Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2026 | 6:05 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύθηκαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 2,05 δισ. ευρώ

Τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύθηκαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 2,05 δισ. ευρώ

by EnergyUp 18 Νοεμβρίου, 2020
18 Νοεμβρίου, 2020

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται στο πεδίο της οικονομίας, ακόμη και εν μέσω ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την Κομισιόν της 8ης Έκθεσης Αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας. Παράλληλα, υπογράμμισε το γεγονός ότι με τη νέα αποδέσμευση των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ενισχύθηκαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 2,05 δισ. ευρώ.

 Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τα εξής: 

«Ολοκληρώθηκε, και πάλι με επιτυχία, η 8η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018. Πρόκειται για την 5η θετική Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών μέσα σε περίπου ένα έτος. Και για την 3η επιτυχημένη Έκθεση μέσα στην περίοδο της πρωτόγνωρης, σε παγκόσμιο επίπεδο, υγειονομικής κρίσης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, καθώς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του πρωθυπουργού.

Η Έκθεση αναγνωρίζει την έγκαιρη και υπεύθυνη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Επιβεβαιώνει την ταχύτητα λήψης και την επάρκεια των οικονομικών μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ για το 2020, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής. Υπογραμμίζει τη συμβολή των μέτρων στην ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Προβλέπει, μετά τη σημαντική ύφεση που θα καταγραφεί φέτος, λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ και της δομής της οικονομίας, ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Εκτιμά αύξηση της ανεργίας για τη φετινή χρονιά, αλλά όχι αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών κρατών-μελών λόγω των επιτυχημένων μέτρων της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και σημαντική υποχώρησή της το 2021.

Αποτυπώνει τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον, στην αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους και στο οικονομικό κλίμα. Επικροτεί την ανάληψη συμπληρωματικών πρωτοβουλιών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως είναι, ενδεικτικά, στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, στη δημόσια διοίκηση, στην υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και σε αλλαγές στο πεδίο της ενέργειας.
Επισημαίνει τη διαμόρφωση, μέσω εκδόσεων χρέους με πρωτόγνωρα χαμηλό κόστος δανεισμού τους τελευταίους μήνες, σημαντικού ύψους ταμειακών διαθεσίμων, ώστε να υποστηριχθεί το θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που απορρέουν από τη μεγάλη, σε παγκόσμιο επίπεδο, αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας. Αναδεικνύει τη σημασία ορθολογικής αξιοποίησης των, πολλών, πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της υλοποίησης επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, ώστε να ανακάμψει, με βιώσιμο τρόπο και το ταχύτερο δυνατό, η ελληνική οικονομία.
Τέλος, δίνει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της 4ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs. Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η 3η δόση που αποδεσμεύεται επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε ένα έτος, ενισχύοντας, συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,05 δισ. ευρώ.
Ως υπουργός Οικονομικών, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται στο πεδίο της οικονομίας, ακόμη και εν μέσω ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών. Αυτήν την προσπάθεια αναγνωρίζουν και οι διεθνείς αγορές, καθώς και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης. Και φυσικά, η ελληνική κοινωνία. Άλλωστε, θα επαναλάβω ότι αυτή την προσπάθεια και τα θετικά αποτελέσματά της, τα πιστωνόμαστε όλες και όλοι μας. Με πίστη στις δυνάμεις μας, σχέδιο, υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και σκληρή δουλειά, υλοποιούμε πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας, την ανάταξη της οικονομίας, και την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

 

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Κλιματική Αλλαγή και Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας
Επόμενο Άρθρο
Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ: Παράταση για τα ενταγμένα έργα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος...

6 Οκτωβρίου, 2026

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με...

6 Οκτωβρίου, 2026

Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

6 Οκτωβρίου, 2026

Χρηματοδότηση ACHAIA PASS 2026-2027 από το Εθνικό Πρόγραμμα...

6 Οκτωβρίου, 2026

Το 2027 η ανάπτυξη επιταχύνεται στο 2,3%, έναντι...

6 Οκτωβρίου, 2026

Κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής...

6 Οκτωβρίου, 2026

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Σε υψηλό εξαμήνου οι ρυθμίσεις τον...

6 Οκτωβρίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Πρόσκληση για ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων...

6 Οκτωβρίου, 2026

Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού...

5 Αυγούστου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ