Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2026 | 9:51 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Στα Γρεβενά για το Γεωπάρκο οι Γ.Αμυράς -Σ. Ζαχαράκη-Α.Σδούκου

Στα Γρεβενά για το Γεωπάρκο οι Γ.Αμυράς -Σ. Ζαχαράκη-Α.Σδούκου

by EnergyUp 9 Ιουλίου, 2021
9 Ιουλίου, 2021

Το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης επισκέφθηκαν σήμερα η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, μετά από πρόσκληση του βουλευτή  Γρεβενών της Ν.Δ. Ανδρέα Πάτση και του Δημάρχου Γρεβενών, Γιώργου Δασταμάνη, για να παραδώσουν στους εκπροσώπους του Γεωπάρκου, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΝ, του Οργανισμου Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και του Φορέα Λειτουργίας του Γεωπάρκου.

 

Με το συγκεκριμένο μνημόνιο το ΥΠΕΝ  και ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνουν την προστασία και την οικονομική υποστήριξη του Δικτύου Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO που περιλαμβάνει στην Ελλάδα τα Γεωπάρκα Βίκου-Αώου, Λέσβου, Ψηλορείτη, Χελμού-Βουραϊκού,  Σητείας, καθώς και το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης που μόλις πρόσφατα εντάχθηκε στο Δίκτυο.

 

 Η προώθηση των δράσεων των Γεωπάρκων, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την κάλυψη των υποχρεώσεων τους, που απορρέουν από τη διεθνή αναγνώριση των Γεωπάρκων, και η διεθνής προβολή τους ως περιοχών διεθνούς σημασίας για τη γεωλογική και φυσική τους κληρονομιά αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του μνημονίου.

 

Τα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» αποτελούν την τρίτη κατηγορία περιοχών που απολαμβάνουν αναγνώρισης από την UNESCO, μετά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

 

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Πορτίτσας δήλωσε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ΥΠΕΝ πορευόμαστε με πλοηγό την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ώστε να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές της χώρας και να δώσουμε κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες για πράσινη επιχειρηματικότητα και τη μετάβασή τους στη βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες χτίζουμε την ασπίδα της φύσης, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης και αειφορίας».

 

Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε: «Περίπου έναν μήνα πριν ξεκινήσαμε μία κοινή προσπάθεια με το ΥΠΕΝ και τον ΟΦΥΠΕΚΑ για την βέλτιστη αξιοποίηση και τουριστική ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών. Η προσπάθεια αυτή επιστεγάστηκε με την υπογραφή μεταξύ μας καθώς και με τον ερευνητικό οργανισμό   ΔιαΝΕΟσις   μνημονίου   συνεργασίας   για   την   ανάπτυξη   εθνικής   στρατηγικής και τουριστικής   αξιοποίησης   των   περιοχών   αυτών.   Σε   συνέχεια και στο πλαίσιο αυτού του δυναμικού μας   ξεκινήματος,   επισκεπτόμαστε   τα   Γρεβενά και το Γεωπάρκο, το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αποτελώντας το 6ο κατά σειρά γεωπάρκο που εντάσσεται στο συγκεκριμένο δίκτυο, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και με αναρίθμητες προοπτικές προσέλκυσης ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος από όλον τον κόσμο. Σκοπός μας είναι η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, η γόνιμη συζήτηση και διερεύνηση των ευκαιριών τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, με έμφαση στο βάθος και   την   αυθεντικότητα   των   εμπειριών   και   όρους   σεβασμού   του   παρθένου   φυσικού περιβάλλοντος και βιωσιμότητας. Για την ευκαιρία αυτή που μας δίνεται, ευχαριστώ θερμά τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στα Γρεβενά, Ανδρέα Πάτση και τον Δήμαρχο Γρεβενών, Γιώργο Δασταμάνη για την πρόσκληση και την οργάνωση του προγράμματος της επίσκεψής μας στην περιοχή».

 

Η Γ.Γ., Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε: «Η ένταξη του γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης στο δίκτυο των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO ειναι μια ακόμη απόδειξη ότι η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας μας αποτελούν προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Βάζουμε τις βάσεις για το νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δίκαιης μετάβασης. Καμία περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δεν μένει πίσω σε αυτή την πορεία προς ένα πιο πράσινο μέλλον»

 

Ο βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης είπε: «Ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά και την Υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη για την συμβολή του στο σπουδαίο αυτό έργο που θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη και ανάδειξης της περιοχής μας».

 

Οι δύο υφυπουργοί, συνοδευόμενοι από την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΦΥΠΕΚΑ, Γιάννη Μητσόπουλο είχαν συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Γρεβενών Γιώργο Δασταμάνη, ξεναγήθηκαν στο Περίπτερο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου από την ξεναγό Στέλλα Ζέρβα και επισκέφθηκαν το πρότυπο βιολογικό τυροκομείο των αδερφών Κουρέλλα, όπου περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις τυποποίησης της μονάδας.

 

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Κ. Σκρέκας: Αναβαθμίζουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό σταυροδρόμι
Επόμενο Άρθρο
Η τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για...

30 Ιουλίου, 2026

Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας...

30 Ιουλίου, 2026

ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης...

30 Ιουλίου, 2026

Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται...

25 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με...

24 Ιουλίου, 2026

Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου...

23 Ιουλίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από...

20 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του...

20 Ιουλίου, 2026

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6...

20 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ