Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2026 | 5:21 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν την ψηφιακή σφαίρα

Το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν την ψηφιακή σφαίρα

by EnergyUp 6 Νοεμβρίου, 2020
6 Νοεμβρίου, 2020

Τουλάχιστον το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν την ψηφιακή σφαίρα, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Δικυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο «Thessaloniki Summit 2020», που διοργάνωσε – διαδικτυακά φέτος – ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Λόγω αυτών των χρημάτων είμαστε στη θέση να κάνουμε σχεδόν όλα τα πράγματα που πιστεύουμε ότι μπορούν να αλλάξουν την ποιοτική θέση της χώρας», είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι τα έργα που θα υλοποιηθούν να ανακοινωθούν άμεσα, καθώς αυτή τη στιγμή είναι ήδη υπό συζήτηση όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Κάποια απολύτως αυτονόητα περιλαμβάνουν το ERP, το σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού που πρέπει να αποκτήσει η κυβέρνηση όπως το έχουν οι μεγάλες εταιρείες. Το ελληνικό κράτος πρέπει σήμερα να έχει κάτι αντίστοιχο και αυτό θα μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Περιλαμβάνονται επίσης μεγάλα έργα τα οποία έχουν σχέση με τις τηλεπικοινωνίες και το πέρασμα στα δίκτυα πέμπτης γενιάς», εξήγησε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ήδη μιλήσαμε για 5G corridors, ήδη μιλήσαμε για το πώς θα βελτιστοποιήσουμε την υιοθέτηση των οπτικών ινών από τα νοικοκυριά αφαιρώντας το κόστος του τελικού χρήστη στην πολυκατοικία, θα προχωρήσουμε και προς μικροδορυφόρους, να αποκτήσει η χώρα κάτι πολύ κρίσιμο για θέματα πολιτικής προστασίας, για θέματα παρατήρησης γης. Σε κάθε τομέα αν μιλήσει κανείς με τους ειδικούς μπορεί πάρα πολύ εύκολα να πει ποια είναι εκείνα τα απολύτως απαραίτητα έργα».

Σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας ο κ. Πιερρακάκης είπε πως «είναι απολύτως απαραίτητο στην υγεία να αποκτήσουμε έναν ψηφιακό ιατρικό χάρτη», καθώς «έχουμε ένα πολύ δυνατό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο παραλάβαμε από προηγούμενες κυβερνήσεις, το επεκτείναμε, δημιουργήσαμε την άυλη συνταγογράφηση που έκανε τους πολίτες να αγκαλιάσουν το σύστημα, αλλά τα ψηφιακά της υγείας δεν είναι μόνο η άυλη συνταγογράφηση, είναι να υπάρχουν πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων, να διαλειτουργούν, το υπουργείο να τραβάει ανώνυμα βασικά δεδομένα σε ένα σύστημα business intelligence, για να μπορεί να παίρνει σωστές αποφάσεις».

Σχετικά με παρεμβάσεις που αφορούν οριζόντια το κράτος προανήγγειλε: «Πρέπει να κάνουμε πολλά έργα ψηφιοποιήσεων σε πληροφορία που σήμερα είναι στο χαρτί. Αυτό αφορά σίγουρα τον ΕΦΚΑ, σίγουρα το σύστημα υγείας, τα υποθηκοφυλακεία, τις πολεοδομίες, το σύστημα δικαιοσύνης. Περνώντας το χαρτί σε πληροφορία, σε data, αυτόματα σου δίνεται η δυνατότητα σαν κράτος να μπορείς μέσα στα πληροφοριακά συστήματα να αυτοματοποιείς τη λήψη αποφάσεων και άρα να αυτοματοποιείς την εξυπηρέτηση του πολίτη. Κομμάτι της εξίσωσης γιατί οι συντάξεις δε βγαίνουν αμέσως είναι επειδή δεν έχουμε πληροφοριακά συστήματα σε όλα τα παλιά ταμεία για να γίνει σωστά η μετάπτωση στον καινούργιο του ΕΦΚΑ. Το RRF (Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) θα μας δώσει αυτή τη δυνατότητα. To RRF για την ψηφιακότητα είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας, η χώρα θα έχει αλλάξει εποχή».

 

«Αρχές του έτους στα μεγάλα αστικά κέντρα το 5G»

 

Σε ό,τι αφορά το 5G ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης εξέφρασε την ικανοποίησή τους γιατί «είναι από τα ελάχιστα κομμάτια της στρατηγικής μας στα οποία δεν πάμε να καλύψουμε χαμένο έδαφος» και «αυτό που πετύχαμε στο 5G αντανακλάται στον νόμο που ψηφίστηκε σε κλίμα μεγάλης συναίνεσης στη Βουλή προσφάτως», καθώς «έχουμε διαμορφώσει ένα μοντέλο δικό μας, εξαγώγιμο” και «εκεί τα περισσότερα άλλα κράτη δεν κατάφεραν να δημοπρατήσουν και τις 4 μπάντες του 5G μαζί», όμως, «εμείς το πετύχαμε μέσα από δεκάδες ενέργειες που έγιναν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πιάσαμε το χρονοδιάγραμμα» και «η δημοπρασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους και 5G θα ξεκινήσουμε να έχουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας στις αρχές της επόμενης χρονιάς, όπου κάθε πάροχος θα ανακοινώσει το δικό του χρονοδιάγραμμα».

Αναφερόμενος στην καινοτομία της δημοπρασίας, που αφορά τη σύνδεση του 25% των εσόδων της με τη δημιουργία του εξειδικευμένου ταμείου «Φαιστός», ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «θα είναι ένα venture capital στο υπερταμείο, θα σηκώσει χρήματα και από τον ιδιωτικό τομέα πέρα από τα κρατικά χρήματα, για να αποκτήσει και ένα πιο ιδιωτικό DNA», και «το ταμείο αυτό θα επενδύσει σε start up επιχειρήσεις και όχι μόνο, θα επενδύσει σε επιχειρήσεις οι οποίες θα αναπτύξουν προϊόντα σε σχέση με το 5G».

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Η αναβάθμιση από τη Moody’s, αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την κυβέρνηση
Επόμενο Άρθρο
Νέος κύκλος χρηματοπιστωτικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης...

30 Ιουλίου, 2026

Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις...

22 Ιουλίου, 2026

Κίνα: Η ανάπτυξη της έξυπνης ενέργειας δημιουργεί νέες...

15 Ιουλίου, 2026

Η επόμενη ημέρα στις επιχειρήσεις με τη χρήση...

12 Ιουλίου, 2026

Σχεδόν το 80% των κέντρων δεδομένων παγκοσμίως εκτίθενται...

24 Ιουνίου, 2026

Το Πεκίνο προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την...

8 Ιουνίου, 2026

Ήρθε το τέλος της σκέψης;

2 Μαΐου, 2026

Η Schneider Electric με το Microsoft Azure AI...

23 Απριλίου, 2026

Ανδρέας Σλάιχερ, Διευθυντής Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων του ΟΟΣΑ:...

21 Απριλίου, 2026

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ