Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2026 | 5:23 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Η πρόταση της Κομισιόν «EU Inc.» για μία ενιαία αγορά – Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις

Η πρόταση της Κομισιόν «EU Inc.» για μία ενιαία αγορά – Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις

by EnergyUp 18 Μαρτίου, 2026
18 Μαρτίου, 2026

Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου εταιρικών κανόνων στην ΕΕ , με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, παρουσίασε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρώπη έχει το ταλέντο, τις ιδέες και τη φιλοδοξία να γίνει το καλύτερο μέρος για τους καινοτόμους», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, όπως είπε, στην Ευρώπη μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για να ιδρυθεί μια εταιρεία ή να ξεκινήσει δραστηριότητα σε άλλη χώρα της ενιαίας αγοράς. «Τα εμπόδια εντός της Ευρώπης μας βλάπτουν περισσότερο από τις εξωτερικές απειλές», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι σήμερα «οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν 27 νομικά συστήματα και περισσότερες από 60 εθνικές εταιρικές μορφές».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής «EU Inc.», το λεγόμενο «28ο καθεστώς», εισάγει «ένα απλό, ενιαίο σύνολο κανόνων για ολόκληρη την ενιαία αγορά των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών», το οποίο «θα καταστήσει δραστικά ευκολότερη την ίδρυση και ανάπτυξη μιας επιχείρησης στην Ευρώπη», καθώς «κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να ιδρύσει εταιρεία μέσα σε 48 ώρες, πλήρως ψηφιακά, με κόστος κάτω των 100 ευρώ και χωρίς ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο».

Κεντρική αρχή της πρότασης είναι το «once only», σύμφωνα με το οποίο «οι εταιρείες θα παρέχουν τα στοιχεία τους μία μόνο φορά στις δημόσιες αρχές» και στη συνέχεια «οι πληροφορίες αυτές θα διαμοιράζονται αυτόματα μεταξύ των αρμόδιων διοικήσεων», από τα μητρώα επιχειρήσεων έως τις φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές.

Η φον ντερ Λάιεν ανέδειξε τέσσερα βασικά σημεία της πρότασης ««EU Inc.».

Πρώτον, αναφέρθηκε στο ενιαίο και απλοποιημένο πλαίσιο λειτουργίας. Όπως είπε, «αντί για έναν κατακερματισμένο χώρο, δημιουργούμε ένα ενιαίο πλαίσιο κανόνων», το οποίο θα μειώσει τα εμπόδια και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αναπτύσσονται σε όλη την ΕΕ.

Δεύτερον, η Φον ντερ Λάιεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ψηφιοποίησης. Όπως είπε, «στον πυρήνα της, η EU Inc. είναι ψηφιακή». Οι εταιρείες «θα λειτουργούν σε ένα πλήρως ψηφιακό περιβάλλον, από την εγγραφή έως τις συνεδριάσεις μετόχων και τη διαχείριση εγγράφων», με τη στήριξη ενός «ευρωπαϊκού επιχειρηματικού πορτοφολιού» που θα επιτρέπει τη διαχείριση και την επικοινωνία σε όλα τα κράτη-μέλη.

Τρίτον, δίνεται έμφαση στην «προώθηση ταλέντων». Όπως είπε η Φον ντερ Λάιεν, δεν υπάρχει έλλειψη ταλέντων στην Ευρώπη», την οποία χαρακτήρισε «δύναμη καινοτομίας», υπενθυμίζοντας ότι «σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων επιστημονικών δημοσιεύσεων προέρχεται από χώρες της ΕΕ» και ότι η ήπειρος διαθέτει «περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια στον κόσμο». Στο πλαίσιο της EU Inc., όπως ανέφερε, «οι μετοχικές επιλογές για εργαζομένους θα είναι απλούστερες και ευκολότερες στη διαχείριση σε διασυνοριακό επίπεδο», κάτι που «θα βοηθήσει τις εταιρείες να ανταγωνιστούν για τους καλύτερους ανθρώπους», ενώ παράλληλα «οι ιδρυτές θα μπορούν να προστατεύουν τις εταιρείες και τους εργαζομένους τους από ανεπιθύμητες εξαγορές», ενισχύοντας έτσι τη σταθερότητα και την ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Τέταρτον, μειώνεται το επιχειρηματικό ρίσκο. «Η αποτυχία δεν πρέπει να είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά μέρος της», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν. Για τον λόγο αυτό, προβλέπεται «ταχεία διαδικασία αναδιάρθρωσης και αφερεγγυότητας για νεοφυείς επιχειρήσεις», ώστε οι επιχειρηματίες «να μπορούν να ξεκινούν ξανά πιο εύκολα».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι «η πρόταση θα σέβεται πλήρως τα ισχύοντα κοινωνικά πρότυπα και την εργατική νομοθεσία», συμπεριλαμβανομένων «των δικαιωμάτων των εργαζομένων να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια». Επιπλέον, τόνισε ότι «η EU Inc. είναι ταχύτερη, φθηνότερη και πλήρως ψηφιακή σε όλα τα στάδια», λέγοντας ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή». Όπως ανέφερε, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε μέτρα για «τη διευκόλυνση της ροής επενδυτικών κεφαλαίων», «την ενίσχυση της διασυνοριακής τηλεργασίας» και «την εναρμόνιση του ορισμού των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων». Στόχος, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι «μία Ευρώπη, μία αγορά».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση EU Inc. έως το τέλος του 2026.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
NYT: Ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο φέρνει αβεβαιότητα στις σχέσεις ΗΠΑ–Κίνας
Επόμενο Άρθρο
AXIOS: Υπάρχουν διαφορές στους στόχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

8 Ιουνίου, 2026

Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα...

8 Ιουνίου, 2026

Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια...

8 Ιουνίου, 2026

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος...

8 Ιουνίου, 2026

ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

26 Μαΐου, 2026

ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του...

15 Μαΐου, 2026

Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της...

15 Μαΐου, 2026

Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» –...

11 Μαΐου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

NEWSROOM

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκος Δένδιας: Για έναν Έλληνα υπουργό είναι πάντα συγκινητικό να βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, στην πρωτεύουσα του Κυπριακού Ελληνισμού

    8 Ιουνίου, 2026
  • Ανοίγει σήμερα η ευρωπαϊκή πρόσκληση για καθαρή ενέργεια -CETPartnership 2026

    8 Ιουνίου, 2026
  • Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

    8 Ιουνίου, 2026
  • Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την καινοτόμο ανάπτυξη δικτύων τεχνολογίας 6G

    8 Ιουνίου, 2026
  • ΔΕΗ: από σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

    26 Μαΐου, 2026
  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Ε Ε -ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Νίκη του Νικόλ Πασινιάν στις εκλογές στην Αρμενία

    8 Ιουνίου, 2026
  • Γιώργος Κώτσηρας: Τα οφέλη από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 72 δόσεων

    8 Ιουνίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ