Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2026 | 9:17 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «Οι γάτες δημιουργούν δεσμούς με τους ανθρώπους» – Newsbeast

«Οι γάτες δημιουργούν δεσμούς με τους ανθρώπους» – Newsbeast

by EnergyUp 25 Σεπτεμβρίου, 2019
25 Σεπτεμβρίου, 2019

[ad_1]

Αν και οι γάτες έχουν τη φήμη ότι είναι ανεξάρτητες και αποστασιοποιημένες από τους φροντιστές τους, οι κοινωνιογνωστικές τους ικανότητες και το βάθος των δεσμών που μπορούν να συνάψουν με αυτούς έχουν υποτιμηθεί, σύμφωνα με νέα αμερικάνικη έρευνα.

Η παρούσα μελέτη που δημοσιεύτηκε χτες στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology», έδειξε ότι ακριβώς όπως τα παιδιά και οι σκύλοι, οι γάτες συνάπτουν ασφαλείς και ανασφαλείς δεσμούς με τους φροντιστές τους.

Οι ερευνητές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η ικανότητα σύναψης δεσμού στα ζώα διαφορετικών ειδών μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία δεν χαρακτηρίζουν μόνο τους σκύλους.

Η Κρίστιν Βιτέιλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, στις ΗΠΑ, δηλώνει: «Ακριβώς όπως και τα σκυλιά, οι γάτες έχουν την ικανότητα να συνδεθούν με τον ιδιοκτήτη τους και ο ίδιος είναι για τις περισσότερες πηγή ασφάλειας όταν βρίσκονται σε νέα περιβάλλοντα».

Η μέχρι τώρα έρευνα είχε εξετάσει την ανάπτυξη δεσμού στα παιδιά και τους σκύλους με τους κηδεμόνες τους. Στο πλαίσιο αυτών των μελετών τα παιδιά τοποθετούνταν σε ένα καινούργιο περιβάλλον (δωμάτιο) και οι ερευνητές παρατηρούσαν τις αντιδράσεις τους όταν ο κηδεμόνας επέστρεφε σε αυτό μετά από μια μικρή περίοδο απουσίας του. Τα παιδιά που είχαν αναπτύξει ασφαλή δεσμό μετά την επιστροφή του γονέα εξερευνούσαν το περιβάλλον με ασφάλεια ενώ εκείνα που δεν είχαν αναπτύξει ασφαλή δεσμό υιοθετούσαν αποφευκτικές συμπεριφορές ή συμπεριφορές προσκόλλησης στον γονέα.

Στην συγκεκριμένη έρευνα επιχειρήθηκε να γίνει το ίδιο πειραματικό υπόδειγμα σε πληθυσμό γατών, όπου περιλήφθηκαν τόσο ενήλικες γάτες όσο και μικρά γατάκια. Συγκεκριμένα οι μελετητές τοποθετούσαν τις γάτες με τους ιδιοκτήτες τους μαζί σε ένα δωμάτιο, στη συνέχεια οι γάτες έμεναν για δύο λεπτά μόνες τους και τέλος ο φροντιστής τους επέστρεφε. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 70 μικρά γατάκια και 38 ενήλικες γάτες. Τόσο για τη μία όσο και για την άλλη ομάδα βρέθηκαν παρόμοια ποσοστά ασφαλούς και ανασφαλούς δεσμού.

Τα αποτελέσματα που παρατηρούμε στα παιδιά αντικατοπτρίζουν με μεγάλη ακρίβεια αυτό που συμβαίνει στις γάτες, υποστηρίζει η Βιτέιλ. Το 65% των παιδιών αναπτύσσει ασφαλή δεσμό με τον κηδεμόνα τους. Το ίδιο σχεδόν ποσοστό φάνηκε και για τις γάτες και τα μικρά γατάκια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 64% των γατών είχε λιγότερο άγχος με την παρουσία του ιδιοκτήτη τους παρά κατά την απουσία του και κατένειμαν ισορροπημένα το χρόνο που περνούσαν μαζί του και το χρόνο που τριγυρνούσαν εξερευνώντας το χώρο. Το υπόλοιπο 36% πράγματι έδειξε σημάδια ανασφαλούς δεσμού, με ορισμένες γάτες να ζητούν διαρκώς αγκαλιές και άλλες να αποφεύγουν ή να είναι εχθρικές με τους ιδιοκτήτες τους.

Η Βιτέιλ εξηγεί ότι οι δεσμοί που αναπτύσσουν οι γάτες με τους ανθρώπους είναι ασφαλείς και σταθεροί στην ενήλικη ζωή γεγονός που διευκολύνει τη μεταξύ τους συμβίωση.

Ο Ντάνιελ Μιλς, καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Λίνκολν, υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση καθώς δεν εξετάστηκαν άλλοι τύποι δεσμού, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να αφορούν τη συμπεριφορά των γατών κατά την ανθρώπινη παρουσία γενικά και όχι συγκεκριμένα με τον φροντιστή τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα η Λόρεν Φίνκα, από το Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ Τρεντ, τονίζει ότι σε αντίθεση με τα παιδιά και τους σκύλους είναι λιγότερο πιθανό οι γάτες να έχουν έμφυτη την ανάγκη να συνάψουν ισχυρούς και ασφαλείς δεσμούς με τους φροντιστές τους, επομένως τέτοιες ενδείξεις μπορούν ευκολότερα να αποδοθούν στην προσωπικότητα και την κοινωνικοποίησή τους.

Η Βιτέιλ δηλώνει ότι οι τωρινές και μελλοντικές έρευνες τους πρόκειται να διερευνήσουν τέτοιου τύπου υποθέσεις.



[ad_2]

Source link

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Οι Σαουδάραβες καθυστέρησαν την έκθεση των εμπειρογνώμων για τους ωκεανούς και τις παγωμένες ζώνες – Newsbeast
Επόμενο Άρθρο
Οδηγός βρέθηκε σε «χείμαρρο νερού» και κατέγραψε τις τρομακτικές εικόνες – Newsbeast

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκρίθηκαν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) του Εθνικού...

29 Δεκεμβρίου, 2025

Απόφαση Υπαγωγής 20.840 ωφελούμενων του Προγράμματος -Εξοικονομώ 2025

20 Δεκεμβρίου, 2025

Σταύρος Παπασταύρου: Στηρίζουμε τη μείωση εκπομπών αερίων του...

4 Νοεμβρίου, 2025

Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για τον Νέο Οικοδομικό...

27 Οκτωβρίου, 2025

Το ΥΠΕΝ ορίζει την Εθνική Τράπεζα ανάδοχο αποκατάστασης...

22 Οκτωβρίου, 2025

Πρώτη θέση σε διαγωνισμό καινοτομίας με το πρωτοποριακό...

17 Οκτωβρίου, 2025

Αμοργός: Ο Πρωθυπουργός στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Αμοργόραμα»

5 Οκτωβρίου, 2025

Σταύρος Παπασταύρου: Τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα αφορούν στην...

5 Οκτωβρίου, 2025

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα του «Αμοργοράματος» να διαχυθεί...

4 Οκτωβρίου, 2025

NEWSROOM

  • Εγκρίθηκαν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ιονίου και του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Γιάννης Στουρνάρας: Πρέπει να διατηρήσουμε τις επιλογές μας ανοιχτές και να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τα βασικά επιτόκια είτε προς τα άνω είτε προς τα κάτω

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Σταύρος Καλαφάτης: Έρευνα, Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες κινητήριες δυνάμεις της Ανάπτυξης το 2026

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα γεγονότα που επηρέασαν το πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό μέλλον

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Διαρθρωτική μεταβολή για την ελληνική οικονομία η συστηματική επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Κύπρος-Νίκος Χριστοδουλίδης: Μια Αυτόνομη Ένωση – Ανοιχτή στον Κόσμο

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Κύπρος -Μαριλένα Ραουνά: Να γίνουμε η φωνή των 27 εταίρων σε μία απαιτητική γεωπολιτική συγκυρία

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Κύπρος: Παρουσιάστηκε το λογότυπo και οπτική ταυτότητα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Xαμηλότερες τιμές ενέργειας και αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη “βλέπει” το 2026 η ΕΚΤ – Οι επενδύσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά όχι στο παράλογο

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Λειψυδρία: Πού βρισκόμαστε σήμερα και πώς προετοιμάζεται η ΕΥΔΑΠ για το επόμενο κρίσιμο διάστημα

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Τάκης Θεοδωρικάκος: Εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς, πρώτο βήμα η χρηματοδότηση του κέντρου ικανοτήτων

    20 Δεκεμβρίου, 2025
  • Eurelectric: Λήψη μέτρων προστασίας των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών από φυσικές και ηλεκτρονικές επιθέσεις

    20 Δεκεμβρίου, 2025
  • Απόφαση Υπαγωγής 20.840 ωφελούμενων του Προγράμματος -Εξοικονομώ 2025

    20 Δεκεμβρίου, 2025
  • Στις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας Ντμίτριεφ για συνομιλίες με τους ομολόγους του Γουίτκοφ και Κούσνερ

    20 Δεκεμβρίου, 2025

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Εγκρίθηκαν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ιονίου και του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Γιάννης Στουρνάρας: Πρέπει να διατηρήσουμε τις επιλογές μας ανοιχτές και να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τα βασικά επιτόκια είτε προς τα άνω είτε προς τα κάτω

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Σταύρος Καλαφάτης: Έρευνα, Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες κινητήριες δυνάμεις της Ανάπτυξης το 2026

    29 Δεκεμβρίου, 2025

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ