Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2026 | 10:55 μμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τον Νοέμβριο το Τραμ ξεκινάει δρομολόγια στον Πειραιά

Τον Νοέμβριο το Τραμ ξεκινάει δρομολόγια στον Πειραιά

έργα όχι για το σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενιές

by EnergyUp 11 Οκτωβρίου, 2021
11 Οκτωβρίου, 2021

–Το έργο της ολοκλήρωσης της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω και της κατασκευής τριών ανισόπεδων κόμβων χαρακτηρίζεται έργο ‘εθνικής σημασίας’ και αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υποδομών

 

-Το καλοκαίρι του 2022 η διαδρομή Πειραιάς Αεροδρόμιο σε 50 λεπτά

 

-340.000 χρήστες θα χρησιμοποιούν τη Γραμμή 4

 

-Ο «Καθαρός Δακτύλιος» και οι άλλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θ’ αλλάξουν τη συνολική λειτουργία της πόλης

 

-Σχεδιάζουμε έργα όχι για το σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενιές

 

Για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στις μεταφορές και το κυκλοφοριακό, που θα αλλάξει την εικόνα στην Αθήνας και γενικότερα της Αττικής,  έκανε λόγο ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές κ. Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο ραδιόφωνο στου Σκάι 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.

 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, αυτήν την ώρα το υπουργείο επεξεργάζεται και θα ανακοινωθεί σύντομα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ένα ολοκληρωμένο project για το κυκλοφοριακό, αφού δεν είναι θέμα ενός υπουργείου μόνο. Όπως εξήγησε ο κ. Καραγιάννης, το κυκλοφοριακό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο, παρατηρείται σε όλες τις μεγαλουπόλεις, αφού η κίνηση έχει αυξηθεί λόγω του κορωνοϊού και το ίδιο έχει γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

«Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,  παρακολουθήσαμε την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε, εργαστήκαμε πάνω σε ένα πλέγμα μέτρων και  ο υπουργός ανακοίνωσε τον «Καθαρό Δακτύλιο». Που ναι μεν θα υπάρχουν τα μονά – ζυγά ΙΧ, αλλά θα κλείσουν και παραθυράκια που τώρα υπάρχουν».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υποδομών, θα κινούνται ελεύθερα τα ηλεκτρικά οχήματα εντός του Δακτυλίου ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε και το Παρατηρητήριο Μεταφορών. «Να καθίσουν όλοι οι αρμόδιοι, ο δήμος, η περιφέρεια, οι συγκοινωνιολόγοι, τα υπουργεία να αποφασίσουν τα μέτρα που χρειάζονται για να αλλάξουμε τις λειτουργίες της πόλης. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα είναι δίκαιες και θα υπηρετούν τη λογική του μέτρου».

 

Μάλιστα, όπως ανέφερε στις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείου είναι και η σωστή εφαρμογή του «carpooling» και του «car sharing».

 

Ξεκινάει το τραμ στον Πειραιά το Νοέμβριο

 

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στη λειτουργία του Τραμ προς τον Πειραιά, επισημαίνοντας ότι από το Νοέμβριο θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια Νέο Φάληρο – Πειραιάς.

 

«Παρά το ότι ήταν μια υπόθεση που είχε πολλά προβλήματα τη λύσαμε και, όπως είχαμε δεσμευτεί, το Τραμ ξεκινάει τα δρομολόγιά του προς τον Πειραιά το Νοέμβριο. Θα κάνει μια κυκλική διαδρομή από το Νέο Φάληρο με 12 νέους σταθμούς. Ουσιαστικά θα εξυπηρετείται όλος ο Πειραιάς».

 

Το καλοκαίρι του 2022 Πειραιάς Αεροδρόμιο σε 50 λεπτά

 

Ερωτηθείς για το Μετρό ο κ. Καραγιάννης είπε: «Το καλοκαίρι του ‘22, τον Ιούλιο, θα είναι έτοιμοι και οι τρεις εναπομείναντες σταθμοί, ο Πειραιάς, το Δημοτικό Θέατρο και τα Μανιάτικα. Άρα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα συνδέεται με το αεροδρόμιο σε 50 λεπτά. Ουσιαστικά θα αποσυμφορήσουμε την κίνηση, γιατί οι μακροπρόθεσμες ενέργειες που κάνουμε σε επίπεδο υποδομών σ’ αυτό ουσιαστικά αφορούν, στο να αποσυμφορείται όλη η κίνηση, να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και πιο φιλοπεριβαλλοντικά μέσα».

 

 

Η ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω έργο εθνικής σημασίας

 

Κατόπιν ο υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που γίνονται στη Δυτική Αττική, όπως η επέκταση του Προαστιακού Δυτικής Αττικής, η ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, η επέκταση του Μετρό προς το Ίλιον. Μάλιστα, όπως τόνισε, το έργο της Ολοκλήρωσης της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω χαρακτηρίζεται σήμερα έργο «Εθνικής Σημασίας» και θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή για να αποσυμφορηθεί η κίνηση. Δηλαδή, εξήγησε ο κ. Καραγιάννης «θα ολοκληρώσουμε το έργο της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, το τελευταίο 1,5 χιλιόμετρο, γιατί κάποια στιγμή ο δρόμος σταματάει στη μέση του πουθενά. Επιπλέον, θα κατασκευάσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στον Σκαραμαγκά, που δεν υπάρχει και δημιουργεί ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα σε εκείνη την περιοχή, θα κατασκευάσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή των Ναυπηγείων και θα αναβαθμίσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στο Σχιστού. Επίσης θα αναβαθμίσουμε και την Εθνική Οδού Αθηνών – Κορίνθου στην ευρύτερη περιοχή».

 

Προχωράμε τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού

 

Για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και της Λεωφόρου Κύμης ο υφυπουργός είπε: «Ξέρουμε το πρόβλημα που υπάρχει με την Αθηνών Λαμίας στην άνοδο και στην κάθοδο, για αυτό προχωράμε την Λεωφόρο Κύμης, ώστε να τη δημοπρατήσουμε μέχρι τα τέλη του χρόνου για να ξεκινήσει ως έργο. Και από εκεί και πέρα, εντός του 2022 θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τι ακριβώς θα κάνει και με τις επεκτάσεις της Αττική Οδού. Σημασία έχει να σχεδιάζονται σωστά, να δημοπρατούνται σωστά και να κατασκευάζονται σωστά.  Και είμαστε εδώ πέρα για να το κάνουμε αυτό», κατέληξε ο υφυπουργός.

 

Η Γραμμή 4 θα αλλάξει τις κυκλοφοριακές συνήθειες στην Αττική

 

Για τη Γραμμή 4 του Μετρό, ο κ Καραγιάννης σημείωσε ότι ήδη «καταλαμβάνουμε εργοταξιακούς χώρους για να ξεκινήσουν τις πρόδρομες εργασίες. Ξεκινάμε ένα τεράστιο έργο, που θα αλλάξει όλες τις κυκλοφοριακές συνήθειες στην Αθήνα και στην Αττική.  Υπολογίζουμε ότι 340.000 άνθρωποι θα χρησιμοποιούν καθημερινά τη γραμμή 4».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό το συγκεκριμένο είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο αυτή τη στιγμή με 15 νέους σταθμού.

 

«Η κατασκευή της Γραμμής 4 θα είναι ουσιαστικά ένα έναυσμα για να παρέμβουμε στις πλατείες μας, για να ενισχύσουμε το πράσινο στην Αθήνα και στην Αττική. Όπως αντιλαμβάνονται οι πολίτες τα έργα αυτά δεν γίνονται μόνο για το 2030, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Οι κάτοικοι να δείξουν υπομονή για να προχωρήσουμε ένα τεράστιο έργο. Το κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να το κάνουμε κέντρο μιας ευρωπαϊκής πόλης. Να πυκνώσουμε τους σταθμούς του Μετρό και ο κόσμος να χρησιμοποιεί, ως ένα βαθμό περισσότερο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το Μετρό και το Τραμ και τα λεωφορεία».

 

Σημαντικό ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα για την Κυβέρνηση

 

Κλείνοντας, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «το επόμενο διάστημα θα κατεβάσει η κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο σχετικά με τις πρότυπες προτάσεις. Προτάσεις καινοτομίας, όπου ο ιδιώτης  θα ωριμάζει το έργο και θα το καταθέτει στο Υπουργείο. Ο  ιδιώτης θα φέρνει έτοιμες τις μελέτες, έτοιμη την ανάλυση κόστους – οφέλους, έτοιμη την περιβαλλοντική μελέτη. Θα εκμεταλλευτούμε την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα ώστε να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα τα έργα υποδομών».

 

Μάλιστα, όπως τόνισε, για πρώτη φορά το υπουργείο υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιεί 20 έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού φορέα. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό. Γιατί ουσιαστικά αλλάζει όλη η αντίληψη, το τι σημαίνουν έργα, υποδομές στη χώρα μας και δεν περιμένουμε πλέον, το μεγάλο Κράτος να τα σχεδιάσει και να τα κατασκευάσει, αλλά έχει πλέον ουσιαστικό και ενεργό ρόλο ο ιδιωτικός τομέας».

 

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν επίδομα θέρμανσης αναμένεται να προσεγγίσει το 1,5 εκατ
Επόμενο Άρθρο
Ο Χρ. Σταϊκούρας, στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων

6 Οκτωβρίου, 2026

Νίκος Παπαθανάσης: Πρόσκληση για ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων...

6 Οκτωβρίου, 2026

Η νέα ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για...

30 Ιουλίου, 2026

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και επιτάχυνση του...

20 Ιουλίου, 2026

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ολοκλήρωσε έργα του ΤΑΑ ύψους 48,6...

20 Ιουλίου, 2026

Διεύρυνση κριτηρίων επιλεξιμότητας για ανακαίνιση και ήπια ενεργειακή...

15 Ιουλίου, 2026

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά έργο πνοής...

13 Ιουλίου, 2026

Οι εκδηλώσεις για τις νέες δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων...

13 Ιουλίου, 2026

ΥΠΕΝ: Για πρώτη φορά δυνατότητα για φωτοβολταϊκά στο...

12 Ιουλίου, 2026

NEWSROOM

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • ΥΠΕΞ για την 7η Οκτωβρίου: Επιτακτική η εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Εντός του 2027 ο τελικός ανάδοχος για τη μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα το 2030

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Στην Αθήνα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ισχυρότερες δικλίδες ασφαλείας για μια μελλοντική Διεύρυνση της ΕΕ

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου η έκπτωση στα βασικά καύσιμα κίνησης, την Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το Πετρέλαιο κίνησης

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επενδυτές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Νικόλ Μαλλιωτάκη: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα 

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Σταύρος Παπασταύρου: Ενισχύουμε την ενεργειακή συνεργασία στα Βαλκάνια για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Ο ΔΕΣΦΑ στο Βελιγράδι: Μετατρέποντας τον Κάθετο Διάδρομο σε πραγματικές περιφερειακές ροές

    6 Οκτωβρίου, 2026
  • Η S&P Global Ratings  αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου TITAN σε ΒΒΒ- με σταθερή πρoοπτική

    6 Οκτωβρίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε 1.650 επιπλέον φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -ΗΠΑ

    7 Οκτωβρίου, 2026
  • Το πρόγραμμα του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα-Ο 6ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

    7 Οκτωβρίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ