Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2026 | 2:45 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σε αυστηρό καθεστώς προστασίας η νήσος Χρυσή με Κοινή Υπουργική Απόφαση

Σε αυστηρό καθεστώς προστασίας η νήσος Χρυσή με Κοινή Υπουργική Απόφαση

by EnergyUp 28 Σεπτεμβρίου, 2021
28 Σεπτεμβρίου, 2021

Σε αυστηρό καθεστώς προστασίας εισέρχονται η νήσος Χρυσή και το Μικρονήσι, μία βραχονησίδα που βρίσκεται 700 μέτρα ανατολικά της Χρυσής, στη νότια Κρήτη με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Η νήσος Χρυσή φιλοξενεί μοναδικής αξίας οικοτόπους, καθώς και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, με πλέον εμβληματικό τον αιωνόβιο κέδρο που συναντάται σε μια εκτεταμένη έκταση συνολικής επιφάνειας 350 στρεμμάτων.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζεται το σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική προστασία, διατήρηση και διαχείριση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, που διαθέτουν η  χερσαία και η θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί, μέσω της θεσμοθέτησης ειδικών όρων και περιορισμών κατά ζώνες, όπως αυτές ορίζονται. Συγκεκριμένα η περιοχή χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες προστασίας, τις Α1, Α2, Β και Γ των οποίων η αυστηρότητα των μέτρων φθίνει σε αλφαβητική σειρά.

Στο σχέδιο δράσης προβλέπονται μέτρα για την εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, την αειφορία, τη φύλαξη και την εποπτεία του νησιού, την αυστηρή τήρηση των όρων προστασίας, τη διαχείριση της διακίνησης επισκεπτών στο νησί, την εξασφάλιση των απαιτούμενων υποδομών και τη συντήρησή τους, καθώς και την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών.

Ειδικότερα, σε όλη την έκταση των Ζωνών Α1 και Α2 επιτρέπονται η κίνηση και ξενάγηση των επισκεπτών μόνο στα διαμορφωμένα μονοπάτια για περιβαλλοντική εκπαίδευση ή για αναψυχή, η εφαρμογή δασοκομικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της τραχείας πεύκης, αλλά και η υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας και δεντροφύτευσης.

Στη Ζώνη Β προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία ήπιων υποδομών, ενώ στη Ζώνη Γ ισχύουν οι διατάξεις για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου NATURA 2000.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, απαγορεύεται η κάθε είδους δόμηση, εκτός μικρών, κατάλληλα χωροθετημένων και προσαρμοσμένων στο περιβάλλον αναγκαίων υποδομών, η θήρα, η εισαγωγή ξενικών ειδών της άγριας πανίδας/ορνιθοπανίδας, η βόσκηση, η μελισσοκομία, η αγροτική καλλιέργεια και η αλιεία με συρόμενα εργαλεία, ώστε να προστατευτούν τα λιβάδια Ποσειδωνίας που απαντώνται στονβυθό γύρω από το νησί.

Για την παρακολούθηση και την εποπτεία της υλοποίησης του σχεδίου δράσης συστήνεται Ομάδα Παρακολούθησης, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συνολική δαπάνη του έργου να ανέρχεται στις 600.000 ευρώ και να καλύπτεται από πόρους της Περιφέρειας Κρήτης.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Το Σχέδιο Δράσης για τη νήσο Χρυσή αποδεικνύει το εξαιρετικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις προστατευόμενες περιοχές και τα οικοσυστήματα καθώς και τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Προωθούμε με σταθερά βήματα και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον την αειφόροανάπτυξη κάθε περιοχής, ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ανέφερε: «Έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα σημαντικό θεσμικό εργαλείο για να προστατεύσουμε τη νήσο Χρυσή, το διαμάντι της νότιας Κρήτης, με το κεδρόδασος, τα αμέτρητα κοχύλια, τα γαλάζια νερά, τις απέραντες αμμουδιές και τον μεγάλο θαλάσσιο πλούτο της. Με την οριοθέτηση των ζωνών προστασίας, καθορίζουμε με σαφείς όρους τι επιτρέπεται και πού στο νησί, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή ενός μοντέλου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης του μοναδικού αυτού οικοτόπου».

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Το φυσικό αέριο στην Ορεστιάδα-Το έργο, ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2021
Επόμενο Άρθρο
Κ. Φραγκογιάννης: Εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες της οικονομικής διπλωματίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για...

30 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του...

20 Ιουλίου, 2026

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6...

20 Ιουλίου, 2026

Διεύρυνση κριτηρίων επιλεξιμότητας για ανακαίνιση και ήπια ενεργειακή...

15 Ιουλίου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά έργο πνοής...

13 Ιουλίου, 2026

Οι εκδηλώσεις για τις νέες δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων...

13 Ιουλίου, 2026

ΥΠΕΝ: Για πρώτη φορά δυνατότητα για φωτοβολταϊκά στο...

12 Ιουλίου, 2026

Βελτιωμένες επιδόσεις στην αξιολόγηση του CDP για κλίμα,...

12 Ιουλίου, 2026

Σε τροχιά υλοποίησης η έναρξη γεωτρήσεων για αποθήκευση...

12 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ