Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 | 1:33 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Το 5G Techritory- στη Ρίγα της Λετονίας

Το 5G Techritory- στη Ρίγα της Λετονίας

by EnergyUp 11 Δεκεμβρίου, 2022
11 Δεκεμβρίου, 2022

Με τα δίκτυα νέας γενιάς επικοινωνιακών δικτύων μπορεί να αναπτυχθούν λύσεις χρησιμοποιώντας hardware χαμηλού κόστους, ειδικά στο κομμάτι της ασύρματης επικοινωνίας, δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του φόρουμ «5G Techritory» -που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας- ο καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής στο London South Bank University και επικεφαλής στο ερευνητικό κέντρο Cognitive Systems, Τάσος Νταγιούκλας.

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του ερευνητικού κέντρου, είπε ότι δίνει έμφαση στη δημιουργία αυτόνομων συστημάτων για μια «έξυπνη πόλη» αναφορικά με ζητήματα ασφάλειας. Για παράδειγμα, σε περίπτωση ενός ατυχήματος ή ενός περιστατικού στο οποίο πρέπει να επέμβει η αστυνομία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν drones, τα οποία διαθέτουν κάμερες και καταγράφουν οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο γίνεται ανάλυση σε πραγματικό χρόνο. Με άλλα λόγια, όπως εξήγησε ο Τάσος Νταγιούκλας, το κέντρο αναπτύσσει την τεχνολογία για τα απαιτούμενα συστήματα, σε επίπεδο εργαστηρίου, έτσι ώστε σε πραγματικό χρόνο με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τον τόπο του συμβάντος, να γίνεται ανάλυση για τη σοβαρότητα ενός περιστατικού. Το επόμενο βήμα είναι η εμπορική αξιοποίηση του συστήματος που έχει αναπτυχθεί σε εργαστηριακό επίπεδο, δημιουργώντας υπεραξία για το ερευνητικό κέντρο.

Πέρα από την ανάπτυξη συστημάτων για μια «έξυπνη πόλη», το κέντρο συνεργάζεται με το ερευνητικό εργαστήριο του στρατού στη Βρετανία (DSTL) για την ανάπτυξη του 5G in a box. Η υποδομή αυτή έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει έκτακτα περιστατικά σε απομονωμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο 5G, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο και αποστέλλοντας δεδομένα.

Ενδεικτικά, ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Cognitive Systems αναφέρει ότι στόχος είναι σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ορεινή δύσβατη περιοχή, οι πυροσβέστες, χωρίς να έχουν εξειδικευμένη τεχνική γνώση, να έχουν τη δυνατότητα με ένα κουτί με software (σαν υπολογιστή) να δημιουργήσουν μια υποδομή έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσουν μια δορυφορική ζεύξη, έτσι ώστε μπορούν να επικοινωνούν με το κέντρο επιχειρήσεων. Το σημαντικό κομμάτι με το «5G in a box» είναι η δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων που συλλέγονται, ακόμα και με τη χρήση drone, για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης. Στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς, οι πυροσβέστες έχοντας συλλέξει όλα τα δεδομένα με την επικοινωνία και με οπτικό υλικό, μπορούν να τα επεξεργαστούν με το «5G in a box» και ανάλογα με την πορεία του ανέμου κ.λπ. να προχωρήσουν σε εκτίμηση για την κατεύθυνση της φωτιάς.

Σε ό,τι αφορά την DASA, είπε πως ενδιαφέρεται για τη χρήση του 5G in a box σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Περαιτέρω, ο καθηγητής του London South Bank University αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του Brexit για τα βρετανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Μετά το Brexit τα βρετανικά πανεπιστήμια δεν προσελκύουν φοιτητές από την ΕΕ, ενώ παράλληλα άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχουν αναπτύξει αγγλόφωνα προγράμματα, όπως η Ολλανδία, σημείωσε. Κυρίως, το Brexit έχει επηρεάσει το επίπεδο της έρευνας και των διδακτορικών σπουδών, επισήμανε. Όπως εξήγησε, τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στη Βρετανία δεν δίδουν στους φοιτητές εφόδια για να μπορούν να κάνουν διδακτορικό, με αποτέλεσμα να βρετανικά πανεπιστήμια να αναζητούν απόφοιτους από 5ετή ή 4ή προγράμματα σπουδών, είτε από την Ευρώπη είτε από Ινδία και Κίνα.

Επίσης, μια άλλη σημαντική επίπτωση είναι η δυνατότητα πρόσβασης Horizon Europe. Αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο, η Βρετανία θα πρέπει να βρει εναλλακτικό πρόγραμμα, τόνισε ο καθηγητής του βρετανικού πανεπιστημίου.





Facebook0Tweet0Pin0
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή δυναμική των επιχειρηματικών πωλήσεων
Επόμενο Άρθρο
Στο Παρίσι μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ, στον τομέα των startups, των...

17 Μαρτίου, 2023

Η Huawei θέλει να διατηρήσει και να εντείνει...

11 Μαρτίου, 2023

Η Ελλάδα, 1η με την μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή...

10 Μαρτίου, 2023

Χρηματοδοτείται με 3,6 εκατ. ευρώ το Ινστιτούτο Ρομποτικής...

7 Μαρτίου, 2023

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Πάρκο Καινοτομίας «JOIST»

24 Φεβρουαρίου, 2023

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των ερευνητικών ινστιτούτων της χώρας

21 Φεβρουαρίου, 2023

Τι αλλάζει στις μεταφορές, τι ακριβώς κάνει το...

15 Φεβρουαρίου, 2023

Ο Πρωθυπουργός, εκδήλωση «3 χρόνια gov.gr – Ένα...

14 Φεβρουαρίου, 2023

Εθνική Τράπεζα: Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι...

11 Φεβρουαρίου, 2023

NEWSROOM

  • Η φωτοσύνθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με νέα μελέτη

    23 Μαρτίου, 2023
  • Τα θέματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες

    23 Μαρτίου, 2023
  • H MYTILINEOS αναλαμβάνει την κατασκευή μίας νέας μονάδας OCGT στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη Vitol

    23 Μαρτίου, 2023
  • Η ΤΕΧΑΝ βραβεύτηκε από τον ECONOMIST για την τεχνολογία και καινοτομία των Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

    22 Μαρτίου, 2023
  • Πρωθυπουργός: Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου

    22 Μαρτίου, 2023
  • ΑΔΜΗΕ: Έσπασαν το φράγμα των 10 γιγαβάτ οι ΑΠΕ

    22 Μαρτίου, 2023
  • Ταμείο Ανάκαμψης: Σε εξέλιξη 267 διαγωνισμοί συνολικής δημόσιας δαπάνης 3,37 δισ. €

    22 Μαρτίου, 2023
  • Ανταγωνιστικότητα, εμπόριο και Ουκρανία, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ 23-24 Μαρτίου

    22 Μαρτίου, 2023
  • Η πρόταση της GAP για ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο

    22 Μαρτίου, 2023
  • Κυριάκος,Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο – Άλετο φως, ακριβώς στο τι έγινε στα Τέμπη

    22 Μαρτίου, 2023
  • Κώστας Σκρέκας στη Βουλή: «Το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό»

    21 Μαρτίου, 2023
  • Η Ελλάδα, προτείνει αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου στα Δυτικά Βαλκάνια

    21 Μαρτίου, 2023
  • Το ΕΣΠΑ 2014-2020 ολοκληρώνεται φέτος με απόλυτη επιτυχία κατακτώντας πρωτιές στην απορρόφηση κονδυλίων

    21 Μαρτίου, 2023
  • Ποσοστό ανάπτυξης 15% παγκοσμίως ανακοίνωσε η RSM για το 2022

    21 Μαρτίου, 2023
  • Σημαντικά χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο

    21 Μαρτίου, 2023

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Η φωτοσύνθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με νέα μελέτη

    23 Μαρτίου, 2023
  • Τα θέματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες

    23 Μαρτίου, 2023
  • H MYTILINEOS αναλαμβάνει την κατασκευή μίας νέας μονάδας OCGT στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη Vitol

    23 Μαρτίου, 2023

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ