Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2026 | 9:41 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Κυριάκος Μητσοτάκης: Γυρίζουμε οριστικά τη σελίδα της κρίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γυρίζουμε οριστικά τη σελίδα της κρίσης

by EnergyUp 29 Ιανουαρίου, 2020
29 Ιανουαρίου, 2020

 «Καθημερινά διαπιστώνουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής μας στην διεθνή εικόνα της Ελλάδας» δηλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό πολιτικό περιοδικό Politique Internationale. Αναφερόμενος στις εξαιρετικές επιδόσεις της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η χώρα μας «δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο συζήτησης για τους λάθος λόγους, κι αυτό το βλέπουν πλέον ξεκάθαρα οι χρηματοοικονομικοί οίκοι του εξωτερικού και οι επενδυτές. Γυρίζουμε οριστικά τη σελίδα της κρίσης, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και αξιοπιστίας, χωρίς τις αγκυλώσεις, τη γραφειοκρατία και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να απογειωθεί».

   Στο περιοδικό που κυκλοφορεί σήμερα στη Γαλλία, ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει ότι θα θέσει επισήμως το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στα μέσα του 2020. «Πιστεύω ότι συγκεντρώνουμε όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» σημειώνει, εξηγώντας το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς: «Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ συμφωνήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν κανείς δεν εμπιστευόταν τους Έλληνες. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον σήμερα και θα ήταν παράλογο να διατηρηθούν. Σκοπεύω να θέσω το αίτημά μας προβάλλοντας δύο επιχειρήματα: την αναστροφή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προς τη θετική κατεύθυνση επί των ημερών της κυβέρνησής μας και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους μας με πολύ ευνοϊκούς όρους».

   Για το έργα και της ημέρες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «οι Έλληνες και ειδικά η μεσαία τάξη είχαν συνθλιβεί από τους φόρους. Όσο περισσότερο φορολογείς τους πολίτες, τόσο περισσότερο δυσπιστούν προς το κράτος και έχουν κίνητρο να φοροδιαφεύγουν» και αντιπαραβάλλει την πολιτική της νέας κυβέρνησης, λέγοντας: «Η κυβέρνησή μου κι εγώ εφαρμόζουμε τα αυτονόητα για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης που έχει καταστεί αφόρητη και για τη τόνωση της ανάπτυξης αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πίεσε τη μεσαία τάξη και κάθε παραγωγικό πολίτη, αντιμετωπίζοντάς τους σαν πηγή φορολογικής αιμοδοσίας, αφαιρώντας την προστασία που απολάμβαναν μέχρι τότε. Εμείς, αντιθέτως, αποκαθιστούμε, μέρα με την ημέρα, με δυναμικές παρεμβάσεις και μεθοδικά, την εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος. Θεραπεύουμε τις πληγές που άφησε πίσω της η λαϊκίστικη άσκηση της εξουσίας».

   Ο πρωθυπουργός αναφέρεται εκτενώς στις «εξαιρετικές σχέσεις» που διατηρεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και δηλώνει τη στήριξή του στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει o κ. Μακρόν «για τη λειτουργία της Ευρωζώνης, τον κοινό προϋπολογισμό και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας». Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σύμφωνος με την «πράσινη» ατζέντα που προωθεί ο Γάλλος Πρόεδρος: «Υποστηρίζω 100% τον Πρόεδρο Μακρόν στον αγώνα του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το δικό του όραμα για μια “πράσινη Ευρώπη” είναι και δικό μου. Σε κάθε πρωτοβουλία του για μια Ευρώπη πιο δυνατή και ενωμένη η στήριξή μου είναι δεδομένη».

   Σχετικά με τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «τα όποια προβλήματα έχει η Ελλάδα με την Τουρκία ή με οποιοδήποτε άλλη χώρα, είναι αυτομάτως προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και προσθέτει: «Όταν η Τουρκία ανασχεδιάζει τον χάρτη της Μεσογείου δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα. Προκαλεί απροκάλυπτα την Ευρώπη. Και η Ευρώπη -φυσικά μαζί με την Ελλάδα- θα πρέπει να αντιδρά αναλόγως. Να θυμίζει στον κ. Ερντογάν ότι τα σύνορά μας είναι αμετακίνητα και αδιαπραγμάτευτα. Η χώρα μας αποτελεί διαχρονικά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

   Ο πρωθυπουργός στέκεται ιδιαίτερα στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, στα «άκυρα μνημόνια Τουρκίας – Σάρατζ» και στις επεμβάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αδρανής απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες. Το οφείλουμε στην προστασία του ελληνικού έθνους -αλλά και του συνόλου της Ευρώπης» τονίζει. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό σημειώνοντας, ακόμα, ότι «η Ευρώπη δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σαν δικό της, το δικό μας πρόβλημα. Αυτό που πιστεύω και το έχω μοιραστεί επανειλημμένως με τους αξιωματούχους της ΕΕ και τους ομολόγους μου, είναι ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα που γίνεται κατά περιόδους ευρωπαϊκό».

   Ερωτηθείς, τέλος, τι θα θεωρούσε ο ίδιος ως επιτυχία στο τέλος της θητείας του, ο πρωθυπουργός απαντά: «Προσωπικά θα είμαι ικανοποιημένος όταν βεβαιωθώ ότι η Ελλάδα κινείται στον δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης, με ευημερία και ανάπτυξη, για όλους τους πολίτες. Θα είμαι ικανοποιημένος όταν θα πετύχουμε την πλήρη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών ενάντια στον λαϊκισμό. Και τέλος, θα ήθελα να δω τους νέους επιστήμονες και όλους όσους εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, για να αναζητήσουν στο εξωτερικό καλύτερους όρους στην επαγγελματική τους ζωή, να επιστρέφουν στην Ελλάδα. Και με αυτούς, όλοι μαζί, να οδηγήσουμε τη χώρα στην ψηφιακή ολοκλήρωση και την οικολογική ανάπτυξη. Με μια λέξη θα ήθελα να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, οι οποίες, ανέκαθεν, καθιστούσαν μοναδικό τον ελληνικό λαό».

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Επενδύσεις 44 δισεκ. ευρώ για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Επόμενο Άρθρο
Τον Μάρτιο οι εισηγήσεις για τις νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκρίθηκαν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) του Εθνικού...

29 Δεκεμβρίου, 2025

Σταύρος Καλαφάτης: Έρευνα, Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες κινητήριες...

29 Δεκεμβρίου, 2025

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα γεγονότα που επηρέασαν το...

29 Δεκεμβρίου, 2025

Κύπρος-Νίκος Χριστοδουλίδης: Μια Αυτόνομη Ένωση – Ανοιχτή στον...

21 Δεκεμβρίου, 2025

Κύπρος -Μαριλένα Ραουνά: Να γίνουμε η φωνή των...

21 Δεκεμβρίου, 2025

Κύπρος: Παρουσιάστηκε το λογότυπo και οπτική ταυτότητα της...

21 Δεκεμβρίου, 2025

Xαμηλότερες τιμές ενέργειας και αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη...

21 Δεκεμβρίου, 2025

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά...

21 Δεκεμβρίου, 2025

Τάκης Θεοδωρικάκος: Εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς, πρώτο...

20 Δεκεμβρίου, 2025

NEWSROOM

  • Εγκρίθηκαν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ιονίου και του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Γιάννης Στουρνάρας: Πρέπει να διατηρήσουμε τις επιλογές μας ανοιχτές και να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τα βασικά επιτόκια είτε προς τα άνω είτε προς τα κάτω

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Σταύρος Καλαφάτης: Έρευνα, Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες κινητήριες δυνάμεις της Ανάπτυξης το 2026

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα γεγονότα που επηρέασαν το πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό μέλλον

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Διαρθρωτική μεταβολή για την ελληνική οικονομία η συστηματική επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Κύπρος-Νίκος Χριστοδουλίδης: Μια Αυτόνομη Ένωση – Ανοιχτή στον Κόσμο

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Κύπρος -Μαριλένα Ραουνά: Να γίνουμε η φωνή των 27 εταίρων σε μία απαιτητική γεωπολιτική συγκυρία

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Κύπρος: Παρουσιάστηκε το λογότυπo και οπτική ταυτότητα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Xαμηλότερες τιμές ενέργειας και αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη “βλέπει” το 2026 η ΕΚΤ – Οι επενδύσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά όχι στο παράλογο

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Λειψυδρία: Πού βρισκόμαστε σήμερα και πώς προετοιμάζεται η ΕΥΔΑΠ για το επόμενο κρίσιμο διάστημα

    21 Δεκεμβρίου, 2025
  • Τάκης Θεοδωρικάκος: Εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς, πρώτο βήμα η χρηματοδότηση του κέντρου ικανοτήτων

    20 Δεκεμβρίου, 2025
  • Eurelectric: Λήψη μέτρων προστασίας των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών από φυσικές και ηλεκτρονικές επιθέσεις

    20 Δεκεμβρίου, 2025
  • Απόφαση Υπαγωγής 20.840 ωφελούμενων του Προγράμματος -Εξοικονομώ 2025

    20 Δεκεμβρίου, 2025
  • Στις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας Ντμίτριεφ για συνομιλίες με τους ομολόγους του Γουίτκοφ και Κούσνερ

    20 Δεκεμβρίου, 2025

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Εγκρίθηκαν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ιονίου και του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Γιάννης Στουρνάρας: Πρέπει να διατηρήσουμε τις επιλογές μας ανοιχτές και να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τα βασικά επιτόκια είτε προς τα άνω είτε προς τα κάτω

    29 Δεκεμβρίου, 2025
  • Σταύρος Καλαφάτης: Έρευνα, Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες κινητήριες δυνάμεις της Ανάπτυξης το 2026

    29 Δεκεμβρίου, 2025

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ