Κυριακή, 19 Απριλίου 2026 | 2:52 πμ
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η κλιματική αλλαγή τροφοδότησε κύμα καύσωνα ρεκόρ στη Γροιλανδία

Η κλιματική αλλαγή τροφοδότησε κύμα καύσωνα ρεκόρ στη Γροιλανδία

by EnergyUp 11 Ιουνίου, 2025
11 Ιουνίου, 2025

Ο πλανήτης έζησε τον δεύτερο πιο ζεστό Μάιο αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, ένα μήνα κατά τον οποίο η κλιματική αλλαγή τροφοδότησε κύμα καύσωνα ρεκόρ στη Γροιλανδία, ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός Μάιος που έχει γνωρίσει η Γη -τον ξεπερνά μόνο ο Μάιος του 2024-, κλείνοντας τη δεύτερη πιο ζεστή άνοιξη (Μάρτιος-Μάιος) που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο, ανακοίνωσε στο μηνιαίο δελτίο της η υπηρεσία της ΕΕ Copernicus για την Κλιματική Αλλαγή (Copernicus Climate Change Service, C3S).

Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της Γης ήταν κατά μέσο όρο 1,4 βαθμό Κελσίου υψηλότερες από την προβιομηχανική περίοδο 1850-1900, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καίνε ορυκτά καύσιμα σε βιομηχανική κλίμακα, σύμφωνα με τη C3S.

Αυτό προκάλεσε μια περίοδο εξαιρετικής ζέστης, κατά την οποία τους 21 από τους 22 τελευταίους μήνες η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – αν και επιστήμονες προειδοποίησαν ότι αυτή η περίοδος είναι απίθανο να διαρκέσει.

«Μολονότι αυτό μπορεί να προσφέρει μια ανάπαυλα στον πλανήτη, περιμένουμε ότι το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου θα ξεπερασθεί και πάλι στο εγγύς μέλλον επειδή η θερμοκρασία του κλιματικού συστήματος συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο διευθυντής της C3S Κάρλο Μπουοντέμπο.

Η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι οι εκμπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων. Η περυσινή χρονιά ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί στον πλανήτη.

Σε χωριστή μελέτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την ομάδα επιστημόνων του κλίματος World Weather Attribution, διαπιστώθηκε ότι η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή προκάλεσε τον περασμένο μήνα κύμα καύσωνα ρεκόρ στην Ισλανδία και τη Γροιλανδία, περίπου 3 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστό απ’ ό,τι θα ήταν διαφορετικά, συμβάλλοντας σε τεράστιας έκτασης επιπλέον λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας.

Από τις 15 ως τις 21 Μαΐου, ο πάγος έλιωσε 17 φορές πιο γρήγορα από τον ιστορικό μέσο όρο στη Γροιλανδία, ανακοίνωσε η ομάδα World Weather Attribution.

Στην Ισλανδία, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 26 βαθμούς Κελσίου στις 15 Μαΐου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο νησί αυτό που βρίσκεται στα όρια της Αρκτικής.

«Οι θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν το Μάιο στην Ισλανδία σπάνε όλα τα ρεκόρ, ξεπερνώντας κατά περισσότερο από 13 βαθμούς Κελσίου το μέσο όρο των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών του Μαΐου για την περίοδο 1991-2020», σύμφωνα με τη μελέτη της WWA.

Κατά το μήνα Μάιο, 94% των σταθμών κατέγραψαν νέα ρεκόρ θερμοκρασίας, σύμφωνα με το τοπικό μετεωρολογικό ινστιτούτο.

Στο ανατολικό τμήμα της Γροιλανδίας, η πιο ζεστή ημέρα είχε θερμοκρασία κατά 3,9 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, υπογράμμισε η WWA.

«Ένα κύμα ζέστης γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου δεν μοιάζει με ακραίο φαινόμενο για τους περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι αληθινά σημαντικό πρόβλημα γι’ αυτή την περιοχή (…) και αυτό επηρεάζει μαζικά ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Φριντερίκε Ότο, του Imperial College του Λονδίνου, από τους συντάκτες της μελέτης.

Η Αρκτική ζεσταίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Nature».

«Ακόμα και χώρες με ψυχρό κλίμα βιώνουν άνευ προηγουμένου θερμοκρασίες», δήλωσε η Σάρα Κιου, από τους συντάκτες της μελέτης και ερευνήτρια στο Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας.

Τα αρχεία της C3S ξεκινούν από το 1940 και αντιπαραβάλλονται με αρχεία για την παγκόσμια θερμοκρασία που χρονολογούνται από το 1850.

FacebookTweetPin
avatar
EnergyUp

Νέα και ειδήσεις για ενεργειακά θέματα.

Προηγούμενο Άρθρο
Η καινοτομία και η προσέλκυση επενδύσεων είναι η ουσία του Υπουργείου Ανάπτυξης
Επόμενο Άρθρο
ΔΕΗ FIBER: Ίντερνετ από τη ΔΕΗ με 100% οπτική ίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο

6 Απριλίου, 2026

Για 9η συνεχή χρονιά το QualityΝet Foundation η...

2 Απριλίου, 2026

Νομοσχέδιο ΥΠΕΝ για ανανεώσιμες πηγές – αποθήκευση, πολεοδομικές,...

1 Απριλίου, 2026

Σήμερα υπογράφεται η  οριστική λύση στο πρόβλημα πόσιμου...

31 Μαρτίου, 2026

Τα data centers δημιουργούν «θερμικές νησίδες», αυξάνοντας τη...

31 Μαρτίου, 2026

Το μέλλον της πράσινης και έξυπνης ενέργειας και...

27 Μαρτίου, 2026

Παγκόσμια Μέρα Ανακύκλωσης -Γιατί δεν θα δείτε σήμερα...

18 Μαρτίου, 2026

1ο Blue Heritage Summit Thessaloniki -Πλοηγώντας την Καινοτομία...

17 Μαρτίου, 2026

Να δοθεί στους ευρωπαίους κατασκευαστές φορτηγών η ευελιξία...

14 Μαρτίου, 2026

NEWSROOM

  • Πρωτιά της ΕΚΟ στη δημοσίευση Περιβαλλοντικών Δηλώσεων Προϊόντων (EPDs) για τα λιπαντικά της

    16 Απριλίου, 2026
  • Υπεγράφη η σύμβαση Γεώτρησης για το Block 2 μεταξύ της Energean (ως operator της κοινοπραξίας ExxonMobil – Energean – HELLENiQ Energy) και της εταιρείας Stena Drilling

    15 Απριλίου, 2026
  • Την Τετάρτη η υπογραφή της σύμβασης για ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο

    14 Απριλίου, 2026
  • ΕΕ: Σταθερές οι προμήθειες πετρελαίου – Ανησυχία για την επάρκεια των καυσίμων για τα αεροσκάφη

    14 Απριλίου, 2026
  • Σταύρος Καλαφάτης: Στόχος μας είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη να γίνει κτήμα της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας

    14 Απριλίου, 2026
  • Ιδιωτικά δίκτυα 5G: Η νέα στρατηγική υποδομή για τις επιχειρήσεις

    14 Απριλίου, 2026
  • Από Δευτέρα 20 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων επιχειρήσεων για τη νέα δράση απασχόλησης της ΔΥΠΑ με επιδότηση έως 14.220 € σε περιοχές απολιγνιτοποίησης

    14 Απριλίου, 2026
  • Φ. Μπιρόλ: Ο Απρίλιος «αναμένεται να είναι χειρότερος από τον Μάρτιο» για τον ενεργειακό τομέα

    14 Απριλίου, 2026
  • Πατρίκ Πουγιανέ:Το άνοιγμα των στενών του Ορμούζ και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας αποτελούν ζωτικής σημασίας ζήτημα για την αγορά

    14 Απριλίου, 2026
  • Η ΕΕ διπλασιάζει τους τελωνειακούς δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα

    14 Απριλίου, 2026
  • Μέτρα για τη μείωση των τιμών ενέργειας άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο 23 και 24 Απριλίου

    13 Απριλίου, 2026
  • Δημήτρης Παπαστεργίου: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποκτά πραγματικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα του αγρότη

    13 Απριλίου, 2026
  • ΥΠΕΝ: Συσκέψεις για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και την ηλεκτροδότηση ενόψει Πάσχα

    7 Απριλίου, 2026
  • Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο ΕΒΕΑ για τις διεθνείς εξελίξεις και τη σύνδεσή τους με την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα

    7 Απριλίου, 2026
  • Ο Φατίχ Μπιρόλ προβλέπει στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    7 Απριλίου, 2026

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικονομία και το περιβάλλον!

Λεωφόρος Κηφισίας 62-64, Μαρούσι  15125
info@energyup.gr

Μέλος του

Team Energyup.gr

Παππά Μαρία
Βλάχος Γιώργος
Δέδε Ιωάννα
Αντωνίου Γιάννης

Facebook Twitter

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Πρωτιά της ΕΚΟ στη δημοσίευση Περιβαλλοντικών Δηλώσεων Προϊόντων (EPDs) για τα λιπαντικά της

    16 Απριλίου, 2026
  • Υπεγράφη η σύμβαση Γεώτρησης για το Block 2 μεταξύ της Energean (ως operator της κοινοπραξίας ExxonMobil – Energean – HELLENiQ Energy) και της εταιρείας Stena Drilling

    15 Απριλίου, 2026
  • Την Τετάρτη η υπογραφή της σύμβασης για ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο

    14 Απριλίου, 2026

@2021 - Energyup.gr - All Right Reserved.


Back To Top
Energy Up
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • NEWSROOM
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • AUTO NEWS
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ