Τετάρτη, 6 Μαΐου 2026 | 2:48 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Ιορδανία-ΗΑΕ: Σύνδεση του λιμανιού της Άκαμπα με τις περιοχές εξόρυξης Al-Shidiya και Ghor Al-Safi.

Ιορδανία-ΗΑΕ: Σύνδεση του λιμανιού της Άκαμπα με τις περιοχές εξόρυξης Al-Shidiya και Ghor Al-Safi.

by EnergyUp 5 Σεπτεμβρίου, 2024
5 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν τέσσερις συμφωνίες για τη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού επενδυτικού έργου, αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη σύνδεση του λιμανιού της Άκαμπα με τις περιοχές εξόρυξης Al-Shidiya και Ghor Al-Safi.

Το έργο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο ενός πακέτου επενδυτικών σχεδίων που υπέγραψε η Ιορδανία με την πλευρά των Εμιράτων στα τέλη του περασμένου έτους, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Bisher Al-Khasawneh τόνισε κατά την παρουσία του στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ότι αυτό το σημαντικό στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο αντανακλά το βάθος των αδελφικών σχέσεων που φέρνουν κοντά τις δύο χώρες.

Ο Al-Khasawneh είπε: «Σήμερα υπογράψαμε επενδυτικά έγγραφα των Εμιράτων αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για τη σύνδεση του λιμανιού της Άκαμπα με τις περιοχές εξόρυξης στο Al-Shidiya και στο Ghor Al-Safi», υποδεικνύοντας ότι αυτά τα έγγραφα και το πακέτο στοχευμένων επενδυτικών σχεδίων έρχονται στο πλαίσιο μνημονίου συνεννόησης, συμφωνίας και πακέτου επενδυτικών σχεδίων που υπέγραψε η Ιορδανία με την πλευρά των Εμιράτων.

Επεσήμανε ότι τα έγγραφα που υπογράφηκαν αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συνεργασίας στον σιδηροδρομικό τομέα και θα συμβάλουν στη μεταφορά τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και δεξιοτήτων στους τομείς της κατασκευής και λειτουργίας των σιδηροδρόμων.

Αυτό το ζωτικής σημασίας έργο εκτείνεται από το λιμάνι φωσφορικών και το βιομηχανικό λιμάνι της Άκαμπα προς την περιοχή Wadi Al-Yutam, συμπεριλαμβανομένων δύο μονοπατιών, το πρώτο προς την περιοχή Al-Shidiyah και το άλλο προς το Ghor Al-Safi, περνώντας από το Wadi Araba. Και να συνδεθούν οι σημαντικότερες τοποθεσίες εξόρυξης με το βιομηχανικό λιμάνι και το λιμάνι φωσφορικών αλάτων. Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της υλικοτεχνικής και εξαγωγικής αποτελεσματικότητας, καθώς και στην παροχή άμεσων και έμμεσων ευκαιριών απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, των σιδηροδρόμων, της εξόρυξης και των συναφών τομέων.

Το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Νόμου του Ιορδανικού Επενδυτικού Ταμείου και καθιερώνει ένα πλαίσιο συνεργασίας στον σιδηροδρομικό τομέα που συμβάλλει στη μεταφορά τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και δεξιοτήτων στους τομείς της κατασκευής και λειτουργίας των σιδηροδρόμων.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το έργο αυτό απαιτεί πέντε χρόνια για να ξεκινήσει ουσιαστικά η λειτουργία του σιδηροδρόμου, δηλαδή το 2030. Κατά το τρέχον έτος 2024 και έως το τέλος του 2025 θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες λεπτομερείς μελέτες για τις σιδηροδρομικές διαδρομές και τις απαιτήσεις χειρισμού ποτάσας και φωσφορικών αλάτων και στόχος είναι να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την υλοποίηση κατασκευαστικών εργασιών στις αρχές του 2026.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας – Ανανέωση της θητείας του Κωνσταντίνου Ξιφαρά και ανάληψη προεδρίας από τον Αντώνη Διαματάρη
Επόμενο Άρθρο
Οι βιομηχανίες βρίσκονται αντιμέτωπες με κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

29 Απριλίου, 2026

Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι...

29 Απριλίου, 2026

ΕΕ: Έγκριση προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για γεωργία,...

29 Απριλίου, 2026

AKTOR: Συμφωνίες για πώληση LNG και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής...

29 Απριλίου, 2026

Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης...

29 Απριλίου, 2026

Συνεδριάζει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο

29 Απριλίου, 2026

Ντουμπρόβνικ: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο

29 Απριλίου, 2026

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ...

28 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026
  • 29 Απριλίου, 2026
  • Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι το κλειδί για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη

    29 Απριλίου, 2026
  • ΕΕ: Έγκριση προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για γεωργία, αλιεία, μεταφορές και ενεργοβόρες βιομηχανίες

    29 Απριλίου, 2026
  • AKTOR: Συμφωνίες για πώληση LNG και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία

    29 Απριλίου, 2026
  • Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

    29 Απριλίου, 2026
  • Συνεδριάζει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο

    29 Απριλίου, 2026
  • Ντουμπρόβνικ: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο

    29 Απριλίου, 2026
  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+ Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+

    28 Απριλίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Τα πέντε διδάγματα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη από την Ελλάδα

    28 Απριλίου, 2026
  • Γιάννης Στουρνάρας: Θετικές παραμένουν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

    28 Απριλίου, 2026
  • Στην Κολομβία η Πρώτη Διάσκεψη για τη Μετάβαση από τα Ορυκτά Καύσιμα

    28 Απριλίου, 2026
  • Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ – Επενδύσεις 24,2 δισ. ευρώ έως το 2030

    25 Απριλίου, 2026
  • Υπερταμείο, CVC και JP Morgan «βλέπουν» ενέργεια και υποδομές για νέες επενδύσεις

    24 Απριλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026
  • 29 Απριλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ