Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Huawei Ren Zhengfei

Με αφορμή τα εγκαίνια ενός νέου καινοτόμου εργαστηρίου έξυπνης εξόρυξης που δημιουργήθηκε με τη συμβολή των τεχνολογικών λύσεων του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Ηuawei, o ιδρυτής και Πρόεδρος της Huawei Ren Zhengfei, παραχώρησε την πρώτη συνέντευξή του σε διεθνή ΜΜΕ.

Μιλώντας σε διάφορα κινέζικα μέσα, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας και τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ και ανοιχτός σε έναν τηλεφωνικό διάλογο με τον Joe Biden.

Πριν απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προχώρησε σε κάποιες εισαγωγικές παρατηρήσεις. Οι προηγούμενες γενιές δικτύων επικοινωνίας είχαν ως στόχο να συνδέσουν πολλά σπίτια και αρκετά δισεκατομμύρια ανθρώπους. Στην εποχή όμως του 5G, η σύνδεση των επιχειρήσεων είναι ο κύριος στόχος. Υπάρχουν πολλές βιομηχανίες με τις οποίες δεν είμαστε πολύ εξοικειωμένοι, όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, η εξόρυξη άνθρακα, η παραγωγή σιδήρου και χάλυβα, η κατασκευή αυτοκινήτων και αεροσκαφών. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε κοινά εργαστήρια για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις ανάγκες αυτών των κλάδων.
Το καινοτόμο και έξυπνο εργαστήριο εξόρυξης στο Shanxi θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες για τα ορυχεία μέσω χρήσης 5G. Δημιουργήσαμε αυτό το εργαστήριο και υιοθετήσαμε έναν μηχανισμό συν-ηγεσίας, όπου οι ηγέτες της βιομηχανίας άνθρακα έχουν μεγαλύτερο λόγο στις πτυχές της εξόρυξης, ενώ οι ηγέτες της Huawei έχουν μεγαλύτερο λόγο στην ηλεκτρονική πλευρά των πραγμάτων

 

Zhao Donghui, Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua: Προσπαθεί η Huawei να επεκτείνει τις βασικές της δραστηριότητες για να επιτύχει διαφοροποίηση και είναι εφικτό να δημιουργήσει μοναδικά πλεονεκτήματα σε κάθε κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται; Ποιο πιστεύετε ότι θα ήταν το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον για τους εργάτες ανθρακωρυχείων στο μέλλον;

Οι εφαρμογές 5G για διαφορετικές βιομηχανίες είναι πολλές, αλλά οι περισσότερες τεχνολογίες είναι ίδιες. Ο κύριος στόχος μας λοιπόν είναι να αυξήσουμε την υιοθέτηση ηλεκτρονικών, λογισμικών και υπολογιστικών συστημάτων σε διαφορετικές βιομηχανίες.

 

Dan Martin, AFP: Πέρασε ένας χρόνος από τότε που συνομιλήσατε με ξένα μέσα ενημέρωσης. Πολλά έχουν συμβεί. Υπήρξαν πρόσφατα κάποια νέα σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα της Huawei και μερικά από αυτά μπορεί να μην είναι τα καλύτερα νέα από την Ευρώπη όσον αφορά το ζήτημα της επέκτασής σας στο δίκτυο 5G. Αναρωτιέμαι, εάν γνωρίζατε πριν από ένα χρόνο και εάν ήσασταν αρκετά σίγουροι για την ικανότητα της Huawei να επιβιώσει υπό αυτές τις προκλήσεις. Είστε ακόμα τόσο σίγουρος ή όχι; Μπορείτε να μας πείτε το γιατί;

Ren: Είμαι ακόμα πιο σίγουρος για την επιβίωση της Huawei από ότι ήμουν πριν, γιατί έχουμε περισσότερους τρόπους να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις. Τα έσοδα από τις πωλήσεις και τα κέρδη μας το 2020 ήταν υψηλότερα από ότι πέρυσι. Εάν έχετε χρόνο, θα πρέπει να επισκεφθείτε το Λιμάνι του Νίνγκμπο, το Αεροδρόμιο Σενζέν, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι και τα εργοστάσια αυτοκινήτων στη Γερμανία τα οποία χρησιμοποιούν 5G υπηρεσίες για να δείτε μόνοι σας το πώς τους βοηθάμε να προχωρήσουν. Κερδίζουμε ακόμα την εμπιστοσύνη μεγάλου αριθμού πελατών.
Ξεκινήσαμε επίσης ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Nanniwan. Οι άνθρωποι εκτός της Κίνας μπορεί να μην αναγνωρίζουν την αναφορά, αλλά βασικά σχετίζεται με την έννοια της αυτονομίας στην παραγωγή.
Βοηθήσαμε στο να δημιουργήσουμε τα καλύτερα δίκτυα 5G σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο: Βερολίνο, Μόναχο, Μαδρίτη, Ζυρίχη, Γενεύη, Άμστερνταμ, Βιέννη, Βαρκελώνη, Σεούλ, Μπανγκόκ, Χονγκ Κονγκ, Riyadh… Τα δίκτυά μας στην Ευρώπη αποτελούν κορυφαία παραδείγματα. Το γεγονός ότι οι χρήστες στην Ευρώπη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το iPhone 12 στο δικό μας δίκτυο 5G αποτελεί απόδειξη της ποιότητας των δικτύων μας. Αυτό βοηθά στην εξισορρόπηση των απόψεων απέναντι στην Huawei, στην Ευρώπη.

 

Arjun Kharpal, CNBC: Ήθελα να ρωτήσω, καθώς από την τελευταία σας ομιλία, έχουμε δει την αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θα συνεχίσει να τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα, αλλά ίσως να είναι λίγο περισσότερο συνεργατική. Πώς αντιμετωπίζετε εσωτερικά το ζήτημα της νέας διοίκησης Biden; Πιστεύετε σε αλλαγές όσον αφορά την προσέγγιση προς την Huawei; Πιστεύετε ότι θα αναστρέψει τις μέχρι στιγμής κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Huawei από την προηγούμενη κυβέρνηση;

Ren:  Πρώτον, το εμπόριο ωφελεί και τις δύο πλευρές. Το να επιτρέπεται στις αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύουν αγαθά σε κινέζους πελάτες συμβάλλει στη δική τους οικονομική απόδοση. Εάν η παραγωγική ικανότητα της Huawei επεκταθεί, αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούσαν να πουλήσουν περισσότερα. Είναι μια win to win κατάσταση. Πιστεύω ότι η νέα διοίκηση θα λάβει υπόψιν αυτά τα συμφέροντα όπως λαμβάνουν υπόψη και τις πολιτικές τους. Ελπίζουμε ακόμη να είμαστε σε θέση να αγοράσουμε πολλά αμερικανικά εξαρτήματα, ανταλλακτικά και μηχανήματα, ώστε οι αμερικανικές εταιρείες να μπορούν επίσης να αναπτυχθούν μαζί με την κινεζική οικονομία.
Ως επιχείρηση, δεν έχουμε την ικανότητα να συμμετέχουμε σε μια πολιτική διαμάχη. Τα κεφάλια μας είναι στραμμένα στην παραγωγή των δικών μας προϊόντων. Καθώς τα προϊόντα μας είναι υψηλής ποιότητας, πελάτες σε όλο τον κόσμο παραμένουν μαζί μας και για αυτό καταφέραμε να επιβιώσουμε σε αυτό το δύσκολο 2020. Θα συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε αυτούς τους πελάτες, δημιουργώντας περισσότερη αξία για αυτούς. Θέλουμε να έχουν εμπιστοσύνη σε εμάς και ελπίζουμε ότι δεν θα αλλάξουν άποψη λόγω πολιτικής πίεσης. Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καταλήξει σε πιο μια πολιτική ανοίγματος που είναι προς το συμφέρον των αμερικανικών εταιρειών και της οικονομίας των ΗΠΑ συνολικά.
Ορισμένοι πολιτικοί των ΗΠΑ ανησυχούν για τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει το 5G σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως υποσχέθηκα κάποτε, θα μεταφέρουμε όλες μας τις τεχνολογίες 5G, όχι μόνο την άδεια παραγωγής σε άλλους. Όσο το ζητούν οι ΗΠΑ, θα μεταφέρουμε τα πάντα, από τα προγράμματα και τον πηγαίο κώδικα, όλα τα μυστικά και την τεχνογνωσία ακόμη και το σχεδιασμό των chips. Εννοούσα απόλυτα αυτό που είπα, αλλά καμία αμερικανική εταιρεία δεν μας έχει προσεγγίσει. Ελπίζω να μας βοηθήσετε να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα στις αμερικανικές εταιρείες. Αν θέλουν να μιλήσουν, θα χαρούμε να μιλήσουμε μαζί τους.

 

Liu Ruiqiang, Shan Xi Ri Bao: Μπορείτε να μας πείτε πώς το Intelligent Mining Innovation Lab εντάσσεται στην παγκόσμια παρουσία της Huawei; Τι ρόλο θα παίξει το εργαστήριο, τι αλλαγές θα φέρει στην περιοχή και ποιο είναι το όραμά του; Πώς αναμένει η Huawei να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στο Shanxi στο μέλλον; 

Ren:  Διαθέτουμε περισσότερα από 100 ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, τα περισσότερα από τα οποία ειδικεύονται σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία, η βιολογία και η αισθητική. Ένας μικρός αριθμός από αυτά είναι εργαστήρια εφαρμοσμένης έρευνας που δημιουργήσαμε με τους πελάτες μας. Για παράδειγμα, έχουμε δημιουργήσει ομαδικά εργαστήρια με telcos όπου μελετάμε τις ανάγκες των πελατών στο τομέα της τηλεπικοινωνίας. Προχωρούμε πλέον πέρα από τις τηλεπικοινωνίες με αυτό το νέο εργαστήριο εξόρυξης άνθρακα και άλλα εργαστήρια για εφαρμογές μεταφοράς για περιοχές όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Αυτά τα εργαστήρια είναι εργαστήρια εφαρμοσμένης έρευνας.

 

Zhao Donghui, πρακτορείο ειδήσεων Xinhua: Στην εξόρυξη άνθρακα, η Huawei έχει υιοθετήσει ένα λειτουργικό μοντέλο που ονομάζεται “ σώμα”. Θα επεκτείνετε αυτό το μοντέλο και σε άλλες βιομηχανίες όπως αεροδρόμια, λιμάνια σίδηρο και χάλυβα; Αυτό σημαίνει ότι η Huawei επεκτείνεται πέρα από τις βασικές της δραστηριότητες; 

Ren: Επιτρέψτε μου να εξηγήσω τι είναι το «σώμα». Αυτή είναι μια ιδέα που έχουμε δανειστεί από την Google. Βασικά, ένα «σώμα» συγκεντρώνει επιστήμονες που κάνουν βασική έρευνα, εμπειρογνώμονες τεχνολογίας, προϊόντων, μηχανικών, πωλήσεων, παράδοσης και υπηρεσιών για να σχηματίσουν μια δυναμική ομάδα. Αυτό μειώνει το χρόνο αγοράς νέων προϊόντων. Αυτό το μοντέλο μας επιτρέπει επίσης να προσεγγίσουμε τις διάφορες επιχειρήσεις μας με πιο λεπτομερή τρόπο και όλα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα του τι έχουμε κάνει. Κατά τη διάρκεια καταιγίδων ή άλλων τύπων διαταραχών, τα αεροδρόμια πρέπει να ανακατανέμουν γέφυρες επιβίβασης για πτήσεις. Αυτό συνήθως απαιτεί τέσσερις ώρες χειροκίνητης εργασίας. Βοηθήσαμε να μειώσουμε το χρόνο σε λίγα δευτερόλεπτα. Επιπλέον, έχουμε συμβάλει στη μείωση του χρόνου πτήσης.
Με λίγα λόγια, το αν θα υιοθετήσουμε το μοντέλο λειτουργίας του «σώματος» για μια συγκεκριμένη επιχείρηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν χρειάζονται επιστήμονες στην πρώτη γραμμή λειτουργίας της ομάδας. Εάν απαιτούνται επιστήμονες, θα υιοθετήσουμε το μοντέλο του «σώματος». Διαφορετικά, θα διατηρήσουμε τα γενικά μοντέλα matrix που χρησιμοποιούμε.

 

Celia Chen, SCMP: Η διοίκηση της Huawei δήλωσε στις αρχές του 2020 ότι στόχος της ήταν να «επιβιώσει». Τώρα, η Huawei εξακολουθεί να κινείται αρκετά καλά. Ποιος είναι λοιπόν ο στόχος σας για το 2021; Τι χρειάζεται περισσότερο η Huawei όσον αφορά την ανάπτυξη τα 3 επόμενα χρόνια; Εάν έπρεπε να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλούς επιστήμονες στη διάθεσή σας για τρία χρόνια ή να αφαιρεθείτε αμέσως από την Entity List ποιο θα επιλέγατε;

Ren: Νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο οι ΗΠΑ να μας απομακρύνουν από τη Λίστα. Δεν θα πω ότι είναι αδύνατο, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο. Βασικά δεν το θεωρούμε ως πιθανότητα. Πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην παραγωγή καλών προϊόντων και λύσεων που μπορούμε να παράγουμε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών. Καλωσορίζουμε επιστήμονες από όλο τον κόσμο και μπορούμε να υποστηρίξουμε κορυφαίες γνώσεις. Αυτήν τη στιγμή, θέλουμε απλώς να εργαστούμε σκληρότερα και να συνεχίσουμε να αναζητούμε νέες ευκαιρίες.


EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Energy Up

Ενεργειακά Νέα

Follow US

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.