ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ: Αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες

Αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και σημαντική μείωση δαπανών για το ελληνικό Δημόσιο και πολύ καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη φέρνει, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», έργο που προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και φορέας υλοποίησης η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.), φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για πολυσύνθετο έργο με πολλές φάσεις υλοποίησης και υποέργα, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται τον περασμένο Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα 3,5 χρόνια.

Με την ολοκλήρωσή του, περισσότερα από 34.000 κτήρια που στεγάζουν φορείς του Δημοσίου θα διαθέτουν αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (φωνής, δεδομένων και εικόνας), με δραστική αύξηση των ταχυτήτων internet και πολύ σημαντική μείωση του τηλεπικοινωνιακού κόστους. Για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο θα γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια πόσα χρήματα δαπανά για τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων του – καθώς από το υπάρχον εθνικό δίκτυο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» καλύπτονται μόλις 4.500 κτήρια του Δημοσίου. Εκτιμάται ότι το όφελος για το κράτος και τους φορολογουμένους θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, καθώς η εξοικονόμηση πόρων για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 40%.

Η ΓΓΠΣΔΔ ενέκρινε τις προσκλήσεις για την υποβολή προσφορών που προετοιμάστηκαν σε συνεργασία με την ΚτΠ Α.Ε., προκειμένου να συναφθούν 20 εκτελεστικές συμβάσεις της συμφωνίας πλαίσιο για το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ: Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες Νησίδων 1-8». Με το έργο αυτό οι φορείς διασυνδέονται έτσι ώστε να τους παρέχονται υπηρεσίες πρόσβασης στο internet με ταχύτητες μέχρι 1GB, καθώς και τηλεφωνίας. Οι ανάδοχοι που θα προκύψουν θα διαθέτουν, θα διαχειρίζονται, θα συντηρούν και θα υποστηρίζουν για φορείς του Δημοσίου ευρυζωνικά τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα, υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, παροχή εφεδρικών συνδέσεων πρόσβασης, καθώς και 1.482 δημόσια hotspots για δωρεάν πρόσβαση στο internet για τους πολίτες.

Στους διαγωνισμούς συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της χώρας (Cosmote, Forthnet, Wind, Vodafone). Ήδη οι διαγωνισμοί των κεντρικών συστημάτων βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε πως το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» «στην πλήρη ανάπτυξή του θα μας δώσει τη δυνατότητα για υψηλές ευρυζωνικές συνδέσεις, καλύτερη και φθηνότερη επικοινωνία μεταξύ των φορέων και φυσικά δραστική βελτίωση στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Γι’ αυτό προχωρούμε άμεσα στην πρόσκληση για υποβολή προσφορών για το υποέργο «Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες Νησίδων 1-8″, που αποτελεί απαραίτητο κομμάτι για την επιτυχή ολοκλήρωση του συνολικού έργου».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, υπογράμμισε πως «οι προσδοκίες και τα οφέλη από τις υψηλές ταχύτητες του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», που υλοποιείται με καθυστέρηση ετών, είναι μεγάλα. Πέρα από την εξοικονόμηση στα τηλεπικοινωνιακά κόστη που ξεπερνά το 40%, το έργο αυτό είναι απαραίτητο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους και την ενίσχυση των ψηφιακών μας υποδομών».

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ ΑΕ, Σταύρος Ασθενίδης, ανέφερε πως «με τη διαδικασία προκήρυξης των προσκλήσεων για τις εκτελεστικές συμβάσεις του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», μπαίνουμε στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας αυτού του πολύπλοκου διοικητικά, τεχνικά και επιχειρησιακά έργου ορόσημου για το ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου και την τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας».

EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Energy Up

Ενεργειακά Νέα

Follow US

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.