Τρίτη, 19 Μαΐου 2026 | 12:35 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κωστής Χατζηδάκης: Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο

Κωστής Χατζηδάκης: Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο

by EnergyUp 17 Ιανουαρίου, 2020
17 Ιανουαρίου, 2020

«Αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που συνδέονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή σε απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την έναρξη των εργασιών επιστημονικού συνεδρίου σχετικά με τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης νερού, που συνδιοργάνωσαν ο Δημόκριτος και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι τα ζητήματα της ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων έχουν μπει σε απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τονίζοντας τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί.

«Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, στον χαιρετισμό του, επισημαίνοντας την ανάγκη «να αλλάξουμε ταχύτητες στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη χώρα μας».

Ειδικότερα, για τα ζητήματα τις κυκλικής οικονομίας, βασικό τμήμα της πράσινης Ααζέντας του ΥΠΕΝ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μία ευρεία κοινωνική συμμαχία, πολίτες που κατανοούν ότι το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας συνδέεται με τους ίδιους και τα παιδιά τους».

«Στόχος είναι να αφήσουμε πίσω τις παλαιωμένες μεθόδους επεξεργασίας αποβλήτων και να αντιμετωπίσουμε το απόβλητο ως πολύτιμο πόρο και ως πρώτη ύλη», πρόσθεσε.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδάκης, στο ΥΠΕΝ, μέσω της Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος, προωθούνται η κατάρτιση εγχειριδίου τεχνικών προδιαγραφών, παρέμβαση στο νομικό πλαίσιο για την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης, αξιολόγηση των υφιστάμενων ποιοτικών ορίων διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, ανάπτυξη προδιαγραφών για τη δημιουργία εθνικού μητρώου περιοχών διάθεσης υγρών αποβλήτων και η διαμόρφωση πλαισίου για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Επιπλέον, τόνισε την άμεση ανάγκη προώθησης καινοτόμων τεχνολογιών επεξεργασίας ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των υδάτινων πόρων τόσο για την ορθολογική διαχείριση του νερού όσο και για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς, όπως είπε, «η κλιματική αλλαγή αλλάζει δραματικά τα δεδομένα».

«Η κλιματική αλλαγή, έντονα και έκτακτα φυσικά φαινόμενα χτυπούν ήδη την πόρτα της χώρας μας και επηρεάζουν την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροτικό τομέα», δήλωσε ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας την αλόγιστη χρήση του, ειδικά στην αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ήδη έχουν προϋπολογιστεί περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ για έργα αγροτικών υποδομών και για εκσυγχρονισμό και κατασκευή αρδευτικών δικτύων. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη αλλαγής καλλιεργητικών προτύπων και την προώθηση μεθόδων γεωργίας ακριβείας, προκειμένου οι αγρότες «να περάσουν από υδατοβόρους τρόπους άρδευσης, σε σύγχρονες τεχνικές και ορθολογικά συστήματα».

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου της Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής που εναρμονίζεται με την ΚΑΠ, «θα αλλάξει ο τρόπος που καλλιεργούμε στη χώρα, θα διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των πόρων», ενώ θα διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες προκειμένου να παραμείνουν στην ύπαιθρο.

«Είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και κοινωνικής συνοχής να έχουμε έναν πρωτογενή τομέα που θα διασφαλίζει την ελάχιστη διατροφική επάρκεια για τη χώρα», επισήμανε ο κ. Σκρέκας, υπογραμμίζοντας ότι «προτεραιότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενή τομέα».

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων έργων Life, το έργο “Life PureAgroH20”, στόχος του οποίου είναι να αναπτυχθεί ένα καινοτόμο και ενεργειακά αυτόνομο σύστημα αειφόρου διαχείρισης των υδατικών αποβλήτων και ανακύκλωσης – επαναχρησιμοποίησης του νερού. «Ο καινοτόμος αντιδραστήρας αναμένεται να προσφέρει συγκράτηση αποβλήτων κατά 99% και μείωση των αποβλήτων κατά 95%», εξήγησε ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, πρόεδρος του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ), κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, συμπληρώνοντας ότι «οι υδατικοί πόροι αποτελούν το σημαντικότερο θέμα και αγαθό που απασχολεί αυτήν τη στιγμή τον κόσμο».

Πηγή:ΑΠΕ ΜΠΕ / Ηλίας Παλιαλέξης

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά
Επόμενο Άρθρο
Επενδύσεις σε εφαρμογή του σχεδίου «δίκαιης μετάβασης» από τον λιγνίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης...

29 Απριλίου, 2026

Η Greenpeace προειδοποιεί: 40 χρόνια μετά το ατύχημα...

23 Απριλίου, 2026

Ολοκληρώθηκε το 4ο σεμινάριο της Σχολής Θαλάσσιας Διατήρησης...

20 Απριλίου, 2026

Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο

6 Απριλίου, 2026

Για 9η συνεχή χρονιά το QualityΝet Foundation η...

2 Απριλίου, 2026

Νομοσχέδιο ΥΠΕΝ για ανανεώσιμες πηγές – αποθήκευση, πολεοδομικές,...

1 Απριλίου, 2026

Σήμερα υπογράφεται η  οριστική λύση στο πρόβλημα πόσιμου...

31 Μαρτίου, 2026

Τα data centers δημιουργούν «θερμικές νησίδες», αυξάνοντας τη...

31 Μαρτίου, 2026

Το μέλλον της πράσινης και έξυπνης ενέργειας και...

27 Μαρτίου, 2026

NEWSROOM

  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026
  • Δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή Λάγουρα του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς

    6 Μαΐου, 2026
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και παραγωγής

    4 Μαΐου, 2026
  • Ήρθε το τέλος της σκέψης;

    2 Μαΐου, 2026
  • 29 Απριλίου, 2026
  • Ντουμπρόβνικ-ΠτΔ: Η συνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας είναι το κλειδί για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη

    29 Απριλίου, 2026
  • ΕΕ: Έγκριση προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για γεωργία, αλιεία, μεταφορές και ενεργοβόρες βιομηχανίες

    29 Απριλίου, 2026
  • AKTOR: Συμφωνίες για πώληση LNG και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία

    29 Απριλίου, 2026
  • Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

    29 Απριλίου, 2026
  • Συνεδριάζει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο

    29 Απριλίου, 2026
  • Ντουμπρόβνικ: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο

    29 Απριλίου, 2026
  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+ Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+

    28 Απριλίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Τα πέντε διδάγματα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη από την Ελλάδα

    28 Απριλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΔΕΔΔΗΕ: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής Κερατέας

    15 Μαΐου, 2026
  • Η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας

    15 Μαΐου, 2026
  • Από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «διπλή ΔΕΗ» – Την Πέμπτη η γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Στόχος ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος

    11 Μαΐου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ