισηγμένη στο NYSE.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.titanmaterials.com.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Παύλος Μαρινάκης: Σε τροχιά υλοποίησης η κατασκευή πολλών έργων στην Θεσσαλονίκη
Επόμενο Άρθρο
Η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το στοίχημα των επενδύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και...

7 Οκτωβρίου, 2026

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

7 Οκτωβρίου, 2026

Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος...

7 Οκτωβρίου, 2026

ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση...

7 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ...

6 Οκτωβρίου, 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για...

6 Οκτωβρίου, 2026

Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα...

6 Οκτωβρίου, 2026

Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

6 Οκτωβρίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ