Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2026 | 6:01 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΒΙΝΤΕΟ Νταβός: Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νταβός: Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

by EnergyUp 18 Ιανουαρίου, 2024
18 Ιανουαρίου, 2024

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας στο Νταβός με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy» Ravi Agrawal.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα. «Τώρα που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε πως η Ελλάδα μιλάει με όλες τις πλευρές και κράτησε μετρημένη στάση στην κρίση της Μέσης Ανατολής υποστηρίζοντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ και των αθώων στη Γάζα. Είπε ότι κανένας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι 1.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα. «Δεν νομίζω ότι στρατηγικά ενδιαφέρεται το Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών», τόνισε μεταξύ άλλων ενώ εξέφρασε τη ελπίδα, όσο το δυνατόν συντομότερα να τερματιστεί η κρίση και να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα στη Μέση Ανατολή ώστε και οι δύο πλευρές να ζήσουν ειρηνικά.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα στήριξε εξαρχής την Ουκρανία και διπλωματικά και στρατιωτικά και πως η Ευρώπη είναι ενωμένη στη στήριξη του Κιέβου. Ανέφερε ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει συμφωνία για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία ενώ εξέφρασε την εκτίμηση, παρότι δήλωσε γενικά αισιόδοξος, ότι δεν θα τερματιστεί σύντομα ο πόλεμος.

Για την Τουρκία είπε ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί το «σουηδικό εμπόδιο» και δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα.

«Είχαμε όντως περίπλοκες σχέσεις με την Τουρκία. Κατά την πρώτη μου θητεία είχαμε πολύ δύσκολες στιγμές. Από τον σεισμό στην Τουρκία έχουμε καταβάλλει μια τίμια προσπάθεια να χτίσουμε γέφυρες», ανέφερε ενώ είπε ότι ακόμα και αν δεν λύσουμε τη διαφορά μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, μπορούμε να συμβιώσουμε και οικοδομήσουμε πάνω στη θετική ατζέντα. Ανέφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία ώστε Τούρκοι πολίτες να έρχονται χωρίς βίζα για επτά ημέρες σε ελληνικά νησιά ενώ είπε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και στο μεταναστευτικό και πως είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι βάρκες πριν φύγουν από τις τουρκικές ακτές.

«Δεν είμαι αφελής. Έχουμε δει δραματικές αλλαγές στην πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και θέλω να χτίσουμε στα θετικά βήματα που και οι δύο χώρες έχομε κάνει τους τελευταίους μήνες», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλτ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. «Νομίζω ότι έχει τελειώσει ο χρόνος μας», είπε αστειευόμενος και προσέθεσε: «Έχω εργαστεί και με τους δύο προέδρους. Και με τον Πρόεδρο Τραμπ, και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Στο τέλος της ημέρας δεν θα ήταν πρέπον, όπως και κανένας ξένος ηγέτης, να εκφράσει θέσεις πάνω σε μια δομικά δημοκρατική διαδικασία. Και ως Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε ο αμερικανικός λαός επιλέξει για επόμενο πρόεδρό του».

Μιλώντας για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα του 2023, παρά τις σημαντικές κρίσεις, είναι σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα του 2019, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας, επενδύσεις. «Οι πολίτες κοιτάνε το καλύτερο για τις οικογένειές τους και μας έδωσαν μια δεύτερη θητεία», ανέφερε ενώ είπε ότι αφού παραμείναμε στην Ευρώπη την περασμένη δεκαετία, στόχος τώρα είναι να γίνουμε Ευρώπη σε πολλούς τομείς.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών σημειώνοντας πως μπορεί η ΝΔ να εξακολουθήσει να είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναφέρθηκε επίσης σε μεταρρυθμίσεις όπως πχ η επιστολική ψήφος και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. «Τώρα συζητάμε στην Ελλάδα για την ισότητα στο γάμο. Δεν είναι απαραίτητο να περιμένεις από ένα κεντροδεξιό κόμμα να προτάσσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Μιλάμε για μια τριγωνική στόχευση που αποτελείται από εστίαση στην οικονομία, ανάπτυξη, υπεύθυνο πατριωτισμό αλλά την ίδια στιγμή προοδευτισμό όταν συζητάμε για την ισοστάθμιση των δικαιωμάτων στην κοινωνία», σημείωσε.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Ελλάδα-Βουλγαρία: Συνεργασία για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, τις ανανεώσιμες πηγές και το υδρογόνο.
Επόμενο Άρθρο
Το 2023 η Βουλγαρία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων σε όλη την ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος...

6 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage»...

30 Ιουλίου, 2026

Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

30 Ιουλίου, 2026

Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις...

22 Ιουλίου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά έργο πνοής...

13 Ιουλίου, 2026

Νίκος Τσάφος: Πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου...

13 Ιουλίου, 2026

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελούν βασικούς άξονες της...

12 Ιουλίου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής...

4 Μαΐου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ