Τρίτη, 25 Αυγούστου 2026 | 7:19 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ

Τον Σεπτέμβριο προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή δανειακής σύμβασης για τη χρηματοδότηση έργων επέκτασης και εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής αλλά και για τον περιορισμό της ρευματοκλοπής που υπέγραψε σήμερα η ΔΕΗ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο διαγωνισμός θα προβλέπει ισχυρά δικαιώματα για τον μέτοχο μειοψηφίας. Μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού θα υλοποιηθεί η νομική – λογιστική προετοιμασία που απαιτείται, δεδομένου ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι σήμερα 100% θυγατρική της ΔΕΗ ενώ παράλληλα θα “τρέχουν” οι απαιτούμενες επενδύσεις για την εξασφάλιση της ευστάθειας του δικτύου και της ασφάλειας εφοδιασμού καθώς, όπως υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, οι επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια είχαν μειωθεί με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του δικτύου. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι θα υπάρξει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το δίκτυο διανομής.

Η δανειακή σύμβαση που υπεγράφη σήμερα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ είναι το δεύτερο μέρος συνολικού πακέτου χρηματοδότησης 255 εκατ. από την ΕΤΕπ προς τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα πρώτα 155 εκατ. έχουν ήδη εκταμιευθεί και απορροφήθηκαν.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι οι επενδύσεις αυτές αποτελούν “προίκα” για τον ΔΕΔΔΗΕ ενόψει της ιδιωτικοποίησης ενώ χαρακτήρισε την ΕΤΕπ ως στρατηγικό εταίρο τόσο της ΔΕΗ όσο και της χώρας καθώς έχει χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, κ.α. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση προσβλέπει στην στήριξη της ΕΤΕπ για την υλοποίηση των “πράσινων” επενδύσεων ύψους 44 δισ. ευρώ που προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός ως το 2030. Μεταξύ αυτών η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών που θα μειώσει τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, τον οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές κατά 700 – 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ τόνισε ότι η τράπεζα παρέμεινε στη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και θα συνεχίσει να είναι παρούσα, στην κορυφή της προσπάθειας της Κομισιόν για την υλοποίηση του Green Deal. Σημείωσε ότι η απανθρακοποίηση της οικονομίας θα επηρεάσει πολλές περιοχές της Ευρώπης στις οποίες οι πολίτες που επηρεάζονται δεν πρέπει να αφεθούν μόνοι. “Οι ανθρακωρύχοι στη Δυτική Μακεδονία πρέπει να βρουν νέες δουλειές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ υποστηρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού, προστασία του περιβάλλοντος και αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. Με την δεύτερη δόση του δανείου, ύψους 100 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή / αναβάθμιση γραμμών χαμηλής και μέσης τάσης συνολικού μήκους 7.000 χιλιομέτρων, καθώς και έργα βελτίωσης της αντοχής και ευστάθειας του δικτύου που θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων και την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη διανομή.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος τόνισε ότι απαιτούνται άμεσα επενδύσεις αναβάθμισης του δικτύου προκειμένου να παρέχει νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες και να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά ενέργειας.

Πηγή:  ΑΠΕ ΜΠΕ Κ. Βουτσαδάκης

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Στό Άγιον Όρος, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων
Επόμενο Άρθρο
Μεσογειακές Ποδηλατικές Διαδρομές για βιώσιμο παράκτιο τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για...

30 Ιουλίου, 2026

Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας...

30 Ιουλίου, 2026

ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης...

30 Ιουλίου, 2026

Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται...

25 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με...

24 Ιουλίου, 2026

Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου...

23 Ιουλίου, 2026

Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική...

21 Ιουλίου, 2026

ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

21 Ιουλίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από...

20 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026
  • Α. Σκέρτσος: «Αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο φορέα

    30 Ιουλίου, 2026
  • Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία

    30 Ιουλίου, 2026
  • ΕΕ: Δημιουργία έως και επτά «εργοστασίων-γιγάντων» τεχνητής νοημοσύνης (AI Gigafactories)

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πώς το φρενάρισμα των συρμών του μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

    25 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

    24 Ιουλίου, 2026
  • Κίνα: Νέο ρεκόρ κατέγραψε η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

    23 Ιουλίου, 2026
  • Ψηφιακή Κυριαρχία, γιατί γίνεται στρατηγική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

    22 Ιουλίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ παραδίδει μια νέα, πλήρως πιστοποιημένη παιδική χαρά στον Δήμο Μεγαρέων

    21 Ιουλίου, 2026
  • ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

    21 Ιουλίου, 2026
  • Νίκος Παπαθανάσης: Δύο ελληνικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στα 25 κορυφαία της Ε.Ε.

    20 Ιουλίου, 2026
  • Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού

    20 Ιουλίου, 2026
  • ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6 εκατ. ευρώ σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα

    20 Ιουλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Στόχος του Πεκίνου είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από μη ορυκτές πηγές στο 50% μέχρι το 2030

    5 Αυγούστου, 2026
  • Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη-Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης

    30 Ιουλίου, 2026
  • Πέντε χρόνια ΔΕΗ blue: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα που επεκτείνεται δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    30 Ιουλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ