Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2026 | 11:40 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home AUTO NEWS Μειώθηκαν κατά 3% οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο

Μειώθηκαν κατά 3% οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο

by EnergyUp 21 Ιουνίου, 2024
21 Ιουνίου, 2024

Μειώθηκαν κατά 3% οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο, με μειώσεις να παρατηρούνται σε τρεις από τις τέσσερις μεγάλες αγορές: Ιταλία (-6,6%), Γερμανία (-4,3%) και Γαλλία (-2,9%).
Η Ισπανία, από την άλλη, πέτυχε μέτρια ανάπτυξη 3,4% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Παρά την ύφεση τον Μάιο, οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 αυξήθηκαν κατά 4,6% σε 4,6 εκατομμύρια μονάδες. Παρόμοιες επιδόσεις παρουσίασαν όλες οι μεγαλύτερες αγορές του μπλοκ, με την Ισπανία (+6,8%), τη Γερμανία (+5,2%), τη Γαλλία (+4,9%) και την Ιταλία (+3,4%) να σημειώνουν ανάπτυξη μέχρι στιγμής φέτος.

  • Τον Μάιο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία αντιπροσώπευαν το 12,5% της αγοράς αυτοκινήτων της ΕΕ, μείωση 13,8% από το προηγούμενο έτος.
  • Τα υβριδικά-ηλεκτρικά συνέχισαν να επεκτείνουν την παρουσία τους, φτάνοντας από το 25% σε σχεδόν 30% της αγοράς.
  • Το συνδυασμένο μερίδιο των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων μειώθηκε στο 48,5%, από 52,1%, αντιπροσωπεύοντας πλέον λιγότερο από το ήμισυ της αγοράς.

Τον Μάιο, οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία (BEV) μειώθηκαν κατά 12% στις 114.308 μονάδες, με το συνολικό τους μερίδιο αγοράς να πέφτει στο 12,5%.

Το Βέλγιο – τώρα η τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε όγκο για BEV – και η Γαλλία ήταν οι μόνες βασικές αγορές που κατέγραψαν ανάπτυξη, με 44,8% και 5,4%, αντίστοιχα.

Αντίθετα, η Γερμανία (-30,6%) και η Ολλανδία (-11,7%) παρουσίασαν σημαντική πτώση τον περασμένο μήνα.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, ταξινομήθηκαν συνολικά 556.276 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Οι ταξινομήσεις plug-in υβριδικών αυτοκινήτων σημείωσαν επίσης πτώση 14,7% τον περασμένο μήνα, με σημαντικές μειώσεις σε δύο από τις μεγαλύτερες αγορές: το Βέλγιο (-36,6%) και τη Γαλλία (-19,4%). Η Γερμανία σημείωσε μέτρια αύξηση 1,7%, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τη συνολική αρνητική τάση. Τον Μάιο, τα plug-in υβριδικά αντιστοιχούσαν στο 6,5% της συνολικής αγοράς αυτοκινήτων, με 59.333 πωλήσεις.

Παρά τη συνολική πτώση της αγοράς, τα υβριδικά-ηλεκτρικά ήταν το μόνο τμήμα που παρουσίασε ανάπτυξη, με τις ταξινομήσεις αυτοκινήτων να αυξάνονται κατά 16,2% τον Μάιο σε πάνω από 272.568 μονάδες.

Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές για αυτό το τμήμα – η Γαλλία (+38,3%), η Ισπανία (+25,4%) και η Ιταλία (+7,4%) – κατέγραψαν σταθερά κέρδη, ενώ η Γερμανία σημείωσε ελαφρά πτώση 0,7%.

Αυτή η ανάπτυξη ώθησε το μερίδιο αγοράς υβριδικών-ηλεκτρικών σε σχεδόν 30%, από 25% τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Τον Μάιο, οι πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 5,6% στις 323.551 μονάδες, με αξιοσημείωτη πτώση σε βασικές αγορές όπως η Γαλλία (-20,3%) και η Ισπανία (-1,8%).

Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία και η Γερμανία σημείωσαν μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% και 2,1% αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο αγοράς βενζίνης μειώθηκε από 36,5% σε 35,5% σε σύγκριση με τον Μάιο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Η αγορά αυτοκινήτων ντίζελ σημείωσε ακόμη πιο απότομη πτώση της τάξης του 11,4% στις 118.733 μονάδες, αντιπροσωπεύοντας το 13% της αγοράς. Σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν σε μεγάλες αγορές όπως η Ιταλία (-30,5%), η Γαλλία (-24,8%) και η Ισπανία (-15,4%). Η Γερμανία σημείωσε μέτρια αύξηση 3,2%.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Σε νέα εποχή και αναπτυξιακή τροχιά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Επόμενο Άρθρο
Πρωθυπουργός: Οι προκλήσεις στην σύγχρονη εποχή και η ηθική στην τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας...

30 Ιουλίου, 2026

Να δοθεί στους ευρωπαίους κατασκευαστές φορτηγών η ευελιξία...

14 Μαρτίου, 2026

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Υδρογόνου και οι ευκαιρίες για...

19 Δεκεμβρίου, 2025

Φρίντριχ Μερτς: «μεγαλύτερη ευελιξία» στη σταδιακή κατάργηση των...

9 Σεπτεμβρίου, 2025

Schneider Charge Pro: Ο νέος επαγγελματικός φορτιστής στην...

2 Σεπτεμβρίου, 2025

«Κινούμαι Ηλεκτρικά» Ερωτοαπαντήσεις σχετικές με ερωτήματα πολιτών

28 Αυγούστου, 2025

Blink Charging Hellas: Ξεπέρασε τα 100 σημεία φόρτισης...

29 Ιουλίου, 2025

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ και ΙΙΙ: Την Παρασκευή 27...

26 Ιουνίου, 2025

Απ.Τζιτζικώστας: Προς αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για να αποκτήσουν...

30 Μαΐου, 2025

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ