Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2026 | 10:02 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home NEWSROOM Το πρώτο ψηφιακό δίδυμο για προσομοίωση ενεργειακών αναγκών εργοστασίου AI με τη χρήση του NVIDIA Omniverse στο επίπεδο “Grid to Chip”

Το πρώτο ψηφιακό δίδυμο για προσομοίωση ενεργειακών αναγκών εργοστασίου AI με τη χρήση του NVIDIA Omniverse στο επίπεδο “Grid to Chip”

by EnergyUp 6 Μαΐου, 2025
6 Μαΐου, 2025

Η ETAP και η Schneider Electric παρουσιάζουν το πρώτο ψηφιακό δίδυμο για προσομοίωση ενεργειακών αναγκών εργοστασίου AI με τη χρήση του NVIDIA Omniverse στο επίπεδο “Grid to Chip”

• Το ψηφιακό δίδυμο παρέχει βελτιωμένη γνώση και έλεγχο των ηλεκτρικών συστημάτων και ενεργειακών απαιτήσεων ενός εργοστασίου AI.
• Η συγκεκριμένη σύμπραξη των προϊόντων ενώνει την προηγμένη τεχνολογία Ψηφιακού Διδύμου Ηλεκτρικής Ενέργειας της ETAP με τα APIs του NVIDIAOmniverse™ Cloud.
• Προηγμένη ενεργειακή αποδοτικότητα, προγνωστική συντήρηση και μείωση του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας αποτελούν τα σημαντικότερα οφέλη για τους χρήστες.
 Η Schneider Electric, ηγέτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, και η ETAP, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο και την τεχνολογία του σχεδιασμού και της λειτουργίας συστημάτων ενέργειας, παρουσιάζουνένα πρωτοποριακό ψηφιακό δίδυμο που μπορεί να σχεδιάσει και να προσομοιώσει με ακρίβεια τις ενεργειακές ανάγκες των εργοστασίων AI. Εκμεταλλευόμενες το NVIDIAOmniverse™ Blueprint για τα ψηφιακά δίδυμα εργοστασίων AI, η Schneider Electric και η ETAP επιτρέπουν την ανάπτυξη ψηφιακών διδύμων που συνδυάζουν πολλαπλές εισροές για μηχανικά, θερμικά, δικτυακά και ηλεκτρικά συστήματα, προσομοιώνοντας τον τρόπο λειτουργίας ενός εργοστασίου AI. Η συνεργασία αυτή αναμένεται να μεταμορφώσει το σχεδιασμό και τις λειτουργίες των εργοστασίων AI, παρέχοντας ενισχυμένη αντίληψη και έλεγχο πάνω στα ηλεκτρικά συστήματα και τις απαιτήσεις ενέργειας, προσφέροντας την ευκαιρία για σημαντικά οφέλη σε απόδοση, αξιοπιστία και βιωσιμότητα.

Ενώ η βασική οπτικοποίηση των ηλεκτρικών συστημάτων ήταν προηγουμένως εφικτή, η ενσωμάτωση των τεχνολογιών ETAP και NVIDIA Omniverse επιτρέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού δίδυμου εργοστασίου AI, όπου πολλαπλές δυναμικές αλληλεπιδρούν αβίαστα. Η προηγμένη τεχνολογία μοντελοποίησης της ETAP θα δημιουργήσει ένα εικονικό αντίγραφο της ηλεκτρικής υποδομής ενός data center και θα το συνδυάσει με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το σύστημα ενέργειας, προηγμένες αναλύσεις και πληροφορίες. Έξυπνοι αλγόριθμοι αναλύουν και προβλέπουν τα μοτίβα κατανάλωσης και κατανομής ενέργειας, προσφέροντας δεδομένα που σχετίζονται με:

• Τον προηγμένο σχεδιασμό και τη προσομοίωση ηλεκτρικών συστημάτων
• Τη δυναμική ανάλυση σεναρίων «“What-If”»
• Την παρακολούθηση απόδοσης ηλεκτρικής υποδομής σε πραγματικό χρόνο
• Τη βελτιστοποίηση προηγμένης ενεργειακής αποδοτικότητας
• Την προγνωστική συντήρηση και αξιολόγηση αξιοπιστίας συστημάτων
• Τις ανάγκες υποδομής βασισμένες στη χρήση ενέργειας που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του συνολικού κόστους κατασκευής

Από μεγάλης  κλίμακας training clusters μέχρι edge inference servers, τα εργασιακά φορτία AI προκαλούν σημαντική αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας των data centers. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές υπολογιστικές εργασίες, οι λειτουργίες AI — ιδιαίτερα η εκπαίδευση μοντέλων και οι σύνθετες διαδικασίες ανάλυσης — απαιτούν σημαντική υπολογιστική ισχύ, οδηγώντας σε υψηλότερες πυκνότητες ενέργειας ανά rack. Καθώς η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνεται, οι startups, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι colocation providers και οι γίγαντες του διαδικτύου πρέπει να επανεξετάσουν το σχεδιασμό και τη διαχείριση των data centers για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ανάγκη για ενεργειακή αποδοτικότητα.

Η συνεργασία της ETAP με την NVIDIA εισάγει μια καινοτόμο προσέγγιση “Grid to Chip” που αντιμετωπίζει τις κρίσιμες προκλήσεις της διαχείρισης ενέργειας, της βελτιστοποίησης απόδοσης και της ενεργειακής αποδοτικότητας στην εποχή της AI. Αυτή τη στιγμή οι διαχειριστές των data centers μπορούν να εκτιμήσουν τη μέση κατανάλωση ενέργειας στο επίπεδο του rack, αλλά το νέο ψηφιακό δίδυμο της ETAP στοχεύει να αυξήσει την ακρίβεια στη μοντελοποίηση της δυναμικής συμπεριφοράς φορτίου στο επίπεδο του τσιπ για να βελτιώσει τον σχεδιασμό του συστήματος ενέργειας και να βελτιστοποιήσει την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Αυτή η κοινή προσπάθεια αναδεικνύει τη δέσμευση, τόσο της ETAP, όσο και της NVIDIAνα προωθήσουν την καινοτομία στον τομέα των data centers, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν τις λειτουργίες τους και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις προκλήσεις που σχετίζονται με τα εργασιακά φορτία AI. Η συνεργασία στοχεύει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των data centers, ενώ παράλληλα ενισχύει την αξιοπιστία και την απόδοση του δικτύου.

«Καθώς τα εργασιακά φορτία AI αυξάνονται σε πολυπλοκότητα και κλίμακα, η ακριβής διαχείριση της ενέργειας είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση της αποδοτικότητας, της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας», δήλωσε ο Dion Harris, HPC & AI Factory Solutionsστην NVIDIA. «Μέσω της συνεργασίας ETAP και Schneider Electric, προσφέρουμε στους διαχειριστές των data centers πρωτοφανή ορατότητα και έλεγχο πάνω στη δυναμική της ενέργειας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσουν την υποδομή τους και να επιταχύνουν την υιοθέτηση της AI, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την επιχειρησιακή ανθεκτικότητα.»

«Αυτή η συνεργασία αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μια τεχνολογική λύση», δήλωσε ο Tanuj Khandelwal, CEO της ETAP. «Αλλάζουμε εντελώς και εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να σχεδιάζουν, να διαχειρίζονται και να βελτιώνουν την λειτουργία των data centers στην εποχή της AI. Συνδυάζοντας την ηλεκτρική μηχανική με προηγμένες τεχνολογίες εικονικοποίησης και AI, δημιουργούμε ένα νέο μοτίβο για τη διαχείριση υποδομών.»

Ο Pankaj Sharma, Executive Vice President Data Centers, Networks & Services στην Schneider Electric, πρόσθεσε: «Η συνεργασία, η ταχύτητα και η καινοτομία είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη μεταμόρφωση της ψηφιακής υποδομής που απαιτείται για να φιλοξενήσει τα εργασιακά φορτία AI. Μαζί, η ETAP, η Schneider Electric και η NVIDIA δεν εξελίσσουν απλά την τεχνολογία των data centers — δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν τις λειτουργίες τους και να ανταποκρίνονταιαπρόσκοπτα στις ενεργειακές ανάγκες της AI.»

Σχετικά με την Schneider Electric

Σκοπός της Schneider Electric είναι να δημιουργεί θετικό αντίκτυπο (Impact), δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να αξιοποιούν στο μέγιστο την ενέργεια και τους πόρους τους, συνδυάζοντας έτσι την πρόοδο με τη βιωσιμότητα για όλους. Αυτό, το αποκαλούμε Life Is On.

Αποστολή μας είναι να αποτελούμε τον αξιόπιστο συνεργάτη για τη Βιωσιμότητα και την Αποδοτικότητα.

Ως παγκόσμιος τεχνολογικός ηγέτης προσφέρουμε παγκοσμίου κλάσης τεχνογνωσία στον εξηλεκτρισμό, τον αυτοματισμό και την ψηφιοποίηση για πιο ευφυείς βιομηχανίες, ανθεκτικές υποδομές, data center έτοιμα για το μέλλον, έξυπνα κτίρια και κατοικίες. Αξιοποιώντας την μεγάλη τεχνογνωσία  μας για τα διαφορετικά τμήματα της αγοράς, παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις που συνδυάζουν το βιομηχανικό IoT και την Τεχνητή Νοημοσύνη με τα διασυνδεδεμένα προϊόντας μας, αυτοματισμούς, λογισμικά και υπηρεσίες, συνθέτοντας ψηφιακά δίδυμα που συμβάλλουν στην κερδοφόρα ανάπτυξη των πελατών μας.

Είμαστε ένας ανθρωποκεντρικός οργανισμός με 150.000 εργαζομένους και πάνω από ένα εκατομμύριο συνεργάτες, σε περισσότερες από 100 χώρες, εξασφαλίζοντας στενή εγγύτητα με τους πελάτες μας και τις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε υπέρμαχοι της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης σε ό,τι κάνουμε, με κίνητρο τη βαθιά δέσμευσή μας για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Ο ΕΣΠΕΝ τοποθετείται επί της Δημόσιας Διαβούλευσης της ΡΑΑΕΥ για τα ρυθμιστικά μέτρα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας
Επόμενο Άρθρο
Την Τέταρτη ο νέος καγκελάριος θα επισκεφτεί το Παρίσι και ακολούθως τη Βαρσοβία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για...

30 Ιουλίου, 2026

Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας...

30 Ιουλίου, 2026

ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης...

30 Ιουλίου, 2026

Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται...

25 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με...

24 Ιουλίου, 2026

Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου...

23 Ιουλίου, 2026

Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική...

21 Ιουλίου, 2026

ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

21 Ιουλίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από...

20 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ