Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2026 | 10:24 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κωστής Χατζηδάκης: Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο

Κωστής Χατζηδάκης: Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο

by EnergyUp 17 Ιανουαρίου, 2020
17 Ιανουαρίου, 2020

«Αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που συνδέονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή σε απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την έναρξη των εργασιών επιστημονικού συνεδρίου σχετικά με τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης νερού, που συνδιοργάνωσαν ο Δημόκριτος και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι τα ζητήματα της ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων έχουν μπει σε απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τονίζοντας τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί.

«Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, στον χαιρετισμό του, επισημαίνοντας την ανάγκη «να αλλάξουμε ταχύτητες στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη χώρα μας».

Ειδικότερα, για τα ζητήματα τις κυκλικής οικονομίας, βασικό τμήμα της πράσινης Ααζέντας του ΥΠΕΝ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μία ευρεία κοινωνική συμμαχία, πολίτες που κατανοούν ότι το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας συνδέεται με τους ίδιους και τα παιδιά τους».

«Στόχος είναι να αφήσουμε πίσω τις παλαιωμένες μεθόδους επεξεργασίας αποβλήτων και να αντιμετωπίσουμε το απόβλητο ως πολύτιμο πόρο και ως πρώτη ύλη», πρόσθεσε.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδάκης, στο ΥΠΕΝ, μέσω της Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος, προωθούνται η κατάρτιση εγχειριδίου τεχνικών προδιαγραφών, παρέμβαση στο νομικό πλαίσιο για την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης, αξιολόγηση των υφιστάμενων ποιοτικών ορίων διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, ανάπτυξη προδιαγραφών για τη δημιουργία εθνικού μητρώου περιοχών διάθεσης υγρών αποβλήτων και η διαμόρφωση πλαισίου για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Επιπλέον, τόνισε την άμεση ανάγκη προώθησης καινοτόμων τεχνολογιών επεξεργασίας ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των υδάτινων πόρων τόσο για την ορθολογική διαχείριση του νερού όσο και για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς, όπως είπε, «η κλιματική αλλαγή αλλάζει δραματικά τα δεδομένα».

«Η κλιματική αλλαγή, έντονα και έκτακτα φυσικά φαινόμενα χτυπούν ήδη την πόρτα της χώρας μας και επηρεάζουν την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροτικό τομέα», δήλωσε ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας την αλόγιστη χρήση του, ειδικά στην αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ήδη έχουν προϋπολογιστεί περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ για έργα αγροτικών υποδομών και για εκσυγχρονισμό και κατασκευή αρδευτικών δικτύων. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη αλλαγής καλλιεργητικών προτύπων και την προώθηση μεθόδων γεωργίας ακριβείας, προκειμένου οι αγρότες «να περάσουν από υδατοβόρους τρόπους άρδευσης, σε σύγχρονες τεχνικές και ορθολογικά συστήματα».

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου της Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής που εναρμονίζεται με την ΚΑΠ, «θα αλλάξει ο τρόπος που καλλιεργούμε στη χώρα, θα διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των πόρων», ενώ θα διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες προκειμένου να παραμείνουν στην ύπαιθρο.

«Είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και κοινωνικής συνοχής να έχουμε έναν πρωτογενή τομέα που θα διασφαλίζει την ελάχιστη διατροφική επάρκεια για τη χώρα», επισήμανε ο κ. Σκρέκας, υπογραμμίζοντας ότι «προτεραιότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενή τομέα».

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων έργων Life, το έργο “Life PureAgroH20”, στόχος του οποίου είναι να αναπτυχθεί ένα καινοτόμο και ενεργειακά αυτόνομο σύστημα αειφόρου διαχείρισης των υδατικών αποβλήτων και ανακύκλωσης – επαναχρησιμοποίησης του νερού. «Ο καινοτόμος αντιδραστήρας αναμένεται να προσφέρει συγκράτηση αποβλήτων κατά 99% και μείωση των αποβλήτων κατά 95%», εξήγησε ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, πρόεδρος του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ), κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, συμπληρώνοντας ότι «οι υδατικοί πόροι αποτελούν το σημαντικότερο θέμα και αγαθό που απασχολεί αυτήν τη στιγμή τον κόσμο».

Πηγή:ΑΠΕ ΜΠΕ / Ηλίας Παλιαλέξης

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά
Επόμενο Άρθρο
Επενδύσεις σε εφαρμογή του σχεδίου «δίκαιης μετάβασης» από τον λιγνίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων

6 Οκτωβρίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Πρόσκληση για ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων...

6 Οκτωβρίου, 2026

Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για...

30 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του...

20 Ιουλίου, 2026

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6...

20 Ιουλίου, 2026

Διεύρυνση κριτηρίων επιλεξιμότητας για ανακαίνιση και ήπια ενεργειακή...

15 Ιουλίου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά έργο πνοής...

13 Ιουλίου, 2026

Οι εκδηλώσεις για τις νέες δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων...

13 Ιουλίου, 2026

ΥΠΕΝ: Για πρώτη φορά δυνατότητα για φωτοβολταϊκά στο...

12 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ