Επιτάχυνση της διαδικασίας χρηματοδότησης έργων για τα απορρίμματα

Σε δημιουργία νέου πλαισίου για την επιτάχυνση της διαδικασίας χρηματοδότησης έργων για τα απορρίμματα προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος των πρωτοβουλιών είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας έως και κατά έξι μήνες.

Ειδικότερα, έπειτα από στενή συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αφενός και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφετέρου, η Ειδική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξέδωσε τροποποίηση πρόσκλησης για να επιταχυνθεί η χρηματοδότηση έργων για τα απορρίμματα.

Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), στρατηγικός στόχος του ΥΠΕΝ είναι η ολοκλήρωση των ώριμων έργων με την ταχύτερη δυνατή χρηματοδότησή τους.

Έτσι, μετά από τη συνεργασία των δύο συναρμόδιων γραμματέων, της Ειδικής Γραμματέως, Νίκης Δανδόλου και του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, παρέχεται πλέον η δυνατότητα  να υποβάλλονται προτάσεις έργων διαχείρισης απορριμμάτων με τη βεβαίωση χωροθέτησης, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τον υποβεβλημένο φάκελο περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Τι σημαίνει η τροποποίηση της πρόσκλησης χρηματοδότησης

Τι επιταχύνει τη διαδικασία και ποιο είναι το όφελος;  Μέχρι σήμερα, για να υποβάλει ο ενδιαφερόμενος αντίστοιχη πρόταση, προϋπόθεση ήταν η ύπαρξη και της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, της γνωστής ΑΕΠΟ. Εφεξής, υπαγωγή σε χρηματοδότηση μπορεί να αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος, αναμένοντας την ΑΕΠΟ. Προς αποφυγήν παρερμηνειών, γίνεται σαφές ότι άνευ ΑΕΠΟ, δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένα έργο.

Με αυτή την τροποποίηση στην πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης, επιταχύνεται για παράδειγμα όλη η διαδικασία για την αποπεράτωση μιας Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) περί τους 6 μήνες, σημαντικό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει άλλη ευκαιρία κοινοτικής χρηματοδότησης για τις εν λόγω μονάδες.

Για το θέμα ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων,  Μανώλης Γραφάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρόσκληση της Ειδικής Γραμματείας. Δίνει τη δυνατότητα στους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων να καταθέσουν προτάσεις χρηματοδότησης μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, με υποχρέωση εκ των υστέρων προσκόμισης της ΑΕΠΟ.

Έτσι οι διαδικασίες ελέγχουν του φακέλου χρηματοδότησης και της χορήγησης της ΑΕΠΟ, θα προχωρούν παράλληλα, κάτι που θα εξοικονομήσει περίπου 6 μήνες στην όλη διαδικασία. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκη Δανδόλου που ανταποκρίθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά στο σχετικό αίτημά μας».

Η Ειδική Γραμματέας, Νίκη Δανδόλου, δήλωσε από την πλευρά της:  «Με τις πρόσφατες προσκλήσεις διασφαλίζουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν προτάσεις για όλα τα έργα που είναι εφικτό να δημοπρατηθούν έγκαιρα και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους στο πλαίσιο της τρέχουσας περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι σχετικοί Κοινοτικοί πόροι, ειδικά στην περίπτωση μεγαλύτερων Μονάδων.

Για αυτό συνεργαστήκαμε στενά και πιστεύω αποτελεσματικά τα δύο Υπουργεία, Περιβάλλοντος & Ενέργειας με το Ανάπτυξης & Επενδύσεων, και επισπεύσαμε τις διαδικασίες, χωρίς να επηρεαστεί η αρτιότητα των έργων.

Σίγουρα οι Φορείς υλοποίησης έχουν ένα κρίσιμο έργο μπροστά τους, αλλά διαθέτουν υποστήριξη και είναι πλέον σε καλύτερη θέση ώστε να το φέρουν σε πέρας».

Tagged : # #

EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Energy Up

Ενεργειακά Νέα

Follow US

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.